Adjon hálát a tamponért!

Az évente alaphangon 40 ezer forintba kerülő menstruáció teljesen természetes dolog, az már sajnos kevésbé, hogy azokon a napokon minden nő megkapja a megfelelő segítséget. A Huffington Post a menstruációs higiénia napja alkalmából olyan módszereket gyűjtött össze, amelyekkel a világ különböző pontjain élők – tampon és betét hiányában vagy csak egyszerűen hagyományból – próbálják elviselhetőbbé tenni ezeket a napokat. Matrac, gallyak, falevelek és titkolózás – 9 érdekesség a hajtás után.

1. Számos országban matracból kivágott darabokól vagy gallyakból készítenek betétet

Bár a legolcsóbb egészségügyi betét 200 forintból megúszható, ez még mindig hatalmas összeget jelent például egy kenyai lánynak. Emiatt sokszor szőnyegeket, faleveleket, újságpapírokat, matracdarabokat, sőt, akár iszapot is használnak – ami egyrészt elképzelhetetlenül kényelmetlen, másrészt fertőzésveszélyes is.

2. Japán bizonyos részein a nők nem vállalhatnak "hagyományosan" férfimunkát (például szusiséf), mert a menstruáció szerintük kiegyensúlyozatlanságot okoz

Az információt Yoshikazu Ono, egy híres szusiséf fia osztotta meg a The Wall Street Journallel még 2011-ben. „Ahhoz, hogy profi lehess, folyamatosan egyenletes ízlésednek kell lennie. A nők ízlése pedig megváltozik a menstruáció alatt" – indokolta Ono. Egyébként valóban tényleg csak ennyiről és nem hímsovinizmusról van szó, ugyanis egy 16 évvel ezelőtt elfogadott törvény véget vetett a munkafelvételi különbségeknek, illetve törölték a nők este 10 utáni munkavégzésének tilalmát is.

3. Nepálban sötét szobába küldik a menstruáló lányokat

Bár a törvényt 2005-ben hatályon kívül helyezték, vidéki falvakban még mindig megmaradt az a szokás, mi szerint fészerbe küldik a nőkat arra a pár napra, amíg menstruálnak – mondani se kell, ez a helyzet elősegíti a fertőzéseket, ráadásul közel egy hétig nem beszélhetnek és érintkezhetnek emberekkel.

GettyImages-463653064
Getty Images

4. Az amerikai hajléktalan nők számára a menzeszt a legnehezebb elviselni

A tisztaság az egyik legfontosabb dolog, amit a menstruációkor be kell tartani, így talán nem nehéz elképzelni, mennyire rosszul élik meg ezt az időszakot azok, akiknek még a mindennapi zuhanyozás is komoly kihívást jelent. Ráadásul a menedékhelyek legelőször a betétekből és a tamponokból fogynak ki, a támogatók pedig csak ritkán gondolnak arra, hogy hasonló eszközöket felajánljanak.

5. Malawiban a menstruáció "szigorú titok"

Az UNICEF szerint Malawiban annyira belengi a szégyen a menstruáció körülötti időszakot, hogy a szülők egyszerűen nem beszélnek róla a gyermekeiknek. Mindenre a nagynénik tanítják meg őket, akik azt is megmutatják, miként lehet használt ruhából betétet készíteni, illetve óva intik őket attól, hogy fiúkkal beszélgessenek akkor, amikor éppen megvan.

6. Bolíviában még a szemétbe se dobhatják ki a betéteket

Sőt, a lányok úgy tudják, ha "rendes" szeméttel keveredik, az rákot okoz. Bár a legtöbb helyen kijelölt gyűjtőhely van a betéteknek, a legtöbben inkább a táskájukban gyűjtik és hazaérve szabadulnak meg tőlük.

7. India egyes részen úgy vélik, a menstruáló nő beszennyezi az ételt

Néhány indiai lány és nő meg van győződve arról, hogy ha menstruáció alatt uborkához érnek, akkor az a puszta érintésüktől megromlik. Jó, az uborka eléggé fallikus szimbólum ahhoz, hogy vélhessünk valami összefüggést felfedezni, de nem ez az egyetlen furcsaság: a menstruáló nőket és a lányokat gyakran arra is megkérik, hogy maradjanak távol a közös főzéstől, mivel beszennyezhetik az ételt.

GettyImages-453434171
John Greim / Getty Images

8. Afganisztánban azt tartják, a nők terméketlenek lesznek, ha menstruáció alatt zuhanyoznak

Az afgán nők úgy tudják, nem tusolhatnak le, ha épp megjött nekik, mert attól terméketlenné válnak, ez pedig csorbát ejt a méltóságukon.

9. Iránban a lányok fele hiszi azt, hogy a menstruáció betegség

A stigmáknak és a félrevezető tájékoztatás következtében az iráni lányok 48%-a tekint betegségként a menstruációra – derítette ki egy UNICEF-felmérés. Egy tanulmány szerint azonban a felvilágosítás után 61,6%-uk megszívlelte a tanácsokat és nyugodtan zuhanyozott már a menstruáció alatt (is).

Oszd meg másokkal is!
Mustra