Szeret a maga feje után menni? Az ellenkező nemnek bejön

Tudjuk, mire bukik egy nő az első randin, és tudjuk azt is, hogy a férfiak nők iránti vonzalmát a legfurább dolgok befolyásolják. Például az, mennyire éhesek vagy feszültek. Korábbi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nők és a férfiak is szeretik a művészi kreativitást, valamint azokat a partnereket, akik segítőkészek, nagyvonalúak, képesek konfliktus idején is tiszteletet tanúsítani és elfogadni a kritikát – tehát azokat, akiknek az emberekhez való hozzáállását az alázatosság jellemezi. Most egy friss vizsgálatban ráakadtak egy újabb olyan jellemzőre, amiért nemtől függetlenül odavagyunk. 

Personality and Social Psychology Bulletin nevű szaklapban megjelent vizsgálatsorozat első felében 115 embert kértek meg arra, hogy eltérő személyiségprofilok vonzóságát osztályozzák, vagyis mondják meg, hogy a különböző tulajdonságokkal jellemezhető emberek mennyire vonzóak számukra és szerintük mennyire lehetnek ők vonzóak mások számára. Az eredmények szerint mind a nőknek, mind a férfiaknak bejön, ha valaki nonkonformista, vagyis a megszokottól eltérő, egyedi, különleges világnézettel, viselkedésmódokkal bír, azaz, ha megy a maga feje után. 

Az nem meglepő, hogy a nőknek ez tetszik – eddig is tudtuk, hogy szeretik a rossz fiúkat. Az viszont izgalmas fordulat, hogy a nonkonformizmusért a pasik is odavannak, legalábbis a kísérletben részt vevő nők egyáltalán nem erre számítottak. „A nők túlbecsülték, hogy férfiak mennyire találják vonzónak a konformista nőket” – állítják a tanulmány szerzői. – Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a férfiaknak tetszik a konformizmus, de ez az elképzelés ellentétben áll a valósággal.” Annyira, hogy minél jobban vonzódtak volt partnerükhöz a kísérletben résztvevők, annál valószínűbben jellemezték őt nonkonformistaként. 

shutterstock 160632467

A papír-ceruza teszteken túl a pszichológusok 111 embert arra is megkértek, hogy kis csoportokban ismerkedjenek egymással, majd vonzóságuk mentén jellemezzék társaikat. Az eredmények ebben az esetben is hasonlóak lettek: minél kevésbé volt konformista valaki, az ellenkező nemű partner annál vonzóbbnak találta. 

Ha tehát arra utazunk, hogy minél vonzóbbak legyünk az ellenkező nem számára, akkor három tulajdonságunkon már biztosan megéri dolgozni. A kreativitás szerencsére fejleszthető, az alázatosság tanulható, a pozitív értelemben vett nonkonformizmushoz vezető úton pedig az önsimeret segíthet minket.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra