Így küzdje le házi praktikákkal az influenzát!

Nehéz elkerülni ebben a változó időjárásban a felső légúti fertőzéseket, és sajnos, ha már elkapta, elég nehéz leküzdeni őket antibiotikum nélkül. A gyógyulási folyamatot viszont fel lehet gyorsítani természetes úton úgy, hogy közben még az immunrendszert is erősítjük. Most olyan bevált Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont munkatársa által is hatásosnak tartott – praktikákat mutatunk, amelyek segítségével könnyebben tudja átvészelni az orrbedugulós, köhögős időszakot. 

influenza

Hőemelkedés-csökkentő és köhögéscsillapító fürdő

Nagyon kellemetlen a hidegrázás, és bármennyire is dunsztolja be magát az ember, a remegés csak nem akar elmúlni. Ezen hatékonyan segít egy forró fürdő, és ha még extra trükkökkel is megspékeli, az eredmény nem marad el. Nemrég fejlesztettem ki egy nagyon hatásos és jó praktikát: bármelyik drogériában beszerezhető tölthető teafilterbe különböző teafüveket kell tenni, és beáztatni a kád vizébe. Ezen kívül, amikor megtelt a kád, önteni kell bele fél deci bármilyen növényi olajat (dió- vagy lenolajat szoktam) és csepegtetni bármilyen mentolos illatú illóolajat. A növényi olaj bázisnak kell a vízbe az illóolaj mellé, plusz csodásan puha lesz tőle a bőr fürdés után. A filterbe töltsön zsálya- és hársfavirágot valamint rooibos (vörös földirekettye) hajtást. A rooibos az alvást segíti elő, erősíti az immunrendszert, a zsálya és a hársfa pedig a felső légúti betegségek ellen nagyon hatásos. 

Tipp: a filtert nyugodtan hagyja a vízben fürdés alatt.

Ez a praktika abban az esetben alkalmazható, ha csak hőemelkedése van, tehát 38 fok fölé nem kúszik fel a hőmérséklete. Magas láz esetén nem szabad forró fürdőbe ülni!

Sok folyadék és C-vitamint

Egyébként is fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadék kerüljön a szervezetbe, láz, betegség esetén pedig fokozottan ügyelni kell a folyadékpótlásra, illetve a szervezet vitaminháztartásának felturbózására. Mivel a tiszta víz nem annyira csúszik, érdemes 100 százalékos gyümölcslével összekeverni ízlésnek megfelelően, de a fele-fele arány általában kellemes kombináció. Az elegybe keverjen aszkorbinsavat, így két legyet üt egy csapásra: folyadékot és nagy dózisú C-vitamint is visz szervezetébe. A legcélravezetőbb persze, ha citromot (a C-vitamin természetes forrása) csavar bele.
 

Gőzöljön

Az egyik legjobb eljárás a légutak megtisztítására, a gőzölés (inhalálás). Felszabadítja és oldja a letapadt váladékot, csökkenti a lázat és nagyon jól ellazít. A legegyszerűbb, ha teleengedi a kádat forró vízzel (a legforróbbra állítsa a hőfokot) és amíg a víz folyik, légmentesen zárja be a fürdőszobát, hogy komoly gőzfelhő alakuljon ki a helységben. Amikor a kád megtelt, öntsön jó sok teafaolajat és eukaliptuszolajat a vízbe, majd üljön be a fürdőszobába addig, ameddig jólesik, de legalább annyi időt töltsön ott, amíg el nem kezd izzadni. Nagyon fontos, hogy kényelmes ruhában legyen. Leginkább a tréning javallott, és az sem árt, ha a tréningre még egy jó meleg köntöst is vesz, így tuti az izzadás. Inhalálás közben a földre is lefekhet, de vigyázzon, hogy ne a hideg kőre: terítsen maga alá sok törülközőt, vagy egy jógamatrac is megteszi. Kellemesen megkönnyíti a légzést, és nagyon jól izzaszt ez a folyamat – ezáltal a lázat is lehúzza, amellett, hogy ez a gőzkúra a bőrnek is nagyon jót tesz, mivel a teafaolaj antibakteriális hatású. 

Amire nem árt itt még ügyelni: miután végzett a fürdőben, azonnal öltözzön át tiszta, száraz ruhába jó melegen (ne zuhanyozzon le!), és feküdjön le. 

shutterstock 65091016

Készítsen mentolos krémet

Ez a természetes alapú kenőcs nagyon hasonló hatású, mint a Wick VapoRub, tehát használhatja a mellkasára és a hátára kenve is – csökkentve a nehéz légzést. A következőkre lesz szüksége:

  • kókuszzsír vagy vazelin,
  • eukaliptuszolaj (antibakteriálisantivirálisantifungális (elsősorban a légzőszervi, húgyúti és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben), asztmamegfázásláztorokfájáscukorbetegséggyulladásés reuma ellen használatos, izomlazító, méregtelenítő hatású),
  • teafaolaj (légúti betegségek tüneteit enyhíti: asztma, hörghurut, megfázás, köhögés, fülfájás, torokfájás, mandula-, és gégegyulladás. Oldja a nyálkát, kihajtja a váladékokat)
  • kámforfa illóolaj (nyákoldó, köptető, erőteljes vírusölő),
  • kakukkfűolaj (antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, általános erősítő, köhögéscsillapító és a hörgők görcsét oldó hatású)

Vegyen a gyógyszertárban műanyag tégelyt (mindig nagyobbat, mint amennyi krémet szeretne készíteni), illetve vazelint (veheti drogériában is, de ott drágább), ha meg illóolaj hiányzik otthon, azt feltétlenül az Auchanban vegye meg, nemrég fedeztem fel egy új terméket, roppant jó, olcsó és 100% tisztaságú olaj van az üvegcsében. 

Elkészítés: tegye konyhai mérlegre a tégelyt, és kanalazzon bele körülbelül 50 gramm kókuszzsírt vagy vazelint. (Fontos: ha kókuszzsír mellett döntött, az mindenképpen jól kenhető, szoba-hőmérsékletű legyen.) Ezután jöhetnek az illóolajok. Ha a fentiek közül minden olaj rendelkezésre áll, a kámforfából és a teafából hasonló mennyiséget tegyen a kencébe, körülbelül 15-15 csepp kakukkfüvet és az eukaliptuszból kevesebbet, 10-10 cseppet. Próbálja ki így, és ha nem érzi elég erősnek, nyugodtan keverjen még olajat a krémbe. 

Tipp:

  • ha csak két fajta illóolaja van a fenti összetevők közül, úgy is nyugodtan kísérletezhet, a hatás nagyon hasonló lesz,
  • fejfájás esetén masszírozza a kenőcsöt a tarkójába és a halántékába – nagyon jól csökkenti a fájdalmat.

Tartsa melegen lábfejét

Amikor az ember lázas, legtöbbször rázza a hideg, és bármennyire bebugyolálja magát, a lábfeje mindig hideg marad. Olyan érzetet kelt, mintha jégbe burkolta volna – meleg zokni helyett. Nagyon hatásos lehet ilyenkor, ha vérpezsdítővel keni be a lábfejét, és úgy takargatja be jó melegen. Ettől javulhat a közérzete.

shutterstock 136085276

Melegítse mellkasát és hátát

Nyilván azt tudja, hogy ha fáj a füle, enyhíteni tudja a fájdalmat, ha meleg sót helyez rá. Nos, nincs ez másképp mellkas- vagy hátfájás esetén sem. Töltsön jó sok sót egy párnahuzatba vagy zokniba, jó szorosan csomózza be, hogy a só ne tudjon kiszóródni, és mikrózza addig, amíg fel nem melegszik. Ezután feküdjön le, és helyezze a sót a mellkasára, vagy tegye a háta alá. Iszonyú jó érzés.
 
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek