Lehet, hogy nincsenek is színek?

Nemrég az egész internet azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy rossz minőségű fotón látható ruha kék és fekete vagy éppen fehér és arany. Azt hihetné, hogy ezeket a színeket nem annyira nehéz összekeverni, mégis az internetezők fele kéknek és feketének látta a ruhát, míg a másik felük nem értette, hogyan lehet az arany és fehér ruhát ennyire másnak látni. Most azonban itt az új őrület, az önmagát kiszínező banán, illetve az agya, ami egy sima fekete-fehér videót fog perceken belül kiszínezni önnek. 

Előtte azonban elmondjuk az egész hátterét, hogy értse, tényleg az agya műve az egész, nem a videó lett manipulálva. A jelenség háttere a Fechner-elv, amit Gustav Fechner német fizikus és természetfilozófus mondott ki, ő alkotta meg azt a forgó kerék grafikát is, ami hiába, hogy csak fekete és fehér színekből áll, az agy kiszínezni. Sokan zöldet látnak benne, de sárga, barna vagy piros színek is megjelennek, majd eltűnnek. 

wikimedia

Ennek működési mechanizmusa révén hozott most össze a kaliforniai Kenneth Morehouse egy olyan grafikát, melyben egy banánt fog kiszínezni az agya. A videó egy elsötétített szobában működik a legjobban, viszont az epilepsziásoknak nem ajánlott. A sok villódzás mellett a fekete és fehér színek váltakozása mellett az emberek többsége egyszercsak színesben kezdi látni a videót, ráadásul a banán mintájához társított sárga szín jön elő a legtöbbeknek. A Daily Mailnek azt mondta Morehouse, hogy az eredmény azt bizonyítja, hogy a színek csak az elmék szüleményei is lehetnek. A fentebb már bemutatott Benham's Top kerék nézése közben nem látni a színeket tartósan. "A videómban a képek egy olyan speciális struktúrában és ritmus szerint jönnek egymás után, hogy a megjelenő színek tovább megmaradnak. Az érdekelt, hogy a néző megkérdőjelezze, hogy a színek, amiket lát, egyszerű pszichológiai válaszok a képek struktúrájára reflektálva, vagy a színek mentális kivetülése a grafikára" – mondta a művész. 

Ugyan tudjuk, hogy a színlátás biológiai alapját a szem ideghártyájában található érzékelő sejtek egy csoportja, a csapoknak nevezett sejtek adják (ezek közül három fő típus létezik a vörös, a zöld és az ibolya érzékeléséért felelős sejt) a pszichológusok mégis régóta pedzegetik, hogy a színlátás erősen szubjektív élmény. Dr. Mazviita Chirimuuta is éppen erre a következtetésre jutott. Kutatásai során tanulmányozta azt is, hogy az ősi történelmi feljegyzések például nem említik sehol a kék színt. Ebből arra következtetett, hogy sok esetben, amíg valamit nem lehet leírni pontosan, addig azt nem is érzékeli az ember, vagyis amíg nem volt egy szó a kék színre, addig senki sem foglalkozott vele. Egy kísérletben például 11 zöld négyzetet mutattak embereknek, amelyek közül ki kellett választani azt az egyet, ami eltérő. A legtöbb ember vagy egyáltalán nem találta meg, vagy hosszas időzés után jött rá, hogy melyik lehet az. Viszont egy olyan csoport, ami a zöld rengeteg árnyalatát ismerte és pontosan meg tudta nevezni ezeket, azonnal megmutatta melyik négyzet különbözik a többitől. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek