Az első randi 7 öltözködési alapszabálya

"Vacsorázni hívott. Mit vegyek fel?" – hangzott a kérdés a telefonba egy elhadart heló után, majd mindkettőnkből kiszakadt a nevetés. Nem csoda. A kérdés elsőre tinisnek tűnik, pedig a barátnőm már rég nem az: elmúlt 35, sikeres vállalkozó, túl van egy tíz éves házasságon, azóta meg vagy egy tucat leginkább sikertelen randin, és többet tud a divatról és a ruhákról, mint én valaha fogok. Hosszú évek óta ismerem, de soha nem kérdezett hasonlót. Persze ennyire fontos randija sem volt még soha. 

shutterstock 264819473

A kuncogás és a “jól öltözz fel, hideg lesz az éjjel” típusú gondoskodásba öltött trollkodás után tehát belefogtunk a probléma alapos elemzésébe. A baráti elmélkedés és a szakirodalmi túrás után pedig megszületett a fontos első randi 7 öltözködési pszichoszabálya. 

Mielőtt grimaszolva legyintene, hogy “first world problem”, meg különben is: “gyagya csajos magazintéma”, érdemes tudnia, hogy az öltözködésnek számos izgalmas pszichológiai vonatkozása van. Ott vannak rögtön az első benyomások. A másokról alkotott korai ítéleteinket számos tudatos és kevésbé tudatos benyomás alakítja, ilyen a kor, a nem, a rassz és a testbeszéd mellett az öltözködés is. Másnak hisszük, mást várunk és máshogy viselkedünk például egy elegáns öltönyt viselő fickóval, mintha ugyanazt az embert szakadt farmerban és szétmosott pólóban látnánk. De az első benyomásokon túl az öltözködésben a legfontosabb mégis az, hogy a kutatások szerint a viselt ruházatunk a saját énképünket, a hangulatunkat, gondolkodásmódunkat is befolyásolja.  Az pedig, hogy milyennek látjuk magunkat egy randin, egyáltalán nem lényegtelen. És ezzel el is érkeztünk az első, legfontosabb szabályhoz: 

Ha komfortérzet van, minden van

Mindennél fontosabb, hogy a választott öltözetben jól érezzük magukat, hogy a magunkénak érezzük azt. Egy első randi sikere függ attól, hogy jó-e a pillanat, hogy a kölcsönösen vágyat érzünk-e egymás iránt (akár romantikus, akár szexuális értelemben), hogy beindul-e a hormoncunami, ahogy függ attól is, mennyire vagyunk képesek ráhangolódni a másikra, mennyire vagyunk képesek verbális, de főleg nem verbális szinten, a testünk szintjén kommunikálni. Mindehhez pedig arra van szükség, hogy képesek legyünk a másikra figyelni, hogy a figyelmi fókuszunk rajta legyen. Ha bármilyen testi diszkomfort érzetünk van, akkor mindezt nehezebb megvalósítani. A kölcsönruhák, az új cipő, a szokásunktól eltérő öltözet mind potenciális kényelmetlenségforrások, ezeket tehát érdemes ezeket hanyagolni. 

shutterstock 201457808

A ruha gyakran helyettünk beszél

A másik számára általában – hacsak nincs oda veszettül a divatért – az öltözetünkben nem a részletek, nem egy-egy konkrét ruhadarab számít, hanem az összhatás és az abból kiolvasható üzenet. Nemcsak arról van szó, hogy a másik a stílusunkból konkrét személyiségvonásokra következtet (például a konzervatívabb stílusú embereknek gyakran nagyobb önkontrollt tulajdonítunk), hanem arról az üzenetről is, ami személyesen a másiknak szól. Mennyire akarunk szexisnek tűnni? Mennyire akarunk visszafogottnak, játékosnak, komolynak látszani? Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy mi is lenne számunkra annak a bizonyos randinak az ideális kimenetele, és ennek alapján öltözetünkkel is kifejezni az üzenetet. 

A cipő önmagában is árulkodik

Bár a cipőválasztás szempontjából is legfontosabb szempont az, hogy mi komfortosan érezzük magunkat benne, azért érdemes tudni, hogy a kutatások szerint a cipő nagyobb hatással van a másikkal kapcsolatos benyomásainkra, mint elsőre hinnénk. Azt például már tudjuk egy ideje, hogy a magassarok szexi (Miért? Ezért.), de már az is kiderült, hogy a túl fényesre pucolt cipőjű illetőről szorongást, a magasabb sarkú cípőt hordókról pedig alacsonyabb érzelmi stabilitást feltételezünk. Ráadásul sokszor helyesen.

shutterstock 250686925

Az alaposság, az számít

Bármit is viselünk, nem mindegy, hogyan tesszük. Ha odafigyelünk a megjelenésünkre, ápoltak vagyunk, az általában vonzalmat gerjeszt. A kutatások szerint legalábbis az emberek sokkal pozitívabban reagálnak azokra, akik láthatóan tiszták, akiknek a haja – és egyéb szőrzete –, körme, gondozott. A jól ápolt ember azt mutatja a külvilágnak, hogy odafigyel magára, hogy képes gondoskodni magáról, hogy igényes. Ez pedig mindig menő. 

A több bőr és a több ékszer is szexibb

A kutatásokból tudjuk, hogy a nők az ovuláció idején hajlamosabbak több szabad bőrfelületet megvillantani, ahogy hajlamosabbak arra is, hogy több ékszert hordjanak. A hatás nem is marad el: a megfigyelők mindkét esetben azt feltételezik, hogy az illető tudatosan igyekszik vonzóbb lenni. Az, hogy a tetszeni akarás, a szexiség, termékenység vonalat igyekszünk-e erősíteni a randin, rajtunk múlik. Egy biztos: bőrrel és ékszerekkel ezt meg lehet tenni. 

shutterstock 170546273

A színválasztásnál is lehet tudatos

Az, hogy ki milyen színeket szeret hordani, nyilván személyiségfüggő, de az biztos, hogy a domináns színeknek hatása van a rólunk alkotott benyomásokra. A kutatások szerint a a nőknél a piros és a fekete, a férfiaknál a fekete szín az, ami leginkább növeli a másik vonzalmát. (Az előbbi ráadásul a világon mindenhol az attraktivitás jelképe.) Ezeket a színeket tehát érdemes előnyben részesíteni egy fontos randi előtt, persze csak akkor, ha amúgy is passzolnak az ember stílusához. Egyébként felesleges. 

Nem árt néha az a trollkodás

"Igazad volt. Átkozottul hideg volt hajnalban" – mondta másnap a barátnőm, aki egy csodás randi után még órákig sétált a férfival a városban. És közben fázott. És feltörte a cipő a lábát. Szóval a tudományon túl néha azért praktikus szempontokat sem árt figyelembe venni. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra