Ezért lesz örökké légkondi-háború a nemek között

Ha olyan munkahelyen dolgozik, ahol van klíma, akkor minden bizonnyal volt már konfliktus a hőmérséklet miatt. Van, aki fázik, ezért kikapcsolja, másoknak viszont melege van, ezért a maximumra tekerik, majd az egész kezdődik előlről. A BBC egy tanulmányra hivatkozva azt állítja, ez azért van, mert a férfiak és a nők más hőmérsékleten érzik jól magukat.

A kutatást két holland tudós folytatta le, és arra voltak kíváncsiak, vajon miért van az, hogy a férfiak a hőségben a klíma kapcsolójáért, a nők pedig kardigánért nyúlnak. Kiderült, utóbbiak sokkal könnyebben és hamarabb érzik a hideget, ráadásul számukra a 24-25 C° az optimális, ami pedig 2,5 fokkal több mint ami a férfiak ideális hőmérséklet. „A jelenség arra vezethető vissza, hogy a nemek anyagcseréje és hőtermelése eltér" – állítja Paul Thornalley professzor. A különbség nagy részt azzal magyarázható, hogy nyugalmi anyagcsere mértéke a férfiakban magasabb, mert nagyobb a zsírmentes testtömeg.

Ian Waldie / Europress / Getty

És akkor nézzük a hőtermelést. Az emberi zsírnak két fajtája van, a fehér (sárga) és a barna. Előbbi tárolja a felesleges kalóriát, utóbbi pedig a hőtermelésért felelős, és a folyamatot a pajzsmirigy hormonjai és az idegrendszer szabályozza. Mivel a férfiaknak több van belőle, ezért náluk nagyobb fokú a hőtermelés, tehát később érzik meg a hideget és a meleget is rosszabbul viselik. Persze nem vagyunk egyformák .„Akadnak olyan férfiak, akiknek alacsonyabb a metabolikus rátájuk, tehát a sejtjeik lassabban alakítják energiává a táplálékot, ők tehát fázósabbak lesznek, és nőknél is előfordulhat, hogy jobban bírják a meleget" - tette hozzá Thornalley.

Mi a  nyugalmi anyagcsere?

Alapanyagcserének nevezzük azt a minimális energiafogyasztást, amelyet nyugalomban levő, nem alvó, gyógyszeresen nem befolyásolt emberben mérhetünk. Pontosabban megfogalmazva az alapanyagcsere az az energiamennyiség, amely az alap életfolyamatok fenntartásához szükséges, ha az egyén teljes fizikai és szellemi nyugalmi állapotban van legalább 12 órával az utolsó étkezés után, semleges külső hőmérsékleten. A nyugalmi anyagcsere (RMR, Resting Metabolic Rate) viszont a nap bármely időszakában mérhető, 3-4 órával az utolsó étkezést követően. A nyugalmi anyagcsere az anyagcserénél kb. 3-5 %-kal nagyobb értéket mutat.

Forrás: www.vital.hu

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra