Egészséges ember nem erőszakol meg. Hanem megvéd.

Két héttel ezelőtt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság agyzsibbasztó, áldozat-és nőellenes kampányvideóval rukkolt elő, aminek fő üzenete az volt, hogy a nemi erőszakról maga az áldozat tehet. A videó alapján csinos ruhában bulizni menni olyan, mintha nagybetűkkel írnánk ki a homlokunkra, hogy bárki megdughat. Ezzel az üzenettel nemcsak az a gond, hogy szörnyen igazságtalan, hanem az is, hogy az felmenti az elkövetőt a felelősség alól. Azt erősíti, amivel ezek az emberek amúgy is védik saját lelkiismeretüket: hogy a tett az áldozat viselkedéséből fakad, hogy valahol ő is ezt akarja. És nem, nemcsak azok védekeznek ezzel, akik fiatal, vonzó nőket erőszakolnak meg, de azok is, akik volt partnerüket, beosztottjukat vagy éppen gyerekeket molesztálnak

De hogyan viselkedik egy védtelen, kiszolgáltatott nővel egy egészséges ember? Hát így: 

„Fontosnak tartottam, hogy valamilyen formában tegyek a videó áldozathibáztató üzenete ellen, de úgy éreztem, hogy ennek akkor van igazán értelme, ha többen fognunk össze” – mondta a Díványnak Farkas Edina Lina, a videó egyik ötletgazdája. „Így bukkantam rá a Facebookon a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldalra, és fel is vettem a kapcsolatot az üzemeltetőjével, Mérő Verával, akivel megbeszéltük, hogy megpróbáljuk segíteni egymás ötleteit. A személyes találkozásunk első öt percében kiderült, hogy kezdőlépésként mindketten arra gondoltunk, hogy válasz videót készítünk a Selfie-re. Hihetetlen gyorsan összeállt a stáb, a női főszerepet Farkas Franciska vállalta el, a férfi főszerepet Janicsek Péter, és a baráti körünkből került ki a többi szereplő is. Az operatőrünk Kupás Gábor lett, Fatér Marcsi pedig önként jelentkezett, hogy szívesen stylingolna. Fontos megemlíteni, hogy az egész forgatás nulla forintból jött létre, mindenki azért volt ott és azért vett részt a videó elkészítésében, hogy nyomatékosítsa: nem lehet egy prevenciós videónak az az üzenete, hogy az áldozat tehet arról, ha megerőszakolják. Az egyperces videó alig egy nap alatt készült el" – folytatta.

A videó rendezője, Mérő Vera így foglalja össze a projekt üzenetét:  „Tehetünk róla, mert mindenki, aki tétlen szemlélő, felelős. Tehetünk ellene, figyeljünk egymásra! Az áldozat soha nem hibás, ha megtámadják. Az erőszak mindig az elkövető hibája, döntése. De mindnyájunk felelőssége, hogy ebben megakadályozzuk: tegyünk ellene!”

Az áldozat hibáztatása önvédelem

Nemcsak a bűnelkövetők, de mi mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy az embereket okoljuk azért, ami történt velük. Igaz ez akkor is, ha nemi erőszakról hallunk, ahogy igaz akkor is, ha hajléktalanokkal találkozunk az utcán vagy gyógyíthatatlan betegekkel a környezetünkben. Azzal ugyanis, ha az áldozatra toljuk a felelősséget, védjük magunkat. Védjük magunkat attól, hogy a világ kiszámíthatatlan, védjük attól, hogy ilyesmi velünk is megtörténhet. Hiszünk abban, hogy a világ igazságos hely, amiben a jók elnyerik jutalmukat, a bűnösök pedig megbűnhődnek. De ez sajnos csak a mesében van így. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra