Így teszi tönkre a szépséget a fűtés

Gondolkodott már azon, hogy vajon telente a bőre miért sokkal fakóbb, a haja miért egészségtelenebb még akkor is, ha gondoskodik a megfelelő hidratálásról és védelemről? Nos, a bűnös a radiátor.

Napjainkban a hideg nem jelent akkora problémát, legalábbis azoknak biztosan nem, akik fűteni tudnak. A kinti mínuszok ellenére a lakásban ilyenkor is meleg van, sőt, sokszor túlontúl is magas a hőmérséklet – írja a Daily Mail.  Bár a fűtési időszak nem egész évben jellemző, az alatt a 4-5 hónap alatt, amíg tart, a szervezetét is megterheli. Ennek oka nem kis részben, hogy egy átlagos háztartásban a termosztát nagyjából 23 fokra van állítva, ami elsőre nem tűnik soknak, ám ez bizony több fokkal is melegebb a nyári középhőmérséklethez képest. Szervezete pedig többféleképp is jelzi a túlterheltségét.

74866118
Glowimages / Europress / Getty

Ajkak

A folyamatos fűtés miatti meleg elősegíti az ajkak kicserepesedését. Ennek egyik fő oka, hogy a fűtés mellett a páratartalom is esik, és mivel az ajkak nem rendelkeznek faggyúmirigyekkel, így a szárazság, szél és más természeti hatásokkal szemben érzékenyebbek a bőr más felületeinél. Ráadásul azzal csak ront a cserepes ajkak helyzetén, ha megnyalja őket, hiszen a nyálban lévő emésztőnedvek csak tovább szárítják a bőrét. Megoldás lehet, hogy fürdés után egy törölközővel óvatosan dörzsölje át őket, így eltávolíthatja róluk az elhalt hámréteget, majd hidratálja az ajkait, hogy szépek maradjanak télen is.

Kezek

A hideg és a meleg váltakozása a bőrnek elvileg jót tesz, de nem akkor, amikor ez extrém méreteket ölt, illetve ha kimarad az ápolás. Ez igaz a kezekre is. gondoljon csak bele, milyen jó érzés a hidegből a lakásba lépve a kezeit akár közvetlenül a radiátoron is megmelengetni. De ezután sokszor érezhet erős feszülést a kézbőrén, amit viszketés is kísérhet. Ez azért van, mert a radiátoron a kéz felszíne túl gyorsan melegszik meg, és a gyors változásra a hajszálerek nehezen reagálnak.

Arról már nem is beszélve, hogy a kéz bőrét ugyanúgy szárítja a fűtött szoba levegője, mint az ajkakat. A berepedezett kezek azonban nem csak esztétikai gondot jelentenek, további irritációt okozhatnak számukra a vegyszerek és egyebek, amikkel napközben érintkezünk. Hogy ezt elkerülhesse, rendszeresen és alaposan hidratálja a kezeit, védekezzen a kinti hideg ellen kesztyűvel, a radiátoros kézmelegítésről pedig inkább mondjon le.

Arc

Az arcbőrt ugyanúgy kikezdi a fűtött, alacsony páratartalmú szoba levegője, így kirepedezhet, ráncosodhat, a mikrosérüléseken keresztül pedig még több vizet veszít. Ezért télen használjon erősebb, lehetőleg nem vízalapú hidratáló termékeket, és amennyire csak lehet kerülje az olyan készítményeket is, amelyek  glikol- és szalicilsavat vagy retinolt tartalmaznak. 

118188990
Fernando Alonso Herrero / Europress / Getty

Szem

Azok, akik számítógéppel dolgoznak, tisztában vannak vele, hogy a monitor előtt ülve kevesebbet pislognak, mint kellene, és ez gyorsan a szem kiszáradásához vezethet. Hazaérve jobb esetben már nem bámulják a laptopot, így a szemük ilyenkor pihenhet. Kivéve persze, ha fűtenek, hiszen a száraz levegő ugyanúgy hatással van a szemre is, mint a fent leírt érzékeny bőrű testrészekre. A viszkető, égő érzés ellen védekezhet szemcseppekkel vagy kenőcsökkel is, ami segít visszaállítani a megfelelő nedvességet – tanácsolja dr. Steve Schallhorn, az Optical Express orvos igazgatója. Arra viszont ügyeljen, hogy ne használjon olyan terméket, ami csak annyit ígér, hogy csökkenti a vörösséget, ugyanis ezek fokozhatják az irritációt. Schallhorn hozzátette, ha eddig nem szerzett be otthonra vagy az irodába egy párásítót, akkor most tegye meg. 

Haj

Sajnos a fűtési időszak a hajat is megviseli, hiszen ugyanúgy igényelné a megfelelő hidratálást, akár a bőr, és a lakás száraz levegője nem tesz jót neki. Míg nagyobb páratartalomnál a hajszálak a környezet nedvességét magukba szívják, ha száraz levegő, pont az ellenkezője történik, vagyis maguk is kiszáradnak. Ez ellen olajos hajápoló szerekkel védekezhet, amik megakadályozzák, hogy a szálak elveszítsék a bennük rejlő nedvességet, így haja nem lesz fakó és fénytelen.

Köröm

Hitte volna, hogy a száraz levegő hatással lehet a körmeire is? Pedig igen, például a köröm szélénél, ahol a bőrrel találkozik. A kiszáradó, esetleg berepedező bőrréteg nem csak csúnya, de könnyebben is kaphat fertőzéseket, amik már a körmeit is érinthetik, és igen, maguk a lemezek is tördezhetnek. Védekezni ez ellen is lehet, méghozzá körömágyápoló olajjal, ami ráadásul még csak nem is drága, és sok helyen be is szerezhető.

124610599
Yulia.m / Europress / Getty

Test

Nemcsak az arc, a kezek, vagy az ajkak száradhatnak ki, hanem az egész testen bármelyik bőrfelület. Ilyenkor pikkelyes, repedezett lehet a bőrfelszín, ami viszket és húzódik. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, nem kell mást tennie, mint naponta testápolót használni a teljes testére, ami persze időigényes feladat, de megéri. Arra is ügyeljen, hogy nem biztos, hogy a teste minden részén azonos hidratálásra van szüksége, így lehet, hogy több készítményt is kell használnia egyszerre. Az erősen száraz bőrre pedig nyugodtan válogasson a testolajok közül is.

Választás előtt azonban olvassa végig az összetevőket, és lehetőleg kerülje azokat, amik köztudottan szárító hatásúak, vagy amik önnek nem váltak be. Sajnos ezek az anyagok nemcsak a krémekben, hanem a tusfürdőkben, szappanokban, sőt még a parfümökben is jelen lehetnek, így használat előtt ezeket is nézze át. Ha szárító hatásúak, akkor sem kell tőlük megválnia, csak a téli időszakban mellőzze vagy ritkítsa a használatukat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra