A madzag az új BMI

Azt már tudjuk, hogy egy madzag a lapos és feszesebb hashoz is elég, most viszont új funkciót találtak neki az okosok. A szakértők szerint ideje elfelejteni az idejemúlt testtömegindexen, vagyis BMI-n való görcsölést és helyette inkább (szó szerint) kézzel foghatóbb módszerrel ellenőrizzük, hogy formában vagyunk-e. A mérés semmilyen számolást nem igényel és elég hozzá egy olyan hosszú szalag vagy madzag, amekkora az ön testmagassága – tudtuk meg a Daily Mailből.

A BMI (testtömegindex) egyik nagy hátránya az, hogy kizárólag a testsúlyt és a magasságot figyeli, azt sajnos nem, hogy a tömeg mekkora része zsír vagy izom. Így fordulhat elő például az, hogy sportolóknál erősen csal, és hiába izom alkotja a testtömegük jelentős részét, mégis egészségtelen értéket jelez. És így lehet az is, hogy bár valaki vékony, a hasa táján jelentős zsírréteg rakódik le, az ő értéke viszont mégis a normális tartományba esik, miközben a hasi elhízás az egyik legveszélyesebb az egészségre. Az új módszerhez nem kell se centi, se mérleg, elég csupán egy zsinór. Először mérje meg vele  a magasságát, majd hajtsa félbe és nézze meg, hogy körbeéri-e a derekát. Ha a derékbősége nem nagyobb, mint a magasságának a fele, akkor megnyugodhat, hiszen többek között kisebb az esélye a szívbetegségek kialakulásának. 

544310059
Ullstein Bild / Europress / Getty

Az Oxford Brookes Egyetem közel háromezer 16 éves bevonásával készült tanulmányát a Telegraph elemezte, amelyből kiderült hogy az alanyok harmada a zsineges módszerrel mérve túlsúlyosnak, a BMI szerint viszont teljesen átlagosnak számított. Az egyetemen dolgozó dr. Margaret Ashwell hangsúlyozta, hogy ez nem csak egy újabb bizonyíték arra, hogy a derék-magasság aránya sokkal fontosabb, de arra is, hogy olyan veszélyekre világíthat rá, amelyre a testtömegindex önmagában nem. Viszont az még biztos időbe telik, amíg a status quo megváltozik.

A kutatást egyébként egy elhízással kapcsolatos kongresszuson mutatták be Prágában.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra