Végre nyugodtan ehet vajon sütött szalonnás rántottát!

Arról már írtunk pár éve, hogy az emberek fejében téves kép alakult ki a koleszterinről: bár valóban nem tesz jót az ereknek, azért például napi egy tojás belefér és inkább a transz-zsírsavak miatt aggódjunk. Hasonló okok miatt támadták sokan a vajat, a májat és a bacont is, úgy tűnik azonban, hogy a tudomány most pontott tett a dolog végére: évtizedekig rossz úton jártak az orvosok.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerekre az 1970-es évektől kezdve ősellenségként tekintettek – ezt azonban egyre több szakértő cáfolja: szerintük ugyanis nincs kapcsolat ezek és a vér zsírtartalma között. Amerikában ötévente felülvizsgálják az étkezéssel kapcsolatos irányelveket és úgy tűnik, most megnézik azt is, vajon milyen szerepet játszanak a koleszterindús ételek a szívbetegségek kialakulásában. Az újabb és újabb vizsgálatok eredményének köszönhetően azonban már úgy tűnik, ez az összetevő végleg le is kerül végre a "nutrients of concern" (aggodalomra okot adó/megfontolandó tápanyagok) listájáról.

GettyImages-471857270
Andy Cross / Europress / Getty

„Ez a helyes döntés. Igen, rosszak voltak az eddigi iránymutatásaink. Évtizedekig" – nyilatkozta a Daily Mailnek dr. Steven Nissen kardiológus, célozva ezzel arra, hogy a 40 éve létező tilalom most úgy tűnik, végleg a múlté. Az orvosok mostanában a cukorra szállntak rá – talán nem meglepő, hogy a WHO is új ajánlást adott ki év elején: ennek értelmében már 2 túró rudival letudja a napi cukoradagját.

Martin Scurr, a Daily Mail által megszólaltatott általános orvos reméli, az irányelvek hamarosan az Egyesült Királyságban is életbe lépnek majd. „Régen a szívbetegségek egyetlen okozójaként tekintettünk a koleszterinre. Sajnos azonban sokkal több a befolyásoló faktor a kialakulásban, de valamiért leragadtunk ennél" – magyarázta Scurr.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra