A pulzusmérés életet menthet!

Nem titok, hogy Magyarország vezet a kardiovaszkuláris megbetegedések számában, aminek részben oka a rossz általános egészségügyi állapot. A probléma világszinten sem kicsi, jelenleg évente 17,3 millió halálesetért tehető felelőssé a szív. A ritmuszavar lehet az első tünet, ami arra utalhat, hogy valami probléma van a háttérben. Egészséges embereknél az ilyen szívritmuszavarok általában ártalmatlanok, de vannak olyan formái, amelyek súlyos betegségre figyelmeztethetnek, vagy akár az életünket is veszélyeztethetik. A megelőzés vagy diagnosztika egyik fontos része pedig a pulzusmérés – hívják fel a figyelmet a Szívritmus hetének szervezői.

Akkor tekinthető normálisnak a szívverés, ha percenkénti dobbanása 60 és 100 között van, és üteme egyenletes és ritmusos. Természetesen vannak olyan tényezők, amik gyorsíthatják vagy lassíthatják a szívverésünket, mint például a stressz, a hőmérséklet, bizonyos gyógyszerek, az egyén aktivitásának szintje vagy akár a testmagasság. Amennyiben bizonyos időközönként a mért szívritmus, illetve pulzusszám eltér a normálistól, az nem jelent problémát. Azonban, ha ezek az eltérések gyakrabban is előfordulnak, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

shutterstock 65368282

Hogyan mérje a pulzusát?

Az otthoni pulzusméréshez nincs szüksége semmilyen különleges eszközre, csak három ujjára, egy jól kitapintható ütőérre és egy időmérőre. A könnyebben kitapintható ütőerek a csuklónál és a nyakon találhatók. A csuklón mért pulzus vizsgálatánál helyezze a hüvelykujját a csukló felső részére, két ujját pedig alsó oldalára. Az ujjakat kissé nyomja le, amíg meg nem érzi a pulzust. Ekkor állítson be egy időzítőt, és számolja a pulzust egy percig. A pulzusszám kiértékelésénél figyelembe kell venni az egyén életkorát, fittségi állapotát és betegségeit. Aki azonban mindezt túl bonyolultnak érzi, és jobban bízik egy műszer pontos mérésében, annak vérnyomásmérő alkalmazása javasolt. A ma forgalomban lévő vérnyomásmérők már mind megmutatják a pulzusszámot is, és könnyen beszerezhetők bármelyik gyógyszertárban, műszaki boltban vagy akár online.

Mit takarhat a szabálytalan szívverés?

A pulzus mérése közben, megfigyelhető a szív ritmusa is. Számos tényező hozzájárulhat a szívritmuszavar kialakulásához. Ilyen tényezők többek között a koszorúér-betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, alkohol, koffein, stressz. Szabálytalan szívverésről abban az esetben beszélünk, ha 1-1 pillanatra kihagy a lüktetés vagy nem a megszokott ritmusban ver. Szerencsére legtöbb ilyen melléütésnél csak egy átmeneti állapotról van szó, ha nem fordul elő rendszeresen. Súlyos betegségeket takarhat, amennyiben egy napnál tovább semmilyen rendszerességet nem tapasztalunk a szívverésben, hanem összevissza kalimpál. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, mert pitvarfibrilláció állapota állhat fenn.

Mitől alakulhat ki pitvarfibrilláció?

A kor előrehaladtával egyre nő a pitvarfibrilláció kialakulásának veszélye. Betegség következtében a normális ritmusos elektromos ingert gyors, spontán elektromos jelek váltják fel, a pitvarok remegnek, ezért nem képesek hatékonyan pumpálni a vért. A nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szívelégtelenséghez, vagy rosszabb esetben maradandó tünetekkel járó szélütéshez is vezethet. A pitvar elkezd rendszertelenül összehúzódni, a vér egy része visszamaradhat a pitvarokban, ahol összegyűlve megalvadhat, és vérrög képződhet.

shutterstock 181677458

A keletkezett vérrög a szívüregből a véráramba jutva az agyban stroke-ot, míg más szervhez érve, érelzáródásokat okozhat. A szélütés kockázatát a pitvarfibrilláció akár négy-ötszörösre is emelheti, ezért figyelni kell a stroke-ra utaló jelekre:

  • Hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása a test egyik felén)
  • Hirtelen kialakuló beszédértési- vagy hangképzési zavar (afázia), szóformálási nehézség
  • Hirtelen bekövetkező látászavar kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés
  • Hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
  • A térérzékelés hirtelen elvesztése, memóriazavar

Már egyetlen jel is figyelmeztethet a stroke kialakulására. Amennyiben a szélütésnek akár csak gyanúja is felmerül, azonnal hívjon mentőt!

Hogyan kezelhető a pitvarfibrilláció?

Amennyiben nem állítható vissza a ritmusos szívműködés, pitvarfibrilláció esetén szükséges lehet véralvadásgátló gyógyszer alkalmazása, amelyet a fent említett súlyos következményekkel járó szélütés megelőzése érdekében kell alkalmazni. Ma már hozzáférhetőek olyan modern véralvadásgátló készítmények, amelyek több szélütést képesek megelőzni, és alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, mint a hagyományos terápiáké. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra