Ezért fáj depressziósként jobban az elutasítás

Egy friss kutatás szerint a depressziós emberek az átlagnál tovább szenvednek, ha társaik elutasítják őket – méghozzá azért, mert az ő agyuk a a kirekesztérsre kevesebb természetes fájdalomcsillapító termelésével reagál.

"Minden nap veszünk részt kellemes és kellemtlen interakciókban.Vizsgálatunkban arra jutottunk, hogy ezekben a helyzetekben - feltételezhetően a belső ópiát rendszer módosult működése miatt -  a depressziós személyek érzelemszabályozási képessége nem megfelelő. Ez a jelenség állhat egyébként annak hátterében is, hogy a depresszió hajlamos egy adott embernél elnyúlni és visszatérni." – mondta dr. David Hsu, a kutatás vezetője.

Mi az a belső ópiát rendszer?

Ahogy egy korábbi, vonatkozó cikkünkben is írtuk, a fájdalom érzésének szabályozásában szerepet játszó belső ópiát rendszer a fizikai, és a szociális fájdalom (például a társaktól való különválasztás) esetében is képes befolyásolni, hogy valójában mennyire rossz nekünk. Kellemetlen szociális interakciók során jobb kedvre derít, pozitív tapasztalatok után fenntartja a hangulatunkat. (Az endogén ópiátok a morfiumhoz hasonló, de a szervezetünk által termelt fehérjék, amik az idegsejtek közötti kommunikációban vesznek részt.)

 A depresszió és az elutasítás

A vizsgálat során 35 emberen végeztek el agyi CT-t – közülük 17-en depressziósak voltak. Az alanyoknak különböző profilok közül kellett kiválasztaniuk, hogy kivel randiznának, majd utána közölték velük, hogy az illető elutasította őket. A depresszióban nem szenvedő emberek agya természetes fájdalomcsillapítókat (ópiátokat) bocsátott ki válaszul, míg a betegségben szenvedőké csak sokkal kisebb adagot termelt a fehérjékből.

University of Michigan
University of Michigan

(A képen a sárga és a piros területekkel jelezték a termelődés helyét.) Érdekes eredmény volt az is, hogy a visszautasítás után a depressziósok sokkal kisebb érdeklődést mutattak az iránt, hogy másokkal is megismerkedjenek. "A közösségi stresszorok fontos szerepet játszanak a betegségek, például a depresszió, a szorongás vagy más neuropszichiátriai esetek javulásában vagy rosszabbodásában" – állapította meg dr. Jon-Kar Zubieta, a tanulány egyik szerzője.

A depresszió és az elfogadás

A kuatók azt is vizsgálták, vajon hogyan reagálnak a depressziós emberek akkor, ha a kiválasztott randipartnerük igent mond. Az egyik meglepő reakció részükről az volt, hogy ugyanolyan boldognak és "elfogadottnak" érezték magukat, mint az egészséges társaik. De csak eleinte. Sajnos a betegségben küzdő embereknél ez az érzés nem tartott sokáig. "Természetesen mindenki máshogyan reagál a társas környezetére. Annak érdekében, hogy megértsük, vajon kikre is vannak legnagyobb hatással a közösségi stresszorok, meg kell vizsgálnunk a gének, a személyiség és a környezet agynak az elfogadás és az elutasítás során bekövetkező ópáittermelő képességére gyakorolt hatását.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra