Idén óceánjárón nyaralunk! Mennyibe fog ez nekünk kerülni?

Évek óta ugyanoda jár nyaralni, és úgy érzi, jót tenne egy kis változatosság? Ha önállóságra és kalandokra vágyik, béreljen lakást és autót Izraelben, ahogyan kolléganőnk tette. De azzal is feldobhatja az utazását, ha látnivalók random meglátogatása helyett valamilyen tematikát választ az útnak: a Fények Éve apropójából itt ajánlottunk jobbnál jobb fesztiválokat. Sőt, még a nászútja is lehet formabontó (és még egyben pénztárcakímélő is!) ha az itt leírt itinereket követi. Persze megesik, hogy az ember az önállóság és a sok-sok szervezés helyett inkább egy kis luxussal kényeztetné magát – legyen szó akár nászútról, akár csak a jól megérdemelt éves pihenésről. Aki inkább erre vágyik, a fenti tippek helyett próbáljon ki egy egzotikus hajóutat.

Nem mondjuk, hogy mindenkinek garantáltan be fog jönni az élmény (erről lásd keretes írásunkat), de aki sok szép helyet szeretne rövid idő alatt meglátogatni, igényli a kiszolgálást, a folyamatos törődést, és a gazdagon díszített, csillogó terekben érzi igazán elemében magát, az garantáltan egy életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. Mondjuk az is, aki elmegy egy ilyen útra annak ellenére, hogy nem igazán kedveli az itt említett dolgokat.

Kinek ajánljuk a hajózást és kinek nem?

Igen:

  • Aki sok szép helyet szeretne rövid idő alatt letudni. A hajók általában éjjel vannak úton, és reggeltől estig tartózkodnak a kikötőben, ez alatt az idő alatt van ideje az utasoknak felfedezni a célpontokat.
  • Aki egyénileg nehezen bejárható szigetvilágokat, fjordokat fedezne fel. (Görög szigetek, Karib-térség, norvég fjordok, Alaszka)
  • Csoportos hajós utat azoknak, akiknek fontos a magyar idegenvezető folyamatos jelenléte és segítsége.
  • Aki szereti a gazdagon díszített, csillogó tereket.
  • Aki igényli az elegáns kiszolgálást, a folyamatos törődést.
  • Aki feledhetetlenné tenné esküvőjét, vagy nászútját.
  • Idősebb utasok részére, akik a kényelmet keresik. Akkor sem fognak unatkozni az úszó szállodában, ha esetleg úgy döntenének, hogy nem vesznek részt az összes parti kiránduláson.

Nem:

  • Aki egyszerre csak egy környéket szeret a lehető legrészletesebben felfedezni a nyaralásán, és városonként egyetlen napot túl kevésnek érez.
  • Aki a letisztult dizájn híve.
  • Aki nem bírja a bezártságot és a tömeget, ugyanis ezek a hajók sajnos zsúfoltak tudnak lenni.
  • Akit feszélyez a személyzet folyamatos jelenléte.
  • Bár vannak mozgáskorlátozottak számára kialakított kabinok, elég nehézkes a közlekedés tolószékkel a liftek és lépcsők miatt, így nekik sem ajánlanánk jó szívvel.
  • Terhesen sem túlzottan jó ötlet hajóra szállni. "Hivatalosan 23 hetes korig engedik fel az állapotos utasokat, de nem szívesen ajánljuk, mivel a hajó teljes területén működik a légkondicionáló (és a levegőztető rendszer is), ami miatt könnyebben megfázhatnak"– tudtuk meg korábban a Vista utazási iroda hajózási referensétől.

Meghoztuk a kedvét, és már böngészi is a hajós utak kínálatát? Valószínűleg már rá is bukkant jó néhány nevetségesen olcsónak tűnő útra, és nem is érti, miért nem hajón nyaral mindenki. Hát azért nem, mert annyira talán mégsem nevetségesen olcsók ezek az utak, mint amilyennek elsőre látszanak. A meghirdetett alacsony alapár általában csak a szállást és a teljes ellátást tartalmazza, erre még nagyon sok további költség tevődik. Arról, hogy miért ilyen becsapós ezeknek az utaknak az árképzése, a Vistát is megkérdeztük. „Jelenleg Magyarországon az irodák így kommunikálják az árakat, a piaci szokásokhoz alkalmazkodva mi is követjük ezt a példát. Nálunk minden ajánlatnál világosan fel van tüntetve, hogy a hajóút ára mit tartalmaz és mit nem, és tájékoztatjuk utasainkat a várható költségekről” – áll az iroda nyilatkozatában.

És hogy mik ezek a költségek? A Vista szakértői szerint a következőkkel érdemes számolnunk: az alapár a szállást és a teljes ellátást tartalmazza, reggelinél üdítőkkel, kávéval, a további étkezéseknél viszont italok nélkül. (Csoportos út esetén a buszos vagy repülős transzfer Budapest és a kikötő között is benne van az árban). A legolcsóbb az ablak nélküli, belső kabin, ezt a kerek ablakos kabin követi, az ennél magasabb osztályú, balkonos kabinokban pedig már a saját teraszunkról élvezhetjük a kilátást. A kabinok átlagos ára nagyjából 100 000 forint per fős ártól indul, persze akciósan ennél olcsóbb ajánlatot is kifoghatunk.

Erre jön rá a kikötői illeték (kábé 39 000 forint/fő/7éj), a kötelező borravaló (8,5 euró/fő/éj), a fakultatív kirándulások – melyek igény szerint választhatók, de ha szeretné megnézni a látnivalókat, biztosan lesz rá igénye – (kábé 10 000 forint/főtől alkalmanként), a kötelező sztornóbiztosítás (a hajóút értékének 2%-a), az utasbiztosítás (550 forint/főtől). Valamint az egyéb személyes kiadások: például a hajókon a spa szolgáltatásainak használata sincs az árban, ha masszázsra, fodrászra vagy éppen jógaórára vágynánk, ezekre is készüljünk megfelelő büdzsével.

Továbbá, mivel az italokat az alapár nem tartalmazza, ezeket a hajón kell megvásárolnunk, az árak pedig nagyon borsosak (utoljára két éve jártunk ilyen hajón, akkor az üdítő 2,7 euróba, a sör 4,50 euróba, a kávé 1,60 euróba, a koktélok 6,25 euróba kerültek + 15 százalék borravaló). Azt mondják, érdemes italcsomagot foglalnunk, bár szerintünk ez sem tartozik az olcsó kategóriába (szintén a 2013-as árak szerint: 14 sör 7 napra 18 000 forint, 14 üdítő 11 500 forint, 14 ásványvíz 8900 forint, all inclusive italfogyasztás 7900 forint/fő/nap, csak főétezésekkor korlátlan italfogyasztás 5700 forint/fő/nap. Utóbbi kettőt általában kötelező egész hétre, és a kabinból mindenki számára megváltani.)

A fentiek mellett pedig ne feledkezzünk meg a kikötőbe jutás költségeiről sem, melynek összege attól függ, hogy autóval vagy repülővel érkezünk. Ha autóval vágunk neki az útnak, a benzinköltség mellett a parkolás díjával is készüljünk (Genovában nagyságrendileg 90 euró/autó/hét, Velencében 95 euró/autó/hét, Kielben 140 euró/autó/hét ennek az ára).

Mielőtt útnak indul: praktikus tudnivalók

  • A kikötőbe a hajó indulása előtt négy órával érkezzünk meg, hogy legyen idő a becsekkolásra.
  • Általában fejenként két bőröndöt vihetünk fel a hajókra, méretbeli megkötés vagy súlykorlát nincs.
  • A nyaralószerkó mellett az ültetett gálavacsorához, kapitányi vacsorához érdemes elegáns ruhát, öltönyt is csomagolni.
  • Vigyünk magunkkal kézkrémet, a klimatizált belső terekben jól jöhet a hidratálás.
  • Szintén a légkondi miatt vigyünk magunkkal kardigánt a legegzotikusabb hajóútra is, nehogy a hajó belsejében vacogni kezdjünk.
  • Ha beszélnek idegennyelveket, az útikönyveket bátran otthon hagyhatják, tapasztalataink szerint a hajók recepcióján, a kabinban található tévéből és tájékoztató anyagokból általában mindent megtudhat az ember az út során érintett városokról.
  • Tavasszal és ősszel 3 éjszakás hajóutakon is részt lehet venni, ezek arra lehetnek jók, hogy kipróbáljuk, bejön-e nekünk az utazásnak ez a módja.
  • Ha kedvet kapott a hajós utakhoz, a Travelón is talál belőlük egy csokorra valót.
  • Ha az MSC Preziosa nevű hajójával szeretne útnak indulni, korábbi élménybeszámolónkat érdemes elolvasnia. A kabinok berendezésétől az éttermek kínálatán át a fedélzeti szórakozási lehetőségekig mindenről írtunk, a cikket ide kattintva találja.
Oszd meg másokkal is!
Mustra