Előre tudni, ki képes letenni a cigit

A dohányzásról történő leszokás egyre gyakrabban előkerülő téma: kollégáink is próbálkoznak vele több-kevesebb sikerrel, most pedig a Refinery-n futottunk bele egy érdekes cikkbe, ami a káros szokással felhagyó emberek agyáról szól, és mint kiderült, már a leszokási szándék előtt is kimutatható, kinek sikerül majd a leszokás és kinek nem.

A kutatás eredményeit nemrég publikálták a Neuropsychopharmacology című kiadványban. A kutatók 85 dohányos ember agyát vizsgálták meg egy hónappal a tervezett leszokási időpont előtt, majd 10 héten át utánkövették őket és monitorozták a dohányzási szokásaikat. A kutatás végén 41-en visszaestek, 44-en viszont nem.

Az agyról készült felvételekből kiderült, hogy egy dolog közös azokban, akiknek sikerült felhagyni a cigizéssel: szorosabb volt a kapcsolat az agy insulának nevezett területe és a szenzomotoros kéreg között. Hogy ez miért fontos? Mert előbbi a függőségekért, utóbbi pedig a tudatos elhatározások megtervezéséért és kivitelezéséért felel. Ami pedig érdekes: ezek a különbözőségek már az első felvételeken (a letevés előtt 30 nappal) látszódtak.

550269759
Ullstein Bild / Europress / Getty

„Leegyszerűsítve: az insula üzeneteket küld az agy más részeinek, amik aztán eldöntik, hogy az illető felveszi-e a cigit és rágyújt-e vagy sem" – mondta dr. Merideth Addicott, a kutatás vezetője egy sajtóközleményben. „Amennyiben ezek az üzenetek erősek, úgy annál valószínűbb, hogy nehéz, de egészséges döntést hozunk és nem gyújtunk rá" – tette hozzá. Mivel ez a képesség számos más dologgal is összefügg, így ha le tudja tenni a cigit, akkor valószínűleg számos más dolgot is el tud intézni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra