16 dolog a lakásban, amiktől jobb, ha gyorsan megszabadul

Lassan itt van a tavaszi nagytakarítás ideje, így nem árt összeszedni azokat a holmikat, melyek csak rontják a közérzetét és az egészségét. Sőt, nem árt, ha minél előbb elkezdi, mivel vannak olyan dolgok, amiktől lehet, hogy már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna szabadulnia! A Health.com összeállításával könnyedén kilistázhatja, melyek ezek.

1. Régi műanyag ételtároló dobozok

Minden háztartásban megtalálhatóak a műanyag tárolódobozo, melyek remek szolgálatot tesznek például a hűgőben, mélyhűtőben. Bármennyire is praktikusak azonban, rejthetnek veszélyeket is. A merev műanyagból készült dobozokon gyakran látni 7, vagy pc feliratot, mely polikarbonátot jelent. A baj velük az hogy BPA-t (biszfenol A vegyületet) tartalmaznak, ami elősegíti többek között a rák, a cukorbetegség és a pajzsmirigyzavarok kialakulását. Ma már BPA-mentesen gyártják ezeket a tárolódobozokat, de a régebbiekben még megtalálható ez a káros anyag, ami mosogatás, illetve mikrózás közben kicsapódhat. Éppen ezért érdemes kihajítani a fenti jelzésű régieket és az újabbakat használni, vagy használjon inkább üveget.

2. Légfrissítők

Mindenki szeret kellemes aromájú levegőt szívni, így sokan valamilyen módszerrel illatosítják a lakásukat. Azonban a légfrissítő spray-k egy része ftalátokat tartalmaz, melyek káros hatással vannak az egészségre, ráadásul a teherbeesést is megnehezítik. Ráadásul ezekkel is csak rengeteg kemikáliát juttat a levegőbe, amit beszív, pedig ezekkel az anyagokkal anélkül is nap mint nap eleve nagy dózisban találkozik. A legegyszerűbb, ha megszünteti a rossz szagokat kiváltó tevékenységeket az otthonában (pl. dohányzást) és gyakrabban szellőztet, ha pedig mindenképpen illatosításra vágyik, szerezzen be 100 %-os illóolajat és azt párologtassa!

3. Antibakteriális szappanok

Bármennyire is meglepő, az antibakteriális szappanok semmivel sem jobbak, mint a „simák”, sőt, az FDA tavalyi jelentéséből az is kiderül, hogy nem is biztonságosak, ugyanis triklozán tartalmuknál fogva az állatoknál megváltoztatják a hormonháztartást. Továbbá a bennük lévő sok vegyi anyag, és a túlzottan steril környezet antibiotikum rezisztenciához is vezethet, szóval nyugodtan maradjon inkább a kellemes illatú, normál kézmosó szappanoknál és folyadékoknál.

4. Használt futócipők

A futáshoz csupán egyetlen fontos dologra van szüksége, méghozzá egy jó futócipőre! Tehát nem érdemes tárolgatnia a már szakadt és elnyűtt régieket, bármily kényelmesre kitaposta is őket, hisz sérülésekhez vezethet, ha a cipő a megfelelő helyeken már nem tart, talpa pedig nem képes felfogni a lábat érő ütődéseket. Szakemberek szerint 500-700 kilométerenként cserélje le cipőjét újabbra!

5. Régi fogkefe

Az ember egy nap minimum 2-szer biztos mos fogat, így elkerülhetetlen, hogy pár hónap után a fogkefe elhasználódjon, és a sörték megkopjanak és összevissza álljanak. Ezért a legjobb, ha három havonta lecseréli, máskülönben a fogmosás nem lesz olyan hatékony, ráadásul így könnyen felsértheti az ínyét is!

6. Rendetlenség

Senki szereti, ha az otthonában csak úgy tornyosulnak a konyhában a mosatlan tányérok, ha mindenütt levetett ruhákat és kacatokat talál. Ez nem csak esztétikailag zavaró látvány, de az ember közérzetét is nagy mértékben rontja, sőt így összpontosítani sem tud kellően a fontosabb feladataira. A megoldás, hogy amint egy oda nem illő dolgot lát az otthonában, dobja ki, mossa el vagy tegye a helyére, így nem fog semmi sem feltornyosulni.

7. Felesleges ruhák

Na igen, ez a legnehezebb: megválni azoktól a ruháktól, melyeket már nem hordunk. És ezzel nem csak a szekrénye lenne szellősebb, de az önbizalmának is lehet, hogy jót tenne. Hiszen szinte mindenkinél vannak olyan ruhák, melyeket ezer éve tudott hordani, mert az idő múlásával kihízta őket. Igen, jó dolog, ha van az embernek motivációra a mozgásra, ám ha 30 felett még mindig tartogatja a gimis korából származó nadrágjait, hogy hátha egyszer még fel tudja őket venni, akkor az már csak felesleges szorongást és önmarcangolást válthat ki.

8. Megromlott maradék ételek a hűtőben

Főzés alkalmával sokszor előfordul, hogy nem jól lövi be a mennyiségeket, így aztán nem kevés maradékot kell eltennie. Ha azonban ezek gyorsan romló ételek, melyek ráadásul állati eredetű összetevőket is tartalmaznak, úgy jobb, ha minél hamarabb elfogyasztják, vagy ha az nem megy, akkor 3 nap után tegye inkább át a fagyasztóba! A harmadik megoldás az, ha kidobja, bár mi inkább az előbbi opciókra szavazunk.

9. Régi, lejárt kozmetikumok

A folyékony sminkeknek – így a szempillaspirálnak is - megvan az rossz tulajdonságuk, hogy nagyon könnyen elszaporodhatnak bennük a baktériumok, hiszen a nedves környezet az ideális nekik. Ezért a szakemberek azt javasolják hogy 2-3 hónap után dobja ki, hiszen így spirálozáskor számtalan kórokozót juttathat magára. Ezáltal a szempilla nemhogy nem lesz képes ellátni fő feladatát, vagyis a szem védelmét a baktériumoktól, hanem akaratlanul is, de épp így juttathatja oda őket. Ugyanez a helyzet a szájfényekkel is, melyeknél azt javasolják, 6 hónap után célszerű megválni tőlük, de ha már belejön a lomtalanításba, érdemes átnéznie az arckrémeit, testápolóit is!

10. Régi kontaklencsetartó

A legtöbb kontaktlencse nem alkalmas arra, hogy éjszaka is hordjuk, így lefekvés előtt ki kell venni és eltenni őket. Ha azonban a tartója már tele van kórokozókkal, akkor ezek a beletett lencsére is rákerülnek, így nagy eséllyel szemfertőzéshez vezet, ha nem tartja tisztán a tárolót. A fogkeféhez hasonlóan célszerű ezt is három havonta lecserélni, és addig is különös figyelmet fordítani a tisztán tartására, valamint arra, hogy a kimosása után ne zárja le, inkább fejjel lefelé hagyja megszáradni a szabad levegőn! Azonban felmerülhet a kérdés, hogy ha rendszeresen tisztítjuk, akkor miért kell kicserélni? A szakemberek válasza erre az, hogy még így sem akadályozható meg, hogy egy vékony biofilm réteg ne keletkezzen a felületén, ami mágnesként vonzza a szennyeződéseket és a kórokozókat. Azt pedig nem érdemes megkockáztatni, hogy túl hosszú ideig használja, hiszen így nagyobb az esélye a szaruhártya fekélyének, ami a látást is veszélyeztetheti.

11. Ezeréves fűszerek

Sajnos vannak fűszerek, melyeket csak nagy kiszerelésben árulnak, függetlenül attól, hogy ritkán használatosak, így akár évekig is állhat belőlük a fűszertartóban. Persze attól még nem lesz beteg, ha régi fűszert használ, csakhogy az idő múlásával ezek többnyire sokat veszítenek aromájukból, így lényegesen többet kell belőlük használni. Ha pedig sótartalmú fűszerkeverékről van szó, az kifejezetten káros is lehet, hiszen megnövelt fűszermennyiség használata nagyobb sómennyiséggel is jár.

12. A tavalyelőtti fényvédő krémek

Dicséretes, ha védekezik a nap káros sugarai ellen, azonban nem mindegy, mivel is teszi, hiszen ha túl régi készítményt használ, akkor a benne lévő vegyi anyagok már nem tudják blokkolni a sugarakat. Ebből kifolyólag pedig bármennyit is ken magára, sem bőr öregedése, sem a melanóma ellen nem fog védelmet nyújtani! Minden más kozmetikumhoz hasonlóan a napfényvédő krémeknek is megvan a maguk lejárati ideje, így mielőtt elkezdi használni a strandtáska alján talált, ki tudja mikorról megmaradt fél flakont, ellenőrizze rajta a dátumot, és ha már kifutott az időből, inkább dobja ki.

13. Dohos, eltömődött légszűrők

Az otthoni légtisztítók és párásítók remek szolgálatot tehetnek, hiszen a lakásban akár 25-100-szor rosszabb a levegő, mint a szabadban, megnövelve ezzel az allergiák és az asztma kialakulásának esélyét. Éppen ezért jó, ha van ilyen készülék a lakásban, ám ha nem tartja karban rendszeresen, akkor többet árt, mint amennyit használ. Hiszen ha bizonyos időközönként nem cseréli a benne lévő szűrőt, abban a nedves környezet hatására elszaporodhatnak a baktériumok, spórák és gombák, ha pedig a gép ezeket fújja a levegőbe, csak árt vele ahelyett, hogy használna.

14. Kinyúlt melltartók

A nagy mellekkel megáldott/megvert nők jól tudják, mennyire fontos egy jó melltartó. Bár az igazán jó minőségűek nem olcsóak, érdemes beruházni rájuk, mivel tovább is bírják. De azért ezeknek is megvan a lejárati élettartamuk, ha pedig kinyúlnak és elöregszenek, nem tudják kellőképp ellátni a feladatukat. Megfelelő tartás hiányában nagyobb eséllyel fog megfájdulni a háta és a válla, a kellő alátámasztás hiányát a mell szövetei is megsínylik, szóval ha valamelyik gyártó egyik modellje nagyon bejött, az évtizedes viselés helyett inkább vegyen belőle néhány évenként új példányt.

15. Mosogatószivacs

Nem hiába többnyire ötös-tízes csomagolásban a mosogatószivacsokat, hiszen elég hamar elhasználódnak, sőt, mivel aránylag hamar válnak a háztartás egyik legszennyezettebb kellékévé, így viszonylag gyakran kell őket cserélni. Bár ötperces mikrózással még könnyen fertőtleníteni lehet őket, a szakemberek azt javasolják, inkább dobja ki, ha már sokat használta. 

16. Műanyag vágódeszka

Valaki a fára, valaki az üvegre, mások pedig a műanyag vágódeszkára esküsznek. Ez utóbbi viszont nem a legegészségesebb, hiszen szeletelés közben könnyen apró barázdákat ejthet a felületén, melyben remekül tudnak tanyázni a baktériumok. Persze a fa sem marad végig sima, ám a benne lévő gyanta elpusztítja a kórokozókat, így még mindig lényegesen higiénikusabb, mint a műanyag fajta.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek