Nem a stressztől, hanem a rá adott reakcióktól lesz beteg

Nem az a lényeg, mennyi a stressz, inkább az, hogy hogyan reagálunk rá. Egy új tanulmány szerint legalábbis azok, akik nyugodtan reagálnak a nehézségekre, kisebb eséllyel lesznek betegek, pontosabban kisebb eséllyel alakul ki krónikus gyulladás a szervezetükben, mely okozhat elhízást, rákot és szívproblémákat.

A Health Psychology szaklapban publikált tanulmány megerősíti, hogy nem is annyira maga a stressz, hanem az arra adott érzelmi reakciók befolyásolják az egészségünket. A tanulmány egyik szerzője, dr. Nancy Sin szerint a mindennapi stressz mértéke kevésbé bír befolyással a gyulladásokra, mint az, hogyan reagál az ember a stresszre. A kutatás azért érdekes, mert eddig nem igazán vizsgálták, hogy a pozitív érzelmek hogyan tudnak segíteni a stressz kezelésében.

Jelenleg egyébként még keveset tudunk a napi stressz szerepéről a gyulladások kialakulásában, a korábbi kutatások ugyanis inkább a krónikus stresszre és az akut stresszre irányultak, amiből viszont nem derül ki, hogyan reagálnak az emberek a mindennapjaikat érintő stresszfaktorokra. Egyvalamit viszont már biztosan tudunk: azt, hogy a nők különösen érzékenyen reagálnak a stresszes helyzetekre.

shutterstock 227750149
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra