Túl sokat ül? A szexnek is annyi!

Napjainkban az emberek többsége ülőmunkát végez. Ez alapvetően nagyon kényelmes, de rég tudjuk már, hogy milyen veszélyekkel jár, mivel testének ez nem a természetes állapota. Ráadásul nem csak a munkahelyünkön ülünk: a munkából hazaindulunk – metrón, buszon, vagy az autóban ülve –, majd lerogyunk a kanapéra beszélgetni egy kicsit, átülünk az asztalhoz vacsorázni, majd vissza a kanapéra tévézni, vagy a gép elé, megnézni egy esti filmet vagy sorozatot. A szervezetünk eközben küszködik, és várja a megszabadító mozgást – ami sajnos a legtöbb esetben teljesen elmarad.

Keringés

„Tanulmányok szerint a sok ülés kétszeresére-háromszorosára növeli az alsó végtagokban az életveszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát. A mozgás hiánya miatt ugyanis aktiválódik az alvadási rendszer, melynek hatására a végtagokban – elsősorban a lábban  – thrombus keletkezik, ami leszakadhat és a véráramba kerülve tüdőembóliát okozhat. Ennek tünetei a nehézlégzés, izzadás, halálfélelem, mellkasi fájdalom és a véres köpet. Ekkor haladéktalanul mentőt kell hívni, de még jobb, ha már a mélyvénás trombózis gyanújakor orvoshoz fordulunk. Ez utóbbinak a jele az elszíneződés a bőrön, a végtagduzzanat, a melegség és a fájdalom"  – mondja dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

"A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az ülőmunka mellett még inkább megnöveli az állapot rizikóját, ha az illető dohányzik, túlsúlyos, visszerekkel küzd, volt már trombózisa/tüdőembóliája, illetve ha örökletesen hajlama van a trombózisra. Először is fontos, hogy azok, akik ülőmunkát végeznek, óránként álljanak fel 10 percre és mozogjanak, illetve ha visszeresek, hordjanak speciális kompressziós harisnyát vagy domború talpú cipőt, ami fokozza az alsó végtag vérkeringését. Amennyiben genetikai hajlama van a vérrögösödésre (ezt egyszerű vérvétellel megtudhatja), úgy szükség esetén véralvadásgátló gyógyszerre lehet szüksége, így minimálisra csökkenthető a trombózis kialakulásának esélye. Természetesen ekkor is célszerű betartani az óránkénti mozgást!” - tette hozzá. 

Testtartás

Bár ezen egy jó székkel lehet javítani, de tény, hogy az ülőmunka bizony rossz hatással van a tartására is. Amikor a géppel dolgozik, vagy egyszerűen csak az íróasztalánál ül, akkor a legritkább esetekben húzza ki magát, emiatt a gerinc meggörbül, egyes izmok megfeszülnek, míg a belső szervek összenyomódnak. A gerinc izmainak extra munkát kell végezniük, hogy az előre dőlő felsőtest súlyát megtartsák. Normál esetben ezt a terhet maga a gerinc viseli, illetve továbbítja a lábak felé.

A test egyfajta statikai egyensúllyal rendelkezik. Egyenes tartás esetén a fejtetőtől lefelé haladva szépen átadódnak a súlyból adódó terhelések a talajhoz legközelebb lévő testtájakra. A fej súlya a gerincen ül, ami a medencének és a lábaknak adja át a terhelést, végül pedig a súly a sarkakon és a lábfej két pontján nyugszik, így állunk biztosan a földön. Ha nem tartja magát egyenesen, akkor a súlyt, amit a csontok és más szövetek jelentenek, az izmok kénytelenek tartani. Ez nagyjából úgy képzelheti el, mintha egy egykilós súlyzót, amit alapjáratban csak maga mellett lógatna, kinyújtott karral maga előtt kellene tartania: egy pár percig még nincsen gond, később azonban elképesztő terhet jelent majd, hiszen nincs ehhez a terheléshez hozzászokva. A folyamatos rossz tartás miatt az izmok ugyan megerősödnek, és rögzítik a testet a helytelen helyzetben, csakhogy ez fájdalmat és akár egészségügyi gondokat is eredményezhet. Legrosszabb esetben odáig fajulhat a dolog, hogy zsibbadnak a végtagok, majd érzékkiesés is jelentkezhet bennük.

Intim területek

Hiszi vagy sem, az ülőmunka komoly megterhelést jelent az intim területek számára is, az ülésnél ugyanis összenyomódnak a belső szervek, a belek súlya pedig a méhre és a húgyhólyagra, illetve a hólyagra és a prosztatára nehezedik. Ez természetesen hatással van a szervek vérellátására is, így a funkciójuk is sérül.

Sajnos a gátizmokat sem kíméli az ülőmunka, itt is komoly károkat okoz a mozgás hiánya és a folyamatos ülés. Nők esetében a húgycső gyengesége lehet az egyik következmény, ami vizelettartási gondokhoz vezet. De jelentkezhet a túlságosan tág hüvely és a csökkent orgazmusérzés problémája is, illetve súlyos esetben a belső szervek süllyedése, ami végbél-, méh- vagy hólyagsérvet is okozhat.

De nemcsak a nők vannak veszélyben: férfiaknál a prosztatára nehezedő fokozott nyomás jelenti az egyik fő gondot, és a problémák listáján a nem megfelelő erekció, a korai magömlés, a herevisszértágulat, valamint a fájdalom is megtalálható. Természetesen náluk is jelentkezhetnek gondok a gát területére nehezedő nyomás miatt, mégpedig székrekedés, széltartási nehézség, aranyér és végbélfájdalom formájában.

Szem

Bár nem minden ülőmunka esetében, de a többségnél igaz, hogy az ember ilyenkor számítógéppel dolgozik. A monitor folyamatos bámulása pedig, bár már nem olyan káros, mint a régi gépek esetében, még mindig nem tesz jót a szemnek. Egyrészt a gond abból adódik, hogy közvetlenül egy fényforrásba kell nézni  (és ez igaz a tévé, az okostelefon, illetve minden kijelző esetében, ami világít), ez ugyanis megterheli a szemet: gyorsabban elfárad, hosszabb távon pedig a fokozott igénybevétel gyorsabb elhasználódást, öregedést eredményez.

Normál esetben az ember 8-10 pislantással számolhat percenként. Ez elég ahhoz, hogy a pislogással pótolt könnyfilm megfelelően nedvesen tartsa a szem felületét, és gondoskodjon annak tisztításáról, megszabadítsa a portól és a kórokozóktól. A monitor előtt azonban a pislogások száma akár a negyedére is visszaeshet, ami szemszárazsághoz, fájdalomhoz, végül pedig szembetegségekhez, gyulladáshoz vezethet.

Mi a teendő?

Valószínűleg nem először hallja ezt, de a megoldás az, ha rendszeres időközönként feláll, mozog, és ott hagyja a gépet. Ez ugyanis elősegíti az izmok lazulását, a vérkeringés fokozódását és a szemek is pihenhetnek egy kicsit. Az már csak hab a tortán, hogy ennek köszönhetően az agy is felfrissül, vagyis a munka könnyebb és gyorsabb lesz. A tökéletes hatás érdekében azonban ennél is komplexebben érdemes szemlélni a problémát. Mivel egy tökéletesen egészséges szervezetet kevésbé visel meg az ülőmunka is, így a megoldás az egészséges életmód. Ez takarja a heti rendszeres mozgást (lehetőség szerint legalább heti kétszer-háromszor legalább fél óra séta), valamint a vitaminban, ásványi anyagban és rostban gazdag táplálkozást.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra