Nem bírja a pollent? Egyen több jó baktériumot!

Ha tudja, milyen az, amikor a szénanátha tünetei még a legegyszerűbb mindennapi teendőket is pokollá teszik, akkor van egy jó hírünk: egy új kutatás szerint a probiotikumok hasznosak lehetnek a szezonális allergiában szenvedők számára is. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely jótékony baktériumokról is van szó.

shutterstock 174520427

A nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói több mint húsz korábbi vizsgálat eredményeit elemezve jöttek rá, hogy egyes probiotikumok enyhíthetik az allergiás tüneteket és javíthatnak a szénanáthában szenvedők életminőségén. „Az azonban még nem dőlt el, hogy azokkal valóban hatékonyan lehet-e kezelni a szezonális allergiát, ezért további vizsgálatok szükségesek ennek megerősítéséhez” – nyilatkozta a Live Science-nek dr. Justin Turner fül-orr gégész, a tanulmány vezető szerzője.

A bélrendszer egészséges működését biztosító jó baktériumok az étrendkiegészítők mellett többek között olyan ételekben találhatók meg, mint az élő, aktív kultúrás joghurt, a kefir, vagy a savanyú káposzta. "A bélbaktériumok egyensúlyának megváltoztatásával bizonyos probiotikumok megakadályozhatják az immunrendszer túlzott reakcióját a pollenekkel és más allergénekkel szemben" – magyarázza Turner.

Ami nem világos

A kutatók 23 korábbi vizsgálat eredményeit és több mint 1900 szénanáthával küzdő személyt választottak ki véletlenszerűen, hogy elemezzék a probiotikumok hatásait. 23-ból 17 tanulmány alapján a valamilyen formában probiotikumot fogyasztó alanyoknál valamelyik eredményességi mutató javulást jelzett: pl. a tünetek enyhültek vagy javult a vizsgált személyek életminősége. Velük szemben a kizárólag placebót szedő kontroll alanyoknál nem történt ilyen változás. Hat tanulmány szerint viszont a probiotikumok semmilyen hatással nincsenek a pollenallergiára.

shutterstock 220725046

Mivel a felhasznált adatok a jó baktériumok más-más csoportjaival, különböző dózisokkal, kiegészítőkkel végzett, illetve eltérő időtartamú vizsgálatokat írtak le, ezért a szakértők szerint egyelőre nem lehet semmilyen hivatalos ajánlást sem tenni a probiotikumok szénanátha elleni használatára.

A szezonális allergia tüneteit - mint a tüsszögés, az orrdugulás, az orrfolyás vagy a viszkető és könnyező szemek – általában antihisztaminokkal, dekongesztánsokkal és szteroid orrspraykkel enyhítik. Még ha be is bizonyosodik a probiotikumok hatékonysága, nem valószínű, hogy a jelenleg alkalmazott orvosi kezelések kiválthatóak lesznek azokkal – fűzte hozzá Turner.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra