Nyolc módszer, ami igazoltan jó a megfázás és nátha ellen

Az AsapScience sorra készíti a videókat arról, hogyan működik az ember, és most annak jártak utána, hogy melyek azok a természetes orvosságok, amelyek tényleg hatásosak, ha megfázás gyötör. Videó magyarázattal a hajtás után!

1. Húsleves

Régi, hatásos módszer, és már a kutatók is tudják. Igaz, nem mindenki ért vele azért egyet, de azt senki nem tagadja, hogy kiszáradás ellen hasznos, meg tápanyag-utánpótlás is egyben, szóval fogyasszák bátran! Az AsapSience szerint a húsleves titka abban rejlik, hogy lelassítja a netutrofil fehérvérsejteket, amik ugyan segítenének legyőzni a fertőzést, de mivel tevékenységük gennyképződéssel jár, ezért ha nincsenek vagy kisebb számban vannak jelen mondjuk a tüdőben, akkor könnyebb a lélegzés.

stockfresh 935445 broth-chicken-soup-with-noodles sizeM

2. Enni vagy nem enni?

"Etesd a meghűlést, éheztesd a lázat" – szól az angol bölcsesség, ami majdnem igaz. Kitalálja, hogy melyik fele nem igaz ennek a jó tanácsnak? Igen, a második, bármennyire is beteg, fontos, hogy elég tápanyagot vigyen be a szervezetébe, máskülönben nem lesz elég energiája a gyógyuláshoz, és enni kell ahhoz is, hogy kellő mennyiségű gamma-interferon termelődjön, mert ez segít a vírusos- és bakteriális eredetű betegségek legyőzésében is.

Mik azok az interferonok?

Azon fehérjecsoport valamely tagja, amely növeli a sejtek ellenállását vírusok támadásával szemben azáltal, hogy feltárja azokat a géneket, amelyek antivirális fehérjék szintéziséért felelősek. Az emberekben az interferonok három csoportját fedezték fel: az α-interferonokat a fehérvérsejtekből vonták ki; a β-interferonokat a kötőszöveti fibroblaszt sejtekből; a γ-interferonokat pedig a nyiroksejtekből. Interferonokat termelnek a limfocita ölősejtek is, amelyek megtámadják a megváltozott szöveti sejteket, például a rákos sejteket. Ez azután képes átalakítani más normális limfocitákat ölősejtekké, és még változásokat is előidéz az immunrendszerben.

Forrás: www.tankonyvtar.hu

3. Alma

Újabb angol bölcsesség: napi egy alma, és nem lesz szüksége orvosra. Ugyan a szakemberek még nem értenek egyet abban, hogy a megfázással hatékonyan felveszi a harcot, de a megelőzésben mindenképpen segít. Egyrészt 100 gramm alma ugyanolyan antioxidáns tulajdonságokkal bír mint 1500 milligramm C-vitamin, csökkenti bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul a héjában lévő flavonoidok a szívbetegségek megelőzésében is közreműködnek.

shutterstock 121555549

4. C-vitamin

Egy kettős vakvizsgálat (vagyis amikor sem a kezelőorvos, sem a beteg nem tudja, hogy melyik csoportba tartozik) kiderítette, hogy ha rendszeresen visz be a szervezetébe C-vitamint, akkor is ugyanakkora esélye van elkapni a náthát, viszont hamarabb meggyógyul. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a C-vitamin, pontosabban az aszkorbinsav növeli az immunreakcióban résztvevő T-sejtek számát, és a megnövekszik az interferontermelés is.

5. Méz

Ha folyton köhög és megfázás tüneteitől nem tud aludni, akkor azonnal enyhülnek a kínjai,ha egy kis mézet fogyaszt. A méz antibakteriális hatású, megnöveli a sejtek kommunikációjában fontos szerepet játszó citokinek termelését. A citokinek a sejtek membránján lévő receptorhoz kötődve fejtik ki hatásukat, és az immunválasznál az információtovábbításban és a szabályozásban játszanak fontos szerepet. Azért túlzásba ne essen a fogyasztásával, energiatartalmát tekintve nem sokkal jobb, mint a cukor!

6. Fokhagyma

Biztosan önnek is javasolták már, hogy próbálja ki a mézzel kevert fokhagymát. Bármilyen borzasztóan hangzik is, a tudósok szerint érdemes esélyt adni ennek a bizarr koktélnak. A fokhagymának köszönhetően ugyanis enyhébbek lesznek a tünetei és hamarabb meggyógyulhat. Fokozza a gamma-delta-T sejtek és a természetes ölősejtek termelődését, amelyek ugye elpusztítják azokat a sejteket, amelyek erre jelet adnak nekik, mivel megfertőződtek vagy rákossá váltak.

7. Echinacea (bíbor kasvirág)

Saját tapasztalat, hogy a lórúgásnyi C-vitamin és a grapefruit cseppek echinaceával tényleg segítenek a gyógyulásban. Egy 14 kutatást összegző tanulmány szerint ez a gyógynövény 58 százalékkal csökkenti a megfázás veszélyét, ha nem ilyen szerencsés, akkor is nagyjából másfél nappal rövidebb ideig lesz beteg. Gyulladásgátló hatása van, és mint a legtöbb gyógyír, ez is hatással van az immunválasznál olyan fontos szerepet játszó citokinekre.

8. Alkohol

Azoknak, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt, komoly problémát jelenthet a gyenge immunrendszer, de a kutatók szerint ha mértéktartóak vagyunk, akkor igenis segíthet az ital. De ha már ez sem hat, akkor nem marad más, mint hogy igyon sok folyadékot és pihenjen – idővel mindenképpen jobban lesz.

Nátha vagy influenza?

Mindkettőnek szezonja van és mindkettőt vírus okozza, de természetesen a tünetek alapján könnyű megkülönböztetni egymástól.

1. A náthánál lassan fejlődnek ki a tünetek, az influenza gyorsan dönt le a lábunkról, de tovább tart a gyógyulás.

2. A náthánál hőemelkedés vagy enyhe láz tapasztalható, míg az influenzát a hirtelen kifejlődő magas láz jellemzi.

3. A náthánál a felső légúti tünetek közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, az influenzánál pedig jelentős a köhögés, a torokfájdalom is sokkal erősebb. Fejfájás is előfordulhat mindkét esetben, de más-más intenzitással.

4. A nátha esetében sem jó a közérzetünk, de a fáradtság, gyengeség, kimerültség, fejfájás és a végtagfájdalmak, az erős hidegrázás inkább influenzára utal.

Forrás: NáthaDoktor, HVG

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra