Balogh Rita: otthon tornázva is elérhető cél az egészségesen fitt alak

A Nivea Fitness Tour budapesti állomásán nemcsak Corinne Sasso Groove-oktatóval beszélgettünk, hanem Balogh Ritával, a FittAlak módszer megalkotójával is.

Sok fitneszedzőhöz hasonlóan neked is saját módszered/programod van és persze nagyon sok követőd is. Mesélnél egy kicsit a FittAlak születéséről?

Közgazdász az eredeti végezettségem, a fitnesz eleinte csak hobbi volt. Edzőterembe, rendezvényekre jártam, otthon is tornáztam és nagyon sok szakkönyvet olvastam. Az akkori munkatársak és barátnők pedig egyre többször kértek tőlem tanácsot, és rájöttem, hogy ez komolyan érdekel, és megszereztem nemzetközi fitnesz sportedzői képesítéstképesítésem. Körülbelül három évvel ezelőtt létrehoztam a Facebook-oldalam, és kidolgoztam ezt a módszert, aminek azért lett a neve FittAlak, mert ezekkel az otthoni gyakorlatokkal bárki számára elérhető az egészségesen fitt női test. Az én alakomat is ennek a tornának köszönhetem.

Kik fordulnak hozzád segítségért?

Nagyon változó, egyrészt a 15-17 éves lányok, akik szívesen mozognának, de nem tudják hogyan és mit, mi az ami az iskola és egyéb dolgok mellett belefér és amitől nem lesznek túlzottan izmosak. Másrészt főként a saját korosztályom a 20-30 éves korosztály akik közül szép számban akadnak kismamák, gyerekes anyukák, aki arra kíváncsiak, hogy tornázhatnak-e a terhesség alatt, illetve hogyan nyerhetik vissza az alakjukat. De egy 67 éves nagymamától is kaptam már levelet. A személyes találkozón elmondta, azért akar mozogni, mert az unokái miatt sokáig szeretne élni. Nagyon megható volt, hogy követ, és a találkozóra elhozta a kinyomtatott edzésprogramot is.

A tapasztalataid szerint melyek a legproblémásabb területek a nőknél, és mennyire látják reálisan ezeket?

Magunkat sokkal szigorúbban ítéljük meg, sokan mindent bejelölnek, ha arra kérem, hogy nevezzék meg a kritikus pontokat a testükön. Lehet, hogy a külvilág, mondjuk a magazinok támasztotta elvárások miatt ilyen rossz az önképük. A legtöbben egyébként a hasukkal és a combjukkal elégedetlenek, a felsőtest annyira nem hangsúlyos, talán a lógó felkart szokták még említeni.

Kinek ajánlod az edzőtermi, az otthoni edzést, illetve a személyi edzőt?

Az a jó, ha minél többféle tornát végzünk, mert minél több mozgásformát kipróbál az ember, annál több izmot mozgat meg. Sajnos pénzben és időben is kevesen engedhetik meg maguknak, hogy hetente több alkalommal is személyi edzővel tornázzanak. Heti egy mozgás pedig nem elég, a rendszeresség a kulcsa az egészséges életmódnak. Persze az elején jobb ha van egy hozzáértő személy mellettünk, és nem magunktól kell kitalálni, hogy mit és hogyan érdemes csinálni.

Nagyon sokan töltenek fel edzésprogramokat, tornavideókat. Mi alapján érdemes szűrni a netes tartalmakat?

Ahogy a legtöbb szakma, ez is kezd felhígulni, nagyon sok mondvacsinált edző tölt fel programokat. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy nézzen utána a referenciáknak, például, hogy milyen szakértői cikkei jelentek meg az illetőnek. Csak hiteles szakembereket érdemes követni, és szerencsére belőlük is sok van. Nagyon jó ingyenes videókat lehet találni, de egy DVD ára sem olyan nagy összeg.

Hogyan lehet a 30 napos, különböző izomcsoportokhoz összeállított programokat beépíteni a mindennapokba? Ha letelik a hónap, hogyan érdemes folytatni?

Vannak olyan edzők, akik nem támogatják az ilyen programokat, mert önmagukban nem elég hatékonyak, és részben igazuk is van. Ha viszont valaki soha az életében nem tornázott, akkor ezzel is lehet kezdeni, és 30 nap alatt komoly ismétlésszámot érhet el. Sokan összekombinálják a különböző izomcsoportokra vonatkozó programokat. Azt viszont figyelembe kell venni ilyenkor, hogy az első pár nap ugyan könnyű, de a 20. napon már olyan ismétlésszámok vannak, amelyek nem biztos, hogy mindenki tud tartani. Ha valaki nem kezdő, és a problémás területeire akar koncentrálni, akkor is tartsa szem előtt, hogy hetente 3-4 alkalommal azért az egész testet érdemes átmozgatni, az osztott edzéstervet hagyják meg a profi testépítőknek.

A kezdők vagy majdnem kezdők hogyan válasszanak maguknak megfelelő programot/edzéstervet?

A törzs, vagyis a core az alapja mindennek. Házat is csak úgy lehet építeni, ha van egy biztos alap. Hiába akarjuk a karizmainkat fejleszteni, ha a statikus alkartámaszt nem tudjuk 20 másodpercig kitartani. A hasat és hátat először saját testsúlyos vagy kisebb súlyzót igénylő gyakorlatokkal érdemes erősíteni, majd utána jöhetnek az eszközös, funkcionális gyakorlatok, és egyre jobban lehet majd koncentrálni a problémás részekre, mondjuk ha a combbal van baj, akkor a heti 3-4 edzésből 2-3 alkalommal lehet több lábhangsúlyos gyakorlat.

A problémás területekre vonatkozó gyakorlatsorok mellett összeállítottál egy 30 napos anticellulit edzésprogramot is.

A narancsbőr kortól és súlytól független jelenség. Nők vagyunk, lazábbak a kötőszöveteink, így bárkinél előfordulhat, 16 éves lányok is kerestek már meg ezzel a problémával. Ezért gondoltam, hogy összeállítok egy gyakorlatsort, ami a hátsócombot és a feneket feszesíti. Két évvel ezelőtt álltam neki ennek a programnak, és most tökéletesítettem. Sokan nem gondolják, de mindent letesztelek magamon, és ha elég hatékony, akkor megosztom a nyilvánossággal, így próbálok hiteles maradni.

Másokon is le szoktad tesztelni az edzésprogramokat, amiket ajánlasz?

Igen, főleg az elején. Amikor a friss okleveles edző voltam, mindenkit bevontam, még a férfiismerősöket is. Mostanában pedig a fellépéseken szoktam figyelni, hogy az emberek hogyan reagálnak. Ott lett elrontva a dolog, a mai napig is sok női magazin az edzésprogramokat modellekkel fotóztatja, az edzők előtte gyorsan elmondják nekik, hogy mit kell csinálni és nem biztos hitelesen vissza tudják adni az egyes tornákat, nem volt mögötte hosszan begyakorlás. A DVD-m például egy féléves munka eredménye, otthon egy nagy tükör előtt próbálgattam a gyakorlatokat, az ismétlésszámokat, a sorrendet és próbáltam közben egy kezdő fejével gondolkozni.

Közeleg a bikiniszezon. Mit tudsz tanácsolni annak, aki fogyni szeretne és annak, aki elégedett a súlyával, de a alakjával már kevésbé.

Ha valaki a plusz kilóktól szeretne megszabadulni, akkor a kardiót kell túlsúlyba helyezni. Akinek kis súlyfeleslege van, kezdhet sétával és tempós gyaloglással is, majd jöhet a biciklizés, a futás, a nyár pedig tökéletes az úszáshoz. De nem szabad csak és kizárólag ilyen mozgásformát űzni, mert leépül az izomzat. Kiegészítésképpen pedig otthon csinálhat alakformáló gyakorlatokat. Aki nem akar fogyni, annak is érdemes picit kardióznia, hogy megtartsa a súlyát, a fennmaradó rész pedig a szobrászkodásról szól. Ám arra ügyelni kell, hogy szervezet nagyon hamar megszokja az edzést, nem lehet hónapokig 3×10 guggolást csinálni, mert nem lesz fejlődés.

Mikor érdemes váltani, milyen jelekre kell figyelni?

Nincs aranyszabály, mindenkinél egy kicsit máskor jön el ez az időpont. Van, aki adott edzéstervvel nagyon jól fejlődik három hétig és van, akinél akár másfél hónapig is hatásos. Érdemes kisebb ismétlésszámmal indítani, hogy legyen hova fejlődni. Ha súlyzókat használunk, akkor pedig arra kell figyelni, hogy az ismétlésekből az utolsó három már nehéz legyen. Ha végig könnyű a gyakorlat, akkor túl kicsit súlyt választottunk, a túl nagy súllyal pedig nem lehet végig szabályosan dolgozni. A saját testsúlyos gyakorlatoknál pedig kell egy cél. Ha valaki csak térdelőtámaszos, könnyített fekvőtámaszt tud csinálni, akkor legyen a cél, hogy egy hónap múlva mondjuk meg tudjon csinálni húsz klasszikus fekvőtámaszt.

Mennyire szabad türelmetlennek lenni?

Sokan kérdezik, hogy mikor láthatják magukon a változást. Ez egyénenként változó, de olyan nincs, hogy a befektetett munkának ne legyen meg az eredménye. Persze lehet, hogy valakinek az adottságai miatt kicsit többet kell dolgozni, de nem szabad feladni még akkor sem, ha a látvány nem motiváló. Az egyik sikertörténetem főszereplője egy háromgyermekes anyuka, aki 28 kilótól szabadult meg. Neki is rengeteg mélypontja volt, mert úgy érezte, hogy nincs változás. Azt tanácsoltam neki, hogy ne adja fel, de ne is szigorítson az edzésterven. Minden fejben dől el, ezeken az időszakokon egyszerűen át kell lendülni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra