A pozitív érzés, amivel egészségesebb a test

A negatív érzelmek – mint például a magány – általában rosszabb egészségi állapottal járnak együtt, vagyis ha pszichésen rosszuk érezzük magunkat a bőrünkben, akkor szenved a testünk is. A negatív érzések és a betegség kapcsolatával már foglalkoznak egy ideje a kutatók, és az elmúlt évtizedben azt is egyre többen vizsgálják, hogy a jó érzések mit tesznek velünk. Ezekből a vizsgálatokból tudjuk például azt, hogy az ölelésnek milyen klassz élettani hatásai vannak, vagy hogy miként segíthet a betegségek leküzdésében a meditáció. Az Emotion nevű szaklapban megjelent friss tanulmányban most a kutatók azt vizsgálták, hogy hogyan függ össze a pozitív érzések rendszeres megélése az immunrendszerünk állapotával, és találtak is egy érzést, ami kimutathatóan jótékonyan hat a testünkre. És hogy mi is ez? Az áhítat.

Amikor a szervezetünket fertőzés, sérülés éri, az immunrendszerünk ellentámadásba lendül, és számos olyan anyag koncentrációja nő meg a vérünkben, amelyek segítik a testünket egyensúlyának helyreállításában. Ilyen anyag például az IL-6, aminek többek között a láz kiváltásában is szerepe van. IL-6 tehát betegség idején nagy dózisban található bennünk, az egészséges testben azonban alacsony a koncentrációja. Azt azonban tudják egy ideje az okosok, hogy a depressziós emberek IL-6 szintje az átlagnál lényegesen magasabb.

shutterstock 178514324

Most az is kiderült, hogy létezik egy olyan pozitív érzés, amelynek rendszeres megélése együtt jár az IL-6 alacsony koncentrációjával. Ez pedig az áhiíat. Nem feltétlenül a vallásos áhítatról van szó, inkább arról az érzésről, amikor tisztelettel csodálkozunk rá valamire, amikor valami lenyűgöz minket, amikor valami olyan jó, hogy hirtelen libabőrösek leszünk tőle. Ezt az érzést kiválthatja bármi, a zenétől a naplementén át a gyerekeink játékáig. Azok az emberek, akiknél kimutatható volt az áhítat pozitív hatása, a kísérletben arról számolták be, hogy heti 2-3 alkalommal is átélik ezt az érzést. Az, hogy a szervezetükben alacsony volt az IL-6 szint azt jelenti, hogy ők társaikhoz képest egészségesebbek voltak, immunrendszerük jobban működött.

Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a hangulatunk, az általános jól-létünk, de a testi egészségünk érdekében is érdemes néha megállnunk, hogy rácsodálkozzunk a körülöttünk lévő dolgokra, elmélyüljünk bennük. Megéri. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra