8 nyári egészségügyi probléma, amire érdemes figyelni

Bár június végén akadt pár hűvösebb nap, a nyár visszavonhatatlanul itt van, és vele együtt néhány szezonális betegség, probléma is, amivel meg kell küzdeni. A Healthista most dr. Deyo Famuboni általános orvos segítségével összeszedett nyolc szezonális egészségügyi kellemetlenséget, és egyúttal azt is, mi a teendő, ha ezeket tapasztaljuk.

170801360

1. Leégés

Az óvatlanul napozók és érzékeny bőrűek valószínűleg már többször is, de egyszer-egyszer mások is biztosan megtapasztalták, milyen kellemetlen jelenség a leégés során kialakuló bőrgyulladás. Az első jelek egyike, hogy már az is fájdalmas, ha megérintik a bőrét – ezt követheti még a bőr hólyagosodása, illetve a sérült terület hámlása. Súlyos esetben a kínzó bőrérzékenységhez láz, hidegrázás, fejfájás is társulhat, de akár émelység, kimerültség és kiütés is jelentkezhet. Bár egy-egy kellemelten napot átvészelve úgy tűnhet, a napégés ártalmatlan jelenség, érdemes vigyázni vele: később pigmentfoltok, ráncok alakulhatnak ki az érintett területen, de már a bőrrákot is kapcsolatba hozták a gyerekkori leégésekkel. Érdemes tehát a megelőzésre összpontosítani: védje magát naptejjel még egy felhősebb napon is. És hogy mi a teendő, ha már csak utólag vagyunk okosak? Fogyasszon minél több folyadékot, hűtse a bőrét zuhanyzással, hidegborogatással és aloe verával – de akár a testápoló is jó szolgálatot tehet. Bizonyos gyulladáscsökkentő szerek – pl. az ibuprofén tartalmúak – is segíthetnek – mondja a szakértő. Láz, fejfájás, émelygés vagy a hólyagok elfertőződése esetén forduljon orvoshoz.

167072083
Bsip / Europress / Getty

2. Szemvédelem

Míg a bőrt naptejjel, addig a szemet UV-szűrős napszemüveggel érdemes védeni nyáron, mert ha nem vigyázunk, később akár szaruhártya-gyulladással, kúszóhályoggal vagy az ún. makula-degenerációval küzdhetünk. Utóbbi főleg időskorban jelentkezik, helytelenül szemfenék-meszesedésnek mondják, holott egyáltalán nem a szemfenéki erek meszesedése okozza a látásromlást, hanem a sárgafolt ideghártya sejtjeinek pusztulása, írja a Házipatika.com. A szemsérülést fájdalom, duzzanat, látáscsökkenés is jelezheti. És hogy mit tehetünk a megelőzésért? Leginkább azt, hogy UV-szűrős szemüveget viselünk. A napszemüvegeken található CE (Conform Europe) jelölés mindössze annyit tesz, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban – ugyanakkor ezt a jelölést gyakran hamisítják is. Számos napszemüvegen láthat UV400 jelzést: ez annyit jelent, hogy a szemüveg megszrűi a 400 nanométer alatti sugárzást (az ultraviola sugárzás a napfény 100 és 400 nanométer közé eső hullámtartománya). Arra azért ügyeljen, hogy megbízható helyről vegyen szemüveget, lehetőleg optikustól.

3. Szénanátha

A pollenallergiások nagy része már átszenvedte magát a koratavaszi időszakon, de hátra van még a július végén-augusztus elején, közepén startoló parlagfű szezon, ami egyre több embert kínoz. A szénanátha az Egyesült Királyságban élők közül például minden negyedik embert érinti, és gyakrabban fordul elő az asztmával, ekcémával küzdők körében. A szénanátha a pollenekre adott allergiás reakció, ami gyulladást okoz, és mint ilyen torokkaparást, orrfolyást, köhögést, szemkönnyezést idéz elő, de fejfájás vagy fáradékonyság is jelentkezhet. Megoldásként adott egyrészt az immunterápia, de a legegyszerűbb, ha a kritikus időszakban igyekszünk kerülni a kiváltó tényezőket. Tehát ne tegyen hosszú sétákat az erdőben ilyenkor, ha pedig mégis sokat kell szabad levegőn töltenie, cseréljen többször ruhát, zuhanyozzon gyakrabban, mossa az arcát rendszeresen, esténként pedig öblítse le a haját. Ha a tünetek már-már elviselhetetlenek, antihisztaminokkal és orrspray-kkel próbálkozhat, illetve léteznek már olyan szerek, amiket hetekkel a tünetek kialakulása előtt érdemes alkalmazni, hogy a szezonra kialakuljon a védettség. Ha a tünetei nagyon súlyosak, esetleg asztmával is küzd, minél előbb forduljon orvoshoz!

shutterstock 175072418

4. Ételmérgezés

Nemcsak nyáron fordulhat elő, de ilyenkor fokozottabban ügyelni kell a konyhai higiéniára – a húsok könnyebben megromlanak, még csak különösebben hanyagnak sem kell lenni hozzá, hogy pórul járjunk. A betegséget általában az ételbe került kórokozók által termelt toxinok okozzák, és igen súlyos is lehet – enyhébb esetben azonban kihordható lábon. Amennyiben enyhe tüneteket, hasmenést vagy hányást tapasztal, elég, ha odafigyel a hidratálásra – egy-egy roham után mindig fogyasszon el 280 ml folyadékot. Ha láza van, szédül, stabil hasüregi fájdalmat tapasztal, esetleg vér- vagy nyálkahártya-darabokra figyel fel a székletében, sürgősen forduljon orvoshoz – javasolja a szakértő. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA azt javasolja, mindig figyeljünk a tisztaságra, főzzük/süssük át, illetve hűtsük megfelelően az ételt, és kerüljük a keresztszennyezést – így megelőzhetjük a problémát.

5. Lyme-kór  

A (Borellia burgdorferi nevű baktériummal) fertőzött kullancsok által terjesztett Lyme-kór legjellemzőbb tünete a csípés helye körül pár napon-egy hónapon belül megjelenő kokárdaszerű folt, amihez influenzaszerű tünetek is társulhatnak. Hőemelkedés, ízületi gyulladás, gyengeség, kimerültség jelentkezhet, de később, ha nem kap antibiotikumot a beteg, akár szív- és neurológiai gondok is kialakulhatnak. A szakértő azt mondja: hosszú távon a Lyme-kór mentális és kognitív problémákat idézhet elő. A betegség esetében kiemelten fontos a kezelés, de hogy ezt elkerülhessük, a megelőzés is: kerüljük azokat a területeket, ahol fertőzött kullancsok élnek, használjunk kullancsriasztót, viseljünk hosszú ujjú felsőt, valamint gyűrjük bele a nadrágunk szárát a zokniba és zárt cipőt válasszunk kiránduláshoz. A bőrünket ellenőrizzük gyakran, mondjuk naponta, és ha kullncsot találunk, távolítsuk el minél előbb – ehhez használhatunk például csipeszt.

shutterstock 190940576

6. Úszófül

Az ún. úszófül nem mást takar, mint a külső hallójárat gyulladását, hivatalosan pedig otitis externának nevezi az orvosi szaknyelv. Ellátásához fül-orr-gégészeti vizsgálatra és terápiára van szükség. A probléma általába nyáron jelentkezik, amikor a fülbe jutó víz irriálja a hallójáratot és gyulladást idéz elő, megteremtve a tökéletes környezetet a mikroorganizmusok és a fertőzés terjedéséhez. A fül ekkor viszketni, esetleg fájni kezd, genny is ürülhet belőle, a hallás pedig tompul. A megelőzés legjobb módja, ha igyekszünk szárazon tartani a fület, mellőzzük a fülpiszkálók használatát, úszáshoz pedig szoros úszósapkát vagy szilikon füldugót használunk. A már kialakult problémára általában fülcsepp, súlyosabb esetben gézcsíkra applikált antibiotikumos gyulladácsökkentő a megoldás, írja a Webbeteg.

7. Hőkimerülés

Magyarországon, az itteni időjárási viszonyok során ugyan ritkán fordul elő a klasszikus hőkimerülés, de egy külföldi út alkalmával, nyaraláskor azért már van rá esély. A Webbeteg cikke szerint a hőkimerülés akkor jön létre, amikor a magasabb hőmérséklet és a nagyfokú fizikai terhelés hatására értágulat és jelentős verejtékezés alakul ki, és így a szervezet nagy mennyiségű vizet és ásványi anyagot veszít el. Ha ezt nem vagy nem eléggé pótoljuk, akkor hőkimerülés jön létre, melynek vízhiányos vagy sóhiányos formája ismert. A tünetek között émelygés, fejfájás, ájulás, szédülés jelentkezhet – ha ezeket tapasztalja, vonuljon a hűvösbe és igyon sok folyadékot! A szakértő szerint harminc percen belül jobban lesz. Ha azonban semmibe veszi a figyelmeztető jeleket, hőgutát is kaphat! Hogy ezt honnan veheti észre? A szapora légzés, a hányás, a zavarodottság és az eszméletvesztés is árulkodó tünet, ez az állapot azonnali orvosi ellátást igényel!

shutterstock 203733427

8. Kiütések, csípések

A hőkiütésektől az allergiás bőrreakciókon át a rovarcsípésekig számos kiütés kínozhatja az embert nyáron. Deyo Famubiono azt ajánlja, akármilyen kiütést is tapasztalunk, hűtsük és hámlasszuk a bőrt, hogy megszabaduljunk az elpusztult bőrsejtektől. Így, magyarázta a szakértő, megelőzhetjük a melegkiütést, vagyis a verejtékmirigyek hőség hatására bekövetkező gyulladását, ami pattanásosságot idéz elő. Az allergiás kiütések általában maguktól elmúlnak, de a szájon át bevehető antihisztaminok és krémek segíthetenek a gyulladás csökkentésében. Az orvos kitér a tölgy búcsújáró lepke hernyójára is (tölgyfák 20 méteres környezetében található), ami a bőrhöz érve több hétig tartó irritációt is okozhat. Ha a tünetekhez légzési nehézség, szem- és torokfájás is kapcsolódik, forduljon orvoshoz azonnal!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek