Fontosabb az egészsége a külsejénél? Akkor szálljon le a mérlegről!

Egy diéta vagy életmódváltás célja lehet a súlyvesztés, alakformálás, allergia kúrálása vagy bizonyos betegségek megelőzése. Amikor azonban a külső megjelenésünk javításán dolgozunk, hajlamosak vagyunk a számok csapdájába esni – éppen testi és lelki egészségünk rovására. Louise Thorndycraft walesi jógaoktató mesélt a Díványnak arról, hogy önsanyargatás, a kilók állandó ellenőrzése és a megszállott kalóriaszámolgatás nélkül is lehet elégedetten a tükörbe nézni.

Arról már írtunk korábban, hogy bármennyire is illúzióromboló, a vékony testalkat nem feltétlenül egészséges és tökéletes. Az is tiszta sor, hogy testtömegünket a zsír, a csontok, az izomzat, az inak, a szervek és a víz összessége adja ki, illetve hogy a személymérleg más-más eredményt mutathat ébredés, egy kemény edzés vagy kiadós étkezés után – nem beszélve a különböző márkájú mérlegek közti eltérésekről. Mégis vannak, akik naponta többször ráállnak, hogy meggyőzzék magukat, jó úton haladnak-e a kitűzött céljuk felé. Ilyenkor persze az is előfordul, hogy a további kitartó munka helyett inkább önjutalmazásra ösztönöz minket, amikor a mérleg éppen kevesebbet mutat, mint amire számítottunk: Ez az! Most jöhet a jól megérdemelt csokitorta! Ismerős? Ilyen apró, de gyakori félrelépések, és persze sok más tévhit vezetnek kudarchoz és – rosszabb esetben – egészségünk veszélyeztetéséhez.

shutterstock 220761682

Káros beidegződések

„A legtöbb fogyókúrázó azt állítja, tisztában van vele, mit jelent egészségesen étkezni, illetve fizikailag és szellemileg aktív életmódot folytatni, a gyakorlatban mégsem így cselekednek. Sokszor felülírják a szabályokat és szélsőséges diétákba vagy túlzott edzésbe fognak, ami csak kikezdi szervezetüket. Pedig nem a testtömeget kifejező számok az egészség mértékegységei..." – mondja Louise Thorndycraft.

„Az elmúlt években rengeteg eltérő vagy egymásnak ellentmondó véleményt hallhattunk az egészséges életmódról attól függően, hogy éppen melyik fogyókúrás hóbort volt porondon. A mai 'egészségtudatos' emberek diétás üdítőkkel a kezükben szaladgálnak azért, hogy kontrollálják a súlygyarapodást, holott sokszor épp ezek az édesítőszerekkel készült élelmiszerek okozzák a legnagyobb bajt. A reklámok által közvetített szépségideáloknak köszönhetően ráadásul túlságosan berögzült az emberek fejébe, hogy a nádszálvékony testalkat egyenlő az egészséggel és jóléttel. Elsősorban azok hisznek ilyen megtévesztő hirdetéseknek, akiknek nincs elég önbizalmuk, beilleszkedési problémáik vannak és nem találják helyüket a társadalomban. Valójában azonban – zsírpárnák ide vagy oda – a pozitív beállítottság, az aktív életmód és a széles szociális háló biztosítana számukra egészséges életformát. Mindez pedig az irreálisan vékony testalkat hajszolása, a lehetetlen célkitűzésekm önmaguk címlapmodellekhez hasonlítgatása helyett a megfelelő hozzáálláson és kiegyensúlyozott énképen múlik, amiben a meditáció és a keleti mozgásformák olyan sokat tudnak segíteni" – állítja a jógaoktató.

shutterstock 130218554

Bagoly mondja verébnek...

„Sajnos túl sokan áldozzák fel testi és lelki épségüket azért, hogy jól nézzenek ki és környezetük vonzónak lássa őket. Ez az állandó megfelelési vágy, a kényszer és az önbecsapás viszont soha nem fogja boldoggá tenni őket. Érdekes, hogy miközben a hasonló helyzetben lévő barátainkat ismerőseinket próbáljuk meggyőzni arról, hogy úgy csinosak, ahogy vannak és nem kellene a külsejük vagy a testsúlyuk miatt aggódniuk, mi magunk is ugyanezt tesszük. Érdemes egyszer kipróbálni, hogy tükörbe nézünk és önmagunknak mondjuk el azokat a biztató szavakat, amiket másoknak szoktunk – ha pedig rendszert is csinálnánk ebből, sokat javíthatnánk az énképünkön, elfogadhatnánk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, és az állandó önmarcangolás helyett inkább arra törekedhetnénk, hogy megfelelő módon bánjunk testünkkel" – fűzi hozzá a szakértő.

A számok hatalma

A testsúly mérése az egészség meghatározásának egy igen elavult és nem is kielégítő formája, mivel velünk született fizikai adottságaink és tulajdonságaink teljesen eltérőek lehetnek. „Egyesek csontozata vagy izomzata sokkal nagyobb és erősebb, mint másoké, ami azt jelenti, hogy ezzel arányosan a testsúlyuk is több. A testtömegindex pontosabb mérőeszköze a fizikai egészségnek, mint maga a testsúly, de olykor ez is lehet félrevezető, mivel nem veszi figyelembe az esetleges ödémát vagy az izomzatot" – magyarázza a szakértő.

„A számoktól való túlzott függés és a testképzavar miatt rengeteg fogyókúra egyáltalán nem megfontolt, és inkább csak időpazarlás, pénzkidobás vagy fölöslegesen befektetett munka, aminek mellesleg az lehet a vége, hogy elhanyagolunk más - a külső megjelenésünknél sokkal fontosabb - dolgokat az életünkben, mint a társas kapcsolatok vagy egy élvezetes hobbi. Képzeljük csak el, mekkora szellemi teret nyerhetnénk azzal, ha minden egyes kalóriaszámolgatással vagy csípőméregetéssel töltött percet valami kreatív és valóban hasznos dologra fordítanánk. A puszta számoknál sokkal többet jelent, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben: tele vagyunk-e energiával, nincsenek-e fájdalmaink, képesek vagyunk-e véghezvinni mindannapi teendőinket vagy megbízunk-e a szervezetünkben" – magyarázza Thorndycraft.

shutterstock 75223777

Ne legyen kényszer az egészség

Bármilyen mozgásforma, amit élvezettel csinálunk – legyen az úszás, kirándulás, biciklizés, tánc, jóga vagy valamilyen harcművészet elsajátítása – sokkal többet ér, mint a kényszeres méricskélés és a súlyvesztés makacs erőltetése. A diétázás és fogyás szoros határidőkhöz kötése csak még több stresszhez vezet, felőröl, és az élet minden területén befolyásolja teljesítményünket és hangulatunkat. Az időszakos fogyókúráknál a koplalás és túlevés végletei helyett sokkal ésszerűbb célkitűzés lenne az élvezetes testmozgás mellett az egészséges ételekre való átállás ahhoz, hogy elkerüljük a jojózás okozta mellékhatásokat. A feldolgozott élelmiszerek rengeteg „rejtett" összetevőt, színezőanyagokat, tartósítószereket és nagy mennyiségben cukrot vagy zsírt tartalmaznak, miközben a fogyókúra vagy az egészséges életmód fontos részeként reklámozzák azokat. Ha a mesterségesen előállított élelmiszerek helyett olyan igazi ételeket fogyasztanánk, mint a gyümölcsök, zöldségek, magvak, hüvelyesek és jó minőségű olajok – lehetőleg minél kevésbé feldolgozott formában –, akkor nemcsak sokkal energikusabbak lennénk, de a súlyunk miatt sem kellene aggódnunk.

Legyen jó önmagához!

Thorndycraft szerint meg kell tanulnunk úgy bánni magunkkal, ahogy egy kisgyerekkel is tennénk: durva fegyelem helyett gyengéden és megértően. Jobban kellene figyelnünk szervezetünk jelzéseire és olyan helyzeteket kellene keresnünk, amelyekben testünk biztonságban és jól érzi magát, legyen az egy frissítő masszázs vagy egy lazító légzőgyakorlat. Azoknak, akiknek komoly önértékelési gondjaik vannak, a rendszeres meditáció és egy terapeuta rengeteget segíthet abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak, amikor érzelmi kihívásokkal állnak szemben.

Így segít a jóga

„A jógaórák nem arról szólnak, mint a nyugati mozgásformák; hogy égessük el a reggeli csokis fánkot vagy szerezzünk tökéletes bikinialakot. Természetesen megértem, ha a résztvevőket az hajtja, hogy formálják a testüket, hiszen természetes, hogy vonzóak szeretnének lenni. De mennyivel jobb volna, ha ez csak egy pozitív mellékhatása lenne az egészséges életmódnak, mintsem elsődleges motiválóerő!" – mondja Thorndycraft.

shutterstock 158153123

„A keleti mozgásformák célja a belső energia, a test és az elme fejlesztése. A jóga a légzés és a különböző gyakorlatok által ösztönöz minket a testközpontúságra, illetve arra, hogy vegyük észre és elégítsük ki szervezetünk szükségleteit. Ha nem a társadalmi elvárásoknak való megfelelési vágy hajt minket és megfelelően jutalmazzuk testünket, akkor ezt a bizalmat és törődést szervezetünk viszonozza: erősek, energikusak, hajlékonyak leszünk, fejlődik a megfigyelőképességünk, az énképünk, nő az önbizalmunk és könnyebben leküzdjük a mindennapi problémákat. A jóga rendszeres gyakorlásával egyébként az étkezési szokásaink is automatikusan változnak anélkül, hogy ez különösebb erőfeszítés lenne. Amikor ugyanis úgy érezzük, hogy testi-lelki egyensúlyunk rendben van, akkor sokkal könnyebb ellenállni a kísértéseknek, felhagyni az unalomevés vagy a menet közben bekapok pár falatot szokásával. Egy tökéletesen funkcionáló test sokkal nagyobb haszon számunkra, mint egy agyonéheztetett vagy túlhajszolt, gyenge szervezet. A keleti mozgásformáknak pedig pont ez a lényege; következetes gyakorlásukkal önmagunkkal és a környezetünkkel is kiegyensúlyozott kapcsolatot alakíthatunk ki" – összegezte a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra