Megvan, miért segít a közérzetünkön a D-vitamin

Az elmúlt évtized vitaminkutatásainak sztárja egyértelműen a D-vitamin volt, amelyről kiderült, hogy nemcsak a csontok egészségéhez, a sejt- és az idegrendszer fejlődéshez, és a megfelelő immunműködéshez kell, de hiánya kimutatható a depresszióban, a figyelemhiányos hiperaktivitási  és a bipoláris zavarban szenvedők, az autisták, de még a skizofrének szervezetében is. Arra, hogy mégis hogyan függ össze a D-vitamin a mentális betegségekkel eddig is a vitamin hormontermelésre kifejtett hatásában vadászták a választ a bölcsek, és most egy friss kutatás megerősítette, hogy nem is keresgéltek olyan rossz helyen. 

Ha a szerotonin nevű neurotranszmitter szintje alacsony a szervezetben, akkor rosszabbul működik a memóriánk, bénábbak vagyunk a tervezésben, a társas érintkezéseinkben, viszont impulzívabbak, agresszívabbak vagyunk. A FASEB Journal nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak pótlása azért olyan hatékony egy csomó problémánál, mert ezek az anyagok hatással vannak szervezetünk szerotonin-termelésére. A D-vitamin és az omega-3 zsírsavak tehát szükségesek ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelő mennyiségű és jól funkcionáló szerotonint termeljen, az ingerületátvivő anyag megfelelő szintje pedig elengedhetetlen a mentális egészségünk fenntartásához. 

shutterstock 255066343

A rossz hír az, hogy D-vitaminból nem jut belénk elég. Különösen akkor nem, amikor tél van, és nem éri nap a bőrünket. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) friss felmérése szerint legalábbis “a magyarok 95 százalékának D-vitamin szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – elmarad a kívánatostól a tél végére, és a lakosság csaknem kétharmadánál kritikus a vitamin-hiány.” Sajnos pusztán az ételeinkből szinte lehetetlen fedezni a D-vitamin szükségletünket, különösen, hogy zsíros tengeri halat (lazac, tonhal) kellene hozzá falnunk, amit amúgy sem teszünk. Így amíg nem süt ki a nap, nem marad más, mint a mesterséges vitaminpótlás. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra