Jobban megy a munka, ha csobog a kispatak

Csobogó víz, madárcsicsergés, a szél megnyugtató susogása – ön is jobban érzi magát, ha hallja maga körül a természet hangjait? Nem véletlen. Vannak azonban dolgok, amiket nem elég éreznünk, be is kell bizonyítanunk, ezért aztán olyan konferenciák jönnek létre, mint például az Amerikai Akusztikai Társaság pittsburghi rendezvénye, ahol a Rensselaer Politechnikai Intézet munkatársai bemutathatták kimutatásaikat a fenti témára vonatkozóan. A kutatók nem kisebb evidenciára találtak bizonyítékot, mint hogy a természetes hangok irodai környezetben történő lejátszása képes javítani az ott dolgozók hangulatán, és növelni azok megfigyelőképességét, írja a medicalnewstoday.

Amerikában az egyterű, modern irodában gyakran alkalmaznak egyedileg tervezett hangszigetelő rendszereket, úgy, hogy hangszórókat rejtenek a plafonba. „Ha elég közel állsz valakikhez, jól hallod, amit mondanak, ám ha valamivel távolabb mész tőlük, beszélgetésük értelmetlen hangjelzésekké torzul" – mondta Jonas Braasch, az intézet munkatársa.

Ezeket a hangszigetelő rendszereket persze direkt úgy alakították ki, hogy a belső térben történő beszélgetések diszkrétek lehessenek, mégis az elmúlt negyven évben teljesen elfogadottá vált a gépek által kiváltott ún. fehér zaj, azaz a véletlenszerű elektronikus zaj, amit a hangszórókon keresztül küldenek az éterbe. 

Braasch az egyik tanítványával egy kisérletet is elvégzett a témában: 12 embernek kellett nehéz agyi kapacitást igénylő feladatok elvégzése közben a legkülönbözőbb hangokat hallgatnia. Elsőként a megszokott irodai, elektronikus zajt játszották be nekik, utána a természet hangjait, (például patakcsobogás, stb), végül pedig meghagyták a normál irodai alapzajt. „A hegyi patak csobogása azért is nagyszerű választás, mert a hangja folyamatosan változik, nem egy ismétlődő hangzás, amitől sosem válik idegesítővé" – fűzte hozzá magyarázólag Braasch tanítványa, Anna DeLoach. 

shutterstock 168026609

Ön, hogy szeret dolgozni?

A kutatók arra találtak bizonyítékot, hogy a dolgozók jobban teljesítenek és sokkal jobb kedvűbbek a természet hangjainak hallgatása közben, mint azok a társaik, akik a megszokott zajokat kénytelek hallgatni. Braasch szerint számos előny származna abból, ha bevezetnék az irodákban a patakcsobogást, de arról egyelőre nem szólnak a hírek, mennyivel növelné ez meg a mellékhelyiségek kihasználtságát. Mindenesetre Braasch úgy gondolja, ezt akár kórházban fekvő betegeknél is alkalmazni lehetne, hiszen a hangulatjavító hatása bizonyított. 

A szkeptikusoknak a kutató azzal érvel: szerinte a természetes zajok használatát a munkahelyen majdnem olyan magától értetődőnek kéne tekinteni, mint azt, hogy az adott munkáltató a tengerpartra költözteti a cégét azért, hogy alkalmazottai tudjanak gyönyörködni az óceán hullámaiban. „Ki ne akarna egy ilyen tökéletes főnököt? Mi csupán hangaláfestéssel érnénk el ugyanezt a végeredményt" – jegyezte meg Braasch. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek