Megvannak az alkoholizmusért felelős idegsejtek

Az, hogy kiből, milyen körülmények között és hogyan lesz szerfüggő, régóta izgatja az orvosokat és a pszichológusokat, és az agykutatás fejlődésével egyre többet és többet tudhatunk meg a témáról. Most például egy amerikai kutatócsoport kereste a választ arra, vajon magyarázható-e a függőség és az alkohol iránti sóvárgás az agyunkban, az idegsejtjeink szintjén megjelenő változásokkal. Úgy tűnik, igen. 

A frissen publikált tanulmányban az agykutatók arra jutottak, hogy az alkohol fizikai szinten képes megváltoztatni bizonyos idegsejtek felépítését, ami magyarázat lehet arra, hogyan lesz egy alkalmi ivóból alkoholista. Igaz, a vizsgálatokat egereken végezték, de mondjuk nem is lett volna túl etikus egészséges felnőttekből alkoholistákat nevelni a tudomány kedvéért. 

A lényeg, hogy kiderült: a rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott alkohol megváltoztatja az idegsejtek felépítését és befolyásolja azok működését a célorientált viselkedésben nagy szerepet játszó dorzomediális striátumnak nevezett agyterületen. Ezek az idegsejtek felelősek bizonyos dopaminreceptorok kifejeződéséért, amiknek pedig közvetlen szerepük van abban, hogy éppen nagyon akarunk valamit. Például pornót. A dopamin és a függőség közötti kapcsolat egyébként már régen ismert a kutatók előtt, most azonban azt is megtudtuk, hogy az alkohol hatására a D1 nevű dopaminreceptorokért felelős idegsejtek ingerelhetőbbé válnak. Ha pedig ezek az idegsejtek ingerületbe jönnek, az ember többet akar inni, sóvárog az alkohol után. Vagyis ezeknek a neuronoknak az aktiválódása motivál minket a további ivásra, amitől viszont még érzékenyebbek lesznek, így olyan ördögi kör jön létre, amiből nehéz szabadulni. 

“A D1 receptorok ugyan kicsik, de úgy tűnik jelentős szerepük van az alkoholfogyasztásban.” - állítja dr Jun Wang a kutatás vezetője. - “Ha megtaláljuk a módját, hogy elnyomjuk ezeknek a receptoroknak az aktivitását képesek lehetünk arra is, hogy csökkentsük az alkoholfogyasztást. Ez a kutatásunk legfőbb tanulsága. A végső célom az, hogy megértsük hogyan működik a függő agy, és ha ez egyszer sikerült, képesek leszünk elnyomni az újabb ital iránti sóvárgást és képesek leszünk meggátolni az alkoholizmust.” 

Mi innen mindehhez csak nagyon drukkolni tudunk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra