5 méreganyag a kozmetikumokban, amikkel érdemes óvatosnak lennie

Az egészséges életmódnak nagy „divatja” van napjainkban. Mindenki megfelelően akar étkezni, méregtelenítenek, hogy szépek és karcsúak lehessenek. A teljes kiőrlésű liszttel készült, zsírszegény szendvics és gyógytea után pedig sokan bemennek a fürdőszobába, és olyan anyagokat kennek a bőrükre és a hajukra, amikről nem is tudják, hogy rákkeltőek, tönkreteszik a hormonrendszert, és sok más szervet is. A chatelaine.com cikkéből kiderül, mikre kell odafigyelnie.

BPA, vagyis Biszfenol-A

Sokak számára valószínűleg nem ismeretlen ez az anyag, hiszen, ahogyan arról nálunk is olvashatott, az ezzel az anyaggal készült cumisüvegeket már betiltották egészségkárosító hatásuk miatt. Sajnos mégis a legtöbb műanyag palackban, de még a nyomtatott papíokban is jelen van. A világon ez az egyik legnagyobb mennyiségben előállított kemikália, évente 2,7 millió tonnát gyártanak le belőle.

89024489
Image Source / Europress / Getty

A Biszfenol-A (BPA) egyike azoknak az anyagoknak, amikről különböző rémhíreket terjesztenek. Ez az anyag ugyanis szerepet játszhat a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a pajzsmirigy és szívbetegségek, az asztma és a hormonális elváltozások területén is. A fürdőszobában pedig igen sok olyan terméket használ, amiket olyan műanyag tubusokba vagy tégelyekbe csomagoltak, melyeknek része lehet, így onnan kioldódva a bőrén keresztül a szervezetébe is felszívódhat. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy az anyag hatására megnő a szervezetben a zsírsejtek száma, illetve azok raktározó képessége is.

Society for Reproductive Medicine's (ASRM) elnevezésű éves konferencián, Bostonban arról is felfedték a leplet a kutatók, hogy az anyag hatására a terhes nők esetében 80%-al nőtt meg a vetélés kockázata.

PVC

Megint egy igen elterjedt műanyag, ami egyáltalán nem tesz jót a szervezetnek. A PVC a világ harmadik leggyakrabban gyártott műanyaga, és önmagában nem is lenne vele nagy gond. Csakhogy ez a PVC eredetileg rugalmatlan. Ahhoz, hogy széles körben lehessen használni lágyító anyagokat – köztük ftalátokat – is hozzá kell keverni, amelyek viszont a szervezetbe kerülve már komoly problémát jelenthetnek.

466033515
Rafael Elias / Europress / Getty

Több kutatás is igazolta a PVC káros hatásait, aminek köszönhetően a gyermekjátékokban, amelyeket a kicsik a szájukba vehetnek és rágcsálhatnak, már nem is használják. Máshol azonban előszeretettel alkalmazzák, például a fürdőszobában, egészen pontosan a zuhanyfüggönynél. A Center of Health, Environment and Justice által megjelentetett tanulmányban azzal is foglalkoztak, hogy mi is történik a zuhanyfüggöny mögött. A forró víz hatására ugyanis a káros ftalátok kioldódnak a PVC-ből, és a bőrön keresztül felszívódnak a testbe. A folyamatot csak gyorsítja, hogy ezeket a függönyöket sűrűn kell vegyszerrel takarítani, hogy a gombásodást elkerüljük, így a legjobb megoldás, ha olyan függönyt vesz, ami nem PVC alapú.

Ftalátok

Ha már a zuhanyfüggönynél előkerültek a ftalátok, akkor vizsgáljuk meg közelebbről is ezt az anyagot. A PVC lágyításának kellékei nem csak a nagyobb csövekben, vagy a számítógép műanyag alkatrészeiben találhatóak meg. Sajnos az élelmiszerek csomagolásában – a műanyag palackokban, a fóliákban, a zacskókban, stb. -, és így magukban az élelmiszerekben, samponokban, tusfürdőkben, és minden olyan anyagban megtalálhatóak.

87993394
Kurtwilson / Europress / Getty

Ez az anyag az endokrin rendszerre igen negatív hatással van, ugyanis felborítja a hormonháztartást. Ez pedig korai pubertáshoz vezethet, illetve a férfiak esetében termékenységi problémákat, alacsony tesztoszteronszintet és spermaszámot okoz. Sajnos a nők sincsenek jobb helyzetben a ftalátok szempontjából, hiszen hormonális elhízást, a pajzsmirigyproblémákat és egy sor más, az endokrin rendszerrel összefüggő problémát okozhatnak. Sőt, ez az anyag a placentán is képes áthatolni, így még a magzatot is képes károsítani. Egy 2012-es, A Biosience Technology című szaklapban megjelent tanulmányban bebizonyították azt is, hogy azoknak a nőknek, akiknek a vizeletében a legmagasabb volt a ftalátok koncentrációja, kétszer akkora esélye volt a cukorbetegség kialakulására, mint a többi résztvevőnek.

Formaldehid

Az iskolában, amikor a biológiai laborban kígyóval, békával találkozott, azt bizony ennek az anyagnak a 40%-os oldatában tartósították. Ugyanakkor azt már jóval kevesebben tudják, hogy a formaldehid rákkeltő anyag, ami sok fürdőszobai kellékben is megtalálható.

130880378
Giuseppe Graziano / Europress / Getty

A Journal of Occupational and Environmental Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány azt is igazolta, hogy a formaldehid az endokrin rendszerre is rossz hatással van. Bebizonyították, hogy a feldolgozóüzemben – ahol többek között ezzel az anyaggal is kapcsolatba kerülnek – munkát vállaló férfiak termékenységi képessége jelentősen csökkent a formaldehid hatására.

Ha egy kicsit körülnéz a fürdő polcain, akkor azt is láthatja, hogy a körömlakkokban, lemosókban, a fürdőszobai tisztítószerekben, de más kozmetikumokban is találkozhat vele, hiszen fertőtlenítő, tartósító hatása is van. Csakhogy egyben rákkeltő is, és a bőrre kerülve könnyedén bejut a szervezetbe is.

Parabének

Szilárd, szagtalan kristályos vegyületek, melyeket tartósításra használ a kozmetikai ipar 1920 óta. Ugyanakkor megtalálhatóak gyógyszerekben, textilekben, ragasztókban, cipőápolókban és egy sor más anyagban is. A gond vele az, hogy ösztrogénszerűen viselkedik, amivel felborítja a hormonháztartást.

184957197
Paul Mckeown / Europress / Getty

Az ösztrogéntöbblet pedig bizony komoly gondokat okozhat, pl. petefészekcisztákat, PMS-t, és más hormonális problémákat. Ezen felül rossz hatással vannak még a testzsírzsázalékra, illetve a narancsbőrre is, hiszen ösztrogén hatására mindkettő mennyisége növekszik.

A parabének a férfiakra is veszélyt jelentenek, hiszen náluk is kialakulhatnak ciszták, valamint a férfiak megnövekedett mellének is ez az oka.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra