14 ok, ami azt bizonyítja, macska nélkül nem élet az élet

A Distractify gyűjöttt össze egy csomó indokot arra, miért érdemes egyszer az életben macskával élnünk, mi pedig ezzel mélységesen egyet tudunk érteni, és igen, a kutyákat is imádjuk. 

1. A macska simogatása boldoggá teszi

Simogasson macskát, ez ugyanis növeli az oxitocin szintet, amitől boldogok leszünk, a szerelmes embereknek például magasabb ennek a hormonnak a szintje. 

2. A macskák fantasztikus terápiás állatok

A macskák lelki támaszt nyújtanak, amikor az embernek szüksége van némi támogatásra. Kutatások bebizonyították, hogy egy macska segít a veszteségek feldolgozásában, a fizikai fájdalmak csökkentésében. A macskának lehet panaszkodni, nem fog bírálni vagy elvonulni (kivéve, amikor úgy tartja kedve - a szerk.)  

3. A macskák is szeretik a gazdájukat

Az a gondolat, hogy a macskák rosszabb társak a kutyáknál, nem igaz. Egy svájci tanulmány szerint egy macska a háztartásban pont annyi örömet és boldogságot ad mint egy szerető társ. A macskák is igyekeznek kapcsolatot teremteni, és a kimutatott szeretettet viszonozzák is.

 

4. A macskatulajok okosabbak mint a kutyatulajok

Persze ezt nem mi mondjuk, hanem a wisconsini Carroll Egyetem kutatói, akik a fenti tézist vizsgálták. Az eredmények azt mutatják, a macskatulajok okosabbak. Ennek oka talán az lehet, hogy a macskatartók introvertáltabb lények.

5. A macskatulajdonosok nyitottabbak, érzékenyebbek és kezelhetetlenebbek mint a kutyások

San Franciscó-i kutatók azt bizonyították be, hogy a macska és kutyatulajdonosok személyisége jelentősen eltér egymástól. A macskatulajok nyitottabbak, érzékenyebbek, de kevésbé konformisták mint a kutyások...legalábbis a kutatás szerint. 

6. A macskatulajok ökológiai lábnyoma alacsonyabb mint a kutyásoké

Összehasonlítva a kutya és a macska élelmezését, a kutyák gondozása olyan hatással van a környezetre mint egy Hummer. A macskák kevesebbet esznek és jobban szeretik a halat mint a mondjuk a marhát, így alig egy Volkswagen Golfnak megfelelő ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

7. A macskák csökkentik a szívinfarktus, a szélütés és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát

A Minnesotai Egyetem 10 éves kutatása azt mutatta ki, hogy a macskatartás mérsékeli a stresszt, és így 40 százalékkal csökkenti a szívinfarktus kockázatát A Missouri Egyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak, az ő magyarázatuk szerint aki hajlandó macskákkal foglalkozni, annak a szervezetében csökkent a kortizol nevű stresszhormon szintje, és ez is segít abban, hogy a vérnyomás ne szökjön az egekbe. Egy kanadai tanulmány szerint pedig a macskatartás csökkenti a vér triglicerid szintjét is. Nem meglepő ezek után, hogy a szélütés kokcázata is csökken, ha macska van a közelben. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene odafigyelnie az étkezésre és ne kellene rendszeresen mozognia. 

8. A macska hanggal gyógyít

A macskák  20-140 Hz között dorombolnak, és ez a frekvencia gyógyító hatással bír bizonyos betegségek esetén. A dorombolás nyugtatja az idegeket, csökkenti a vérnyomást, és segíti a szövetek és csontok gyorsabb gyógyulását, sőt állítólag még a nehézlégzésen is javít valamennyit. 

 

9. A macskás gyerekek kevesebbet hiányoznak a suliból 

Azok a gyerekek, akik macskával élnek együtt,  9 nappal kevesebbet hiányoznak a suliból mint a macskátlanok. Ennek oka, hogy a macskatulajdonosok (és persze a kutyások) immunrendszere jobb, mint az állattal nem rendelkezőké. A macskatartás egyébként megelőzi az asztma és az allergia kialakulását, a kutatások szerint ugyanis sok gyerek szervezete speciális antitesteket termel ha macskákkal kerülnek kapcsolatba, és ezáltal előzik meg a betegséget. 

10. A macskák a gyerekek legjobb barátai, és segítik a fejlődésüket

Egy macskás gyerekek körében végzett felmérés szerint 81 százalékuk szívesebben osztotta meg az érzéseit a kedvencükkel mint a szüleivel vagy a barátaival, 87 százalékuk pedig közeli barátjának tartotta a macskáját.

11. Az autista gyerekeknek is jót tesznek a macskák

A Queensland-i Egyetem tanulmánya szerint azok az autista gyerekek, akik macska mellett élnek, könnyebben beszélnek, néznek rá emberekre és mosolyognak, mint akik nem. A macska visszafogott és nyugodt jelleme talán jobban hat a gyerekekre, mint a kutyák túlzott energikussága. Részben ezért is ajánlják Alzheimer-kórban szenvedőknek is, hiszen nem igényelnek annyi figyelmet, de társaságuknak köszönhetően csökken a szorongás, az erőszakos rohamok.

12. A macska életmentő lehet

Roger Mugford állatpszichológus abban hisz, hogy a macskák ugyanúgy kiszagolják a betegségeket mint a kutyák. Erre a bizonyság az, hogy 2012-ben Amy Jung macskája, Pudding még aznap megmentette gazdája életét, ahogy befogadták. Amy ugyanis diabéteszes volt, és rosszul lett. Pudding a hátára ugrott, hogy magához térítse, majd elrohant a fia szobájába, hogy felébressze. A fiú hívta is a mentőket, és az anyuka megmenekült.

13. A macskák növelik a férfiak vonzerejét

Kutatások szerint a szingli nők 90 százaléka vonzóbbnak tart egy pasit, akinek van macskája, mint akinek nincs. Ja, és ha mégsem működik a dolog, a macskák segítenek feldolgozni a szakítást, és ebben sokkal jobbak mint a barátok - ezt derítette ki a Miami Egyetem egyik kutatása. 

14. A macskák legyőzték a világ legnagyobb hódítóit

Kr.e. 525-ben Peluzium városának elfoglalásakor a perzsa király, II. Kambüszész macskákat festetett a pajzsokra, és elengedett egy csomó állatot. Az egyiptomi hadsereg attól tartva, hogy bántódás éri a szent állatokat, és ezáltal megsértik Bastet istennőt, elmenekültek, a perzsák pedig győztek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra