A sok zsír és cukor leblokkolja az agyat

Nemcsak a fogyókúrázás terheli le az agyat, de a túl sok zsír és cukor is – ám míg az előbbi csak a gondolatainkat emészti fel, addig az utóbbi a kognitív rugalmasságra hat, azaz arra a képességünkre, hogy gyorsan alkalmazkodjunk változó körülményekhez, írja egy, a hosszútávú és a rövidtávú memória és étkezés kapcsolatát vizsgáló tanulmány alapján a Psyblog. Megjegyezik: a legkárosabb az, ha sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe.

shutterstock 33610675

„Gondoljon arra, hogy hazafelé vezet egy útvonalon, amit jól ismer és amihez már hozzászokott. Aztán egy hirtelen útlezárás miatt egy teljesen új útvonalat kell azonnal kitalálnia" – vezette fel a vizsgálat témáját a kutatás egyik vezetője, Kathy Magnusson. Ha kevés cukrot és zsírt visz be a szervezetébe, akkor nem okoz gondot, hogy gyorsan talájon egy alternatív útvonalat, ha viszont túlterheli ezekkel magát, akkor könnyebben leblokkol – röviden ez a kutatás lényege.

A kísérlet során egereknek adtak normál, zsírban gazdag, valamint cukorban gazdag eledelt, aztán négy hét múlva a zsíros és a cukros kaján élő egerek nemcsak a fizikai, de a mentális teszteken is elkezdtek szenvedni. A kutatók azt egyelőre nem tudják, pontosan hogyan alakul ki a kognitív rugalmasság hiánya, az azonban biztos, hogy az agy és az emésztőrendszerben található baktériumok kommunikálnak egymással.

„A baktériumok olyan anyagokat bocsátanak ki, mintha neurotranszmitterek lennének, stimulálják az idegrendszert és az immunrendszert, valamint egy rakás biológiai folyamatra is hatással vannak. Azt nem tudjuk, hogy milyen üzeneteket küldenek, viszont a nyomukat és a hatásukat sikerült lekövetni. [...] Azt eddig is tudtuk, hogy a zsír és a cukor nem tesz jót a szervezetnek, de ez a kutatás azt bizonyítja, hogy az egészséges bélbaktériumok is megváltoznak tőle" – foglalta össze az eredményeket a kísérlet vezetője, megjegyezve: fontos az is, hogy milyen az interakció az étel és a bélbaktériumok között. Meg ugyebár az is, hogy aki hajlamosabb a stresszre, az eleve többet eszik, ha nehezen tud alkalmazkodni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra