Kempingkörkép: a szimpla idilltől a tengerparti luxusig

A leghangulatosabb és talán legolcsóbb módja a nyári szabadság eltöltésének a természetjárás és a kempingezés. Ráadásul ma már nem is kell Bear Gryllsnek lenni ahhoz, hogy túléljünk néhány sátorban vagy lakóautóban töltött napot, hiszen a legtöbb kemping - az alapok mellett - rengeteg kényelmi szolgáltatást is nyújt a vendégek számára. Egy kisebb lakóautós körút során kipróbáltuk Nyugat- és Közép-Európa néhány campsite-ját, amik közül a legtöbbet bátran ajánljuk a nomád kikapcsolódás kedvelőinek.

Camping Memling (Belgium)

A kelet-flandriai Bruges belvárosától 15-20 percnyi sétára fekvő Camping Memling egy kicsi, nyugis és barátságos táborhely egy kutyasétáltatáshoz tökéletes és boot camp eszközökkel is felszerelt erdős terület mellett. A kemping fiatal és idős párok romantikus törzshelye lehet, nagycsaládosok és csoportosan utazó kalandorok számára a kisméretű parcellák miatt viszont kevésbé ideális. A szállásadók és recepciósok mindig segítőkészek, főleg ha betartjuk a szabályokat, amik közül a legfontosabb, hogy előre kell foglalni és fizetni is, a távozás napján pedig legkésőbb 11-ig lelépni, de ennek a rendnek köszönhető a zavartalan pihenés. 

1Camping Memling
campingmemling.be

A mosogatóhelyiség és mosdók rendezettek és tiszták, de ne lepődjön meg, ha a félig-meddig üvegfalú vizesblokk mellett sétálva meztelenül borotválkozó férfit lát. Persze a zuhanykabinok jól zárhatók, valószínűleg csak egy kevésbé prűd vendéghez volt szerencsénk. Az viszont bosszantó, hogy a fizetős internet (5 óráért 3 euró) hol működik, hol nem.. A kemping közelében egyébként van Lidl, Aldi, Carrefour szupermarket és Pizza Hut is, de ki ne akarná felfedezni Bruges történelmi óvárosát – amit villámlátogatás esetén a városnéző motorcsónakon is megtehet -, megkóstolni a jobbnál jobb belga söröket, pralinékat és gofrikat is? Az üzletek és vendéglátóegységek nyitvatartási idejét derítse ki előre, ha nem akar várakozni, mert a helyiek szeretnek munka közben hosszas pihenőket tartani. Nem csoda, hogy Belgium a világ legboldogabb országainak  egyike!

Waldcamping Perlenau (Németország)

A német-belga határ mentén fekvő középkori kisváros, Monschau az Eifel-hegység igazi gyöngyszeme, maga az örökzöldekkel borított hegyvidék pedig a mountain bike-osok és a nagymotorosok paradicsoma, de a kajakozni vágyók is kihasználhatják a Ruhr kedvező folyását.

2Camping Perlenau
Dívány

A városkától másfél kilométerre fekvő hatalmas Waldcamping Perlenauba előfoglalás nélkül bármikor lehet érkezni, mi azonban nem számoltunk azzal, hogy Fronleichman (Úrnapja, június 4.) alkalmából a német családok megrohamozzák a népszerű üdülőhelyet. A telt házas hosszú hétvége ellenére azért nekünk is jutott egy egész jó kis placc a kemping bejárata előtt, ami legalább távolabb esett a bulizenét bömböltető táborozóktól. 23 eurót fizettünk két személyre egy éjszakáért – árammal együtt -, ami még előszezonhoz képest is igen korrekt ár. 

A családbarát kempingben található kávézó, étterem, játszóház, felnőtt- és gyerekmedence, mosószoba, a recepción minden reggel friss kenyérféléket és üdítőket árulnak, az pedig külön öröm, hogy a sátorgrundin tábortüzet is lehet gyújtani – ami ma már a legtöbb helyen tilos. Abban biztos lehet, hogy itt száz százalékosan kikapcsol, mivel internetezni nem fog tudni se a Waldcamping Perlenauban, se a városban. (A gyönyörű hegyes-völgyes területnek bizony a gyenge hálózat az átka.) Aki válogatós vagy maga szeret főzni, az készüljön fel rá, hogy Monschauban nem talál egyetlen élelmiszerüzletet sem, éttermekből, múzeumokból és ajándékboltokból viszont nincs hiány és egy félórás sétával még a lusta látogató is simán letudhatja a városnéző körutat.

Camping Bled (Szlovénia)

A Júliai-Alpokban található Bledi-tavat már többször is ajánlottuk a nyaralásukat még mindig tervezgető olvasóinknak, hiszen a Budapesttől röpke öt óra alatt megközelíthető gyógyfürdő és környéke gazdag természeti és kulturális örökségének és egyedi panorámájának köszönhetően számos programot nyújt a passzív és az aktív kikapcsolódás kedvelőinek is. A háromnapos lazítás alatt megismerkedtünk egy csomó brit hippi házaspárral, akik már régóta törzsvendégek a tó partján fekvő, férőhelyekből kifogyhatatlan, modern és igényes Camping Bledben.

3Camping Bled
Dívány

Az egyenetlen, sziklás talaj miatt nem sokan vernek sátrat, de ezen kívül semmi panasz nem lehet a kempingre, ami többek között a szelektív hulladékgyűjtés, a jó minőségű ivóvíz, a folyamatosan tisztán tartott (elő- és utószezonban jól fűtött) fürdőblokkok és a háziállatok kényelmét biztosító lehetőségek miatt lehet vonzó az ott nyaralók számára. A bejáratnál egyébként egy hangulatos étterem és egy viszonylag nagy választékot kínáló élelmiszerüzlet is található, de a szolgáltató jó néhány szórakozási lehetőséget is biztosít minden korosztály számára: lehet íjászkodni, biliárdozni, strandröplabdázni, asztaliteniszezni, kosárlabdázni, ingyen és korlátlanul internetezni, az állatsimogatónak, a trampolinnak és a videojátékoknak köszönhetően pedig a kisgyerekek sem unatkozhatnak. Három éjszakára kértünk szállást és csak az elsőt kellett előre utalni, minden más költséget távozáskor rendeztünk. Összesen hatvan eurót hagytunk ott, amivel egyetlen percig sem vitatkoznánk, megéri. Tipp: Ha ön is édesszájú, mindenképp próbálja ki a szlovének nagy becsben tartott házi krémesét! 

Camping Belvedere (Szlovénia)

A bledi komfort után a szlovén tengerpart mentén fekvő kétcsillagos kempingben eleinte kiscserkészeknek éreztük magunkat. Ez a '80-as évek iskolai táborainak hangulatát idéző üdülőhely egy spontán ötlet során lett a körút soron következő állomása, így azt tudtuk, hogy nem kell előre foglalni, de azt nem, hogy a mosdókulcsokért tíz eurót letétbe kell helyezni. Mivel nem maradt semennyi készpénzünk (a rutinos kempingezők azt mondták, hogy nem lesz rá szükségünk, mindenhol fizethetünk kártyával) és a lakóautót is elhelyeztük a nagy nehezen kiválasztott, fenyők árnyékolta parcellán, a legnagyobb kánikulában battyoghattunk le Izola városába, hogy keressünk egy bankot. Az olajültetvények, a tenger látványa a magaslatról és a partmenti séta azért kárpótolt minket – meg persze a tudat, hogy hamarosan csobbanhatunk a szinte kristálytiszta tengerben.

4Camping Belvedere
Dívány

Apropó tisztaság: Camping Belvedere nem a legjobb választás azok számára, akik ódzkodnak a ritkán takarított szaniterhelyiségektől (és a mosogató mellett tárolt többnapos kajamaradékok bukéjától), vagy épp túl macerás számukra a szúnyogok lepte ösvényen lesétálni a nyüzsgő strandoktól távoli sziklás partra - ami egyébként a nudisták kedvenc napozóhelye is. Jó pont azonban, hogy a kempingezők a Hotel Belvedere úszómedencéjét fél áron használhatják, a tengerpartra tartó ingyenes buszjáratokat is igénybe vehetik, és kerékpárt is olcsón tudnak bérelni. A szálloda éttermének kínálata kifogástalan és jó árban is van, a kilátás a teraszról pedig páratlan.

Aki a nyaralás alatt igazi forgatagra vágyik, annak érdemes eltekerni a közeli Portorožba, aki viszont a csendes óvárosi séták híve, annak a szintén szomszédos Piran kikötővárosban a helye. (A dimbes-dombos utaknak köszönhetően a biciklitúra felér egy kiadós testmozgással is!)

CampingIN Park Umag (Horvátország)

Természetesen rengeteg más izgalmas helyet (Ankaran, Koper, Strunjan) útbaejthettünk volna még, ha időnk és pénztárcánk engedi, de úgy döntöttünk, az utolsó éjszakára átruccanunk inkább Horvátország legnyugatibb városába, Umagba. Nem bántuk meg. Az ottani strandok is nagyrészt kavicsosak, illetve betonozottak, de azért több ponton találni homokos partszakaszokat is, maga a kemping pedig egy őshonos növénykkel parkosított zöldövezetben található. CampingIN Park kínálata szinte vetekszik a szállodai szolgáltatásokkal: a több mint 3000 parcellás nyaralóhelyen a turistaosztálytól (főszezonban 27 euró/2 fő/éjszaka) kezdve a klasszikuson át a prémium vagy superior minőségig mindenki megtalálja a maga igényeihez passzoló parcellát, kutyával érkező vendégeknek viszont csak az arra kijelölt zónában lehet megszállni. 

5CampingIN Park Umag
Tripadvisor, CampingIN Park Umag

Az árba beletartozik a medencék és az Adrenalina Park használata, a gyerekeknek vagy az egész családnak tartott animációs, illetve a szórakoztató sportprogramokon (aquagym, pilates, jóga, aerobic) való részvétel, de aki még több izgalomra vágyik, az a közelben bérelhet szörfdeszkát, vízisízhet, kenuzhat és jet-skizhet is. Aki pedig megéhezik, az válogathat egy szupermarket, egy pékség, egy pizzéria, a kávézók és a vacsoraidőben zsúfolásig telt étterem kínálatából. Esténként a helyi bárokban élőzene is szól és a partizó fiatalok megzavarhatják a pihenni vágyók nyugalmát, éppen ezért kell időben foglalni és kiválasztani a legnyugisabb parcellát.

Ha rangsorolnom kellene, elsőként Camping Bledet és Umagot, majd Camping Memlinget és Monschaut, végül Camping Belvedere-t ajánlanám az érdeklődőknek, de az biztos, hogy a Bledi-tóhoz még visszatérek a nagycsaláddal együtt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek