Kreatívkodna, de nem megy? Nosztalgiázzon!

A múlton való rágódás, a hamis nosztalgia általában káros a lelkünknek: csökkenti a jelen erényeit, beleragaszt a múltba, megakasztja a fejlődésünket, a jövőnket. Nem így a valós, klassz élmények felidézése. Egy friss kutatás szerint ezek pozitív hatással vannak a jelenünkre: nyitottabbak leszünk az új tapasztalatokra, optimistábbá, kreatívabbá és hajlamosabbá válunk arra, hogy új célokat tűzzünk ki magunk elé. 

A Journal of Experimental Social Psychology nevű szaklapban publikált tanulmányban a Southampton Egyetem pszichológusai négy kísérletben vizsgálták a nosztalgia hatását a kreativitásra. Az első két kísérletben 175 résztvevőt kértek meg a kutatók, hogy egy érzelmes, kellemes emlék felidézése után írjanak egy történetet, amiben királylány, cica és versenyautó is szerepel, és azt találták, hogy a pozitív emlékek felidézése határozottan növelte a nyelvi kreativitást: a nosztalgiázók jobb sztorikat írtak. Ez azért önmagában még nem lenne nagy durranás, számos kutatás bizonyította már, hogy a pozitív hangulat jótékonyan hat a kreativitásra, így a kutatók újabb vizsgálatokat végeztek a nosztalgia hatásának tesztelésére. Az eredmény összevágott a korábbiakkal: a klassz élmények felidézése felpörgeti az agyunkat. 

shutterstock 193570205

Hogy pontosan mi a jelenség oka, még nem tudják az okosok, de feltételezhetően a nyitottság mértékével áll kapcsolatban. A kreativitás egyik legjobb előrejelzője ugyanis az, hogy valaki mennyire nyitott az új élményekre, információkra, tapasztalatokra. Amikor egy jó élményen jár az eszünk, akkor biztonságban érezzük magunkat, ellazulunk és úgy érezzük, tartozunk valahová, egyúttal pedig sokkal nyitottabbá válunk, szabadabban áramlik az információ a tudatunkban, így szabadabban is áll össze valami újjá.

A tanulság tehát az, hogy ha kreatív feladatot kell megoldania, ne görcsöljön rá, próbáljon előtte ellazulni, és végigpörgetni a fejében a legjobb gyerekkori emlékeit. Hátha bejön. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra