Nem, a gyógyszer és az alkohol tényleg nem jó párosítás

Eleget hallotta már azt a figyelmeztetést, hogy gyógyszerre ne igyon? Valószínűleg nem véletlenül. A háziorvosunk, a gyógyszerészek és a rokonaink is azt sulykolják belénk évtizedek óta, hogy bizonyos gyógyszerekre ne fogyasszunk alkoholt, különben váratlan és kellemetlen hatásokkal nézhetünk szembe. Hogy pontosan mikkel? Azt ritkán árulják el, de az IFuckinLoveScience.com szerint aki eddig szót fogadott, az továbbra is tegyen így.

Nehéz megállapítani, hogy pontosan honnan is ered ez az aggodalom, de egyes orvoskutatók szerint az 1950-es évekig nyúlik vissza, amikor használatba került a penicillin, az első hatékony ellenszere olyan szexuális úton terjedő fertőzéseknek, mint a gonorrhea vagy a szifilisz. Bizonyítékok hiányában azonban az orvosok azért aggódtak, hogy az alkoholfogyasztás semlegesíti az új, méregdrága "csodaszer" hatását, ezért jobb félni, mint megijedni alapon azt javasolták a pácienseknek, hogy kerüljék a szeszes italokat addig, amíg megszületnek a további vizsgálatok eredményei.

Nagy-Britanniában végzett felmérések szerint a kezdeti félelmek megalapozottak is lehettek, ugyanis az alkoholt fogyasztó, nemi betegséggel kezelt résztvevők szervezetében valóban kimutatták a fertőzésveszélyt.

shutterstock 158423702

Ezért kockázatos

Kétféle alkohol-gyógyszer interakció létezik: farmakokinetikai kölcsönhatások során az alkohol befolyásolja a gyógyszer felszívódását a szervezetben, míg farmakodinámiás mechanizmus alatt nagy mértékben fokozhatja a gyógyszer hatását, kifejezetten a központi idegrendszerben. Ha nem akarja, hogy gyógyszeres kezelése hatástalan legyen, vagy ami még rosszabb, veszélyeztesse egészségi állapotát, antibiotikumok, antidepresszánsok, antihisztaminok, gyulladásgátlók, izomlazítók vagy opioid fájdalomcsillapítók, sőt egyes gyógynövény alapú szerek szedése alatt is jobb, ha teljes mértékben lemond az alkoholról.

Ne kísérletezzen!

A jó tanács valóban helytálló egyes antobiotikumok szedése esetén: olyan fertőzés elleni szerek például, mint a metronidazol, a tinidazol vagy a sulfamethoxazole és trimethoprim gátolják az alkohol metabolizálódását, miközben elősegítik a másnaposság kellemetlen tüneteinek kialakulásáért felelős acetaldehidek képződését. Ez azt jelenti, hogy ezekkel a kémiai anyagokkal kombinálva már egyetlen pohár sör is vérbőséget, ájulást és hányást idézhet elő. Az ilyen gyógyszereknek egyébként igen speciális a felhasználása; a szennyezett vízből származó Giardia lamblia nevű parazita vagy a bélférgek kiirtására szolgálnak, ezért nem véletlenül tartanak az orvosok hosszas litániát a kockázatokról és lehetséges mellékhatásokról.

A fentieken kívül szinte semmilyen más típusú antibiotikum szedése mellett nem találtak egyértelmű bizonyítékot a mértékkel fogyasztott alkohol káros hatására. Ám ez nem azt jelenti, hogy bátran koccinthat a baráti társasággal, amikor épp valamilyen fertőzésben szenved, mert könnyen előfordulhat, hogy az alkohol émelyítő hatásától még rosszabbul fogja érezni magát.

Nem nehéz kitalálni, hogy az alkoholfogyasztás okozta értágulás megzavarja azt a folyamatot is, ahogy a szervezet láz indukálásval próbálja megakadályozni a fertőzés terjedését a testben. Ráadásul ilyenkor a vese sok folyadékot veszít – növelve a test dehidratációjának esélyét, sőt a vírusos fertőzések okozta mély, sajgó izomfájdalom is súlyos izomsérüléshez vezethet, ha nem tudunk ellenállni annak a pár pohár italnak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.