Igyon vizet, ha vezet!

Végre egy tanulmány, ami a vízivást próbálja népszerűsíteni! Arról van szó, hogy brit tudósok, pontosabban a Loughborough Egyetem kutatói kiderítették, hogyha a sofőr nem iszik eleget - mármint vizet -, az ugyanolyan veszélyes, mintha ittasan ülne a volán mögé - írja a Independent.  Ez az első tanulmány amúgy, ami összekapcsolja a dehidratációt és az autóvezetéshez szükséges koncentrációs képességeket, és a Physiology and Behaviour című folyóiratban tették közzé.

Ron Maughan és csapata két napon át vizsgálta a kutatásba bevont sofőröket. A tesztalanyok az egyik napon minden órában két decit kaptak inni, a másikon viszont csak 25 ml-t. A résztvevők átlagosan 47 vezetési hibát követtek el, amikor rendesen és eleget ittak, viszont amikor nem, akkor 101-et. Vagyis igen, már az enyhe dehidráltságnak is lehetnek negatív hatásai az ember mentális képességeire, úgyis mint csökkenő koncentráció vagy az éberség lankadása.

shutterstock 196739219

"Mindenki helyteleníti az ivást vezetés közben, és közben eszünkbe se jutnak azok a körülmények, amik befolyásolhatják vezetési képességeinket, melyekből az egyik pont a dehidratáltság. Az nem is kérdés, hogy a drogok meg az alkohol növelik a baleset kockázatát, de kísérletünk lényege pont az, hogy felhívjuk a figyelmet az egyéb tényezők, például a megfelelő hidratáltság fontosságára" - nyilatkozta Maughan. Most hogy közeledik a nyár, mindenki útnak indul, szóval ügyeljen arra, hogy mindig legyen elég víz az autóban. Persze, ha úgy érzi, balesetveszélyes 120-nál az ásványvizeskupak letekerésével küzdeni, azt jól érzi, szóval vagy legyen valaki ön mellett, aki ezt megoldja ön helyett, vagy álljon félre pár percre, míg utántölt. És így már az sem lehet kifogás, hogy sokszor meg kell állni majd, hogy távozni tudjon a folyadék. Olyankor lehet például rögtön inni is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra