Béna ajándékot kapott? Tudjuk, miért.

Vége. Vége a rohanásnak, a pörgésnek, a nyomasztó utolsó pillanatoknak. Nem kell több ajándékot kitalálni, venni, készíteni, csomagolni, nem kell már órákat a konyhában szöszmötölni, nem kell többet izgulni azon, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen, miközben a szokásos napi rutint sem hanyagolhatjuk el. Vége. Most már nincs más csak a láblógatás, a pihenés, az ellazulás, a trécselés a rokonokkal – és az, hogy elgondolkodjunk azon, mégis hogy az ördögbe kaphattunk ilyen elcseszett ajándékot.

(Akinek az ünnepi készülődés nyugis, a családdal minden harmonikus, és aki csak csodálatos ajándékot kapott, arra persze sem a fenti, sem az alábbi sorok nem vonatkoznak. Ha akad ilyen önök között, az kérem, fontolja meg az örökbefogadásomat. Tudok sütit sütni.)

Most persze felmordulhat önben a lelkiismeret azt szajkózva, hogy rossz ajándék nincs, hiszen a szándék a fontos. Ez azonban nem így van. Nagyon nem. Az, hogy mindenért amit kapunk, hálásnak illik lennünk, még nem jelenti azt, hogy tényleg, szívből, igazán örülünk is neki. Azon viszont érdemes elgondolkozni, hogy mi állhat egy elszúrt ajándék mögött. A bénán ajándékozók pszichológiája következik. Köszi, The Globe and Mail!

Akinél a praktikusság lenyomja az empátiát

Travis Carter amerikai pszichológus professzor szerint a szörnyű ajándékok hátterében gyakran olyan ajándékozó áll, aki – bár választását a másik vélt szükségleteire vagy akár hangoztatott igényeire alapozza – olyan dolgot választ, ami egyszerűen nem működhet ajándékként. Nem, a kilyukadt zuhanycső helyett újat venni nem ajándék. Ahogy nem ajándék egy jó záró szemetes vagy egy jégkaparó sem.

shutterstock 74179615

Akinél túl sok a kreativitás

Monique Pollmann holland kommunikációs professzor szerint aki rossz ajándékot ad, az gyakran csak kreatív akar lenni. Csak ez sajnos nem mindig jön össze.  Ráaadásul az azért sem azt veszem, amit kért, tudok jobban jellegű attitűd sokkal inkább szól arról, hogy az ajándékozó milyen képet szeretne mutatni magáról, mint magáról az ajándékozottról. Szóval ebben az esetben, nem csoda, hogy kicsit furán érezzük magunkat az ajándéktól. Különösen, ha mondjuk egy szappankészítő tanfolyam voucherét kaptuk meg akkor, amikor lyukas talpú cipőben kell mászkálnunk télen. 

Akinél egyáltalán nincs kreativitás

Tehát a kreativitásból is megárt a sok, de az se jó, ha egyáltalán nincs belőle. A kínos ajándékozás egy újabb válfaja, amikor valaki összeszed egy csomó bizbaszt, a krémektől a könyveken át a bonbonokig, aztán random névkártyákat aggat rá. Ajándékfeladat pipa, és még gondolkozni sem kellett. Mi meg ott állunk feszengve a kezünkben a CD-vel, amikor körülbelül öt éve kiselejteztük a lejátszónkat.

Aki magából indul ki

Elizabeth Dunn pszichológus professzor szerint az elrontott ajándékok nem feltétlenül jeleznek távolságot, rossz értelemben vett önzést, legfeljebb azt, hogy a két ember különbözik. Így tudnak a ha én kapnám, nekem tetszene alapon választott ajándékok szörnyen elsülni. Nem vagyunk egyformák, nem egyeznek a vágyaink, az igényeink, akkor sem, ha egyébként nagyon szeretjük egymást. Úgy tűnik egyébként, hogy azok, akiket úgy általában is kevésbé érdekelnek más emberek, a szociális kapcsolatok, azok nehezebben teszik magukévá a másik nézőpontját, így az ajándékozásban is rosszabbak.

Akit beszippant a csillogás

Sokszor éppen az a baj, ha valaki nagyon menő dolgot akar adni. Nathan Novemsky pszichológia professzor kutatásai szerint ilyenkor az ajándék értéke, presztízse áll a középpontban, és nem az, hogy az ajándékozottnak mennyire passzol az ízléséhez, mennyire tudja azt valóban használni, felhasználni. Nem, nem attól fogunk boldogan hordani egy pulcsit, mert egy híres dizájner tervezte és rengeteg pénzbe került, hanem attól, ha tetszik, épp a méretünk és még jól is áll. 

shutterstock 225228319

Aki valahol mélyen bántani akar

Direkt rossz ajándékot adni tipikus passzív-agresszív viselkedés. A kedvesség köntösébe bújtatott sértés, a másik felé irányuló rejtett elvárások, a soha el nem ismert düh és sértettség kifejezése. Ilyen, amikor egy anya nyakkendőt vesz az informatikus fiának, sminkkészletet kap a kisgyerekekkel otthon lévő holt fáradt anyuka vagy kalóriaszámláló appot a súlyproblémákkal küszködő tini. 

Reméljük ön nem ismert rá egyetlen rokonára, barátjára ismerősére sem, ha pedig mégis, hát jó vaterázást kívánunk!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek