Gyakran kell vécére mennie éjszaka? Itt vannak az okok és a megoldás!

Szinte mindenki ébredt már a legédesebb álmából az ingerre, hogy menni kell, de ha ezt egyetlen éjszaka több alkalommal is eljátssza velünk a húgyhólyagunk, az már akár komolyan is az pihenés rovására mehet. Nők esetében ez a jelenség ráadásul gyakoribb, hiszen a 20 és 40 év közötti korosztálynak nagyjából 44%-a egyszer, míg 18%-uk akár kétszer is felkel pisilni éjszaka – derítette ki a The Jurnal of Urology folyóiratban megjelent tanulmány.

Ennek oka sok dolog lehet, de elhanyagolni semmi esetre sem érdemes – írja a womenshelathmag.com. Nem csak azért, mert akár komoly egészségügyi problémákat is jelezhet, hanem azért is, mert zavarja a pihentető és kielégítő alvást. Egyszer-egyszer ugyan ez nem gond, maximum kicsit fáradt lesz az illető másnap, de ha folyamatosan fennáll a gond, akkor bizony az már kihat az energiaszintre is, ami pedig nagyban befolyásolja a koncentrációját, és az egészségét is.

547877479
Vincenzo Lombardo / Europress / Getty

Biztos, hogy kell?

Elsőre ez a kérdés fura lehet, hiszen az ember csak el tudja dönteni, hogy valóban kell-e pisilnie. Csakhogy az orvosok azt állítják, sok esetben nem is a vizelési inger az, ami felveri az álmából a nőket: egyszerűen csak felébrednek, és ha már fent vannak, "csináljunk is valami hasznosat" alapon elmennek pisilni, ez pedig később megszokássá válik. Ebben az esetben nem is a hólyag jelenti a gondot, hanem az álmatlanság, ami sajnos komoly probléma, hiszen ha nem tudja valaki kipihenni magát, az nem csak a fáradságot hozza magával, hanem súlyos egészségügyi gondokat is generál.

Ha valóban tele van a hólyagja, és emiatt ébred fel, akkor is első körben érdemes a legegyszerűbb magyarázatokat sorra venni. Az egyik első lehet persze a túl sok folyadékbevitel, így ha sűrűn felébred éjszakánként, akkor próbálja 6 óra után a folyadékfogyasztását minimalizálni. Ugyancsak gondot okozhatnak az olyan koffeines italok, mint a tea, a kávé, az alkohol, vagy egyes üdítő- és energiaitalok. A koffeinnek ugyanis komoly vízhajtó hatása van, amivel hozzájárulhat az éjszakai nyugalom megzavarásához. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a jellemzően egyszerre több ok is meghúzódik a háttérben, így a folyadékstop önmagában sokszor nem hoz eredményt.

171631772
Martin Barraud / Europress / Getty

Betegséget is jelezhet

A gyakori vizelési inger egy sor betegséghez kapcsolódhat, amik közül a komolyabbak a cukorbetegség – akár terhességi is –, vagy például a nem jól beállított szívgyógyszerek. De ezen felül is lehet rengeteg egyéb oka is, amit érdemes orvossal is megbeszélni.

Lehet a háttérben anatómiai elváltozás is, mint például a méhsüllyedés. Ekkor ugyanis a méh lejjebb csúszik, ezzel összenyomva a húgyhólyagot, aminek következtében abban a hely kevesebb lesz, vagyis gyakrabban jelentkezik a teltségérzés. De természetesen a betegségek között a leggyakrabban a húgyúti vagy hólyagfertőzések, illetve a kismedencei gyulladás vezet az okok közt, illetve egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a gyakori vizelési inger.

83082397

Megoldás

A megoldások között a folyadékbevitel már említett csökkentése áll az egyik helyen. Jó hatással lehet az alhasi izmokra – ezáltal pedig a vizelési inger gyakoriságára – a Kegel torna is. Ennek az egyik legegyszerűbb gyakorlata az, amikor vizelés közben 5-6 alkalommal vissza kell tartani a sugarat néhány másodpercre, majd újra elengedni. Ez már néhány hét alatt jelentősen erősíti a PC (pubococcygeus) izmokat, ezzel támogatva a későbbiekben a nyugodt alvást – és nem utolsó sorban az intenzívebb orgazmust is.

Fontos: amennyiben éjszakánként rendszeresen 1-2, vagy több alkalommal kell felkelnie pisilni, akkor mindenképpen érdemes orvossal is beszélnie erről. Az esetek többségében egy vér- és vizeletvizsgálatból már kiderül, hogy mi a gond, de ha nem, akkor urológus szakorvos segítsége is kelleni fog.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek