A korán kelők délelőtt halnak, viszont optimisták

Van, aki reggel pörög, van, aki éjjel érzi igazán elemében magát. De vajon miért? Mitől függ, hogy melyik napszakban tudjuk kihozni magunkból a maximumot? És vajon az éjjeli baglyoknak vagy a reggeli pacsirtáknak könnyebb az élet? Az AsapSCIENCE biológusai a nők premenstruációs hisztijének háttere után most ezt is összeszedték egy jó kis videóban.

A génjeink, azok teszik

Az ösztönös napi ritmusunkat az őseinktől készen kapjuk, tehát a köztünk lévő különbségeket a génjeink szabályozzák. Különbségek pedig azért léteznek, mert evolúciós szempontból nézve szuper, ha mindig akad, aki veszély esetén képes éber maradni, megvédeni, figyelmeztetni a többieket. Azt, hogy mennyire a génjeinktől függ, mikor szeretünk elaludni és felkelni, jól mutatja, hogy a biológiai óránkat szabályzó egyik gén, a Per1 módosításával 1 órával is eltolható a megszokott ébredési idő. (A kísérleti egereké, nyilván.) A Per1 szerepét mutatja az a bizarr vizsgálat is, amelyből kiderült, hogy a korán kelés génváltozatával rendelkezők inkább délelőtt, míg a többiek inkább éjjel hajlamosak meghalni. 

Végül mindenki jól jár

Bár evolúciós szempontból egykor jól jött, ha valaki éjszaka volt a toppon, a mai modern társadalomban, ahol a nap aktív része döntően reggel kilenc és délután öt között zajlik, ezek a gének nem a legelőnyösebbek. Az éjjel aktívoknak nehezek a nappalok, ők sokszor fáradtak napközben, kevésbé vannak képben a történésekkel, nehezen nyújtanak ilyenkor jó teljesítményt. Ezzel szemben az, akinek fekszik a reggel, napközben is láthatóan jobban érzi magát, társainál proaktívabb, optimistább és kevésbé hajlamos a depresszióra, addikciókra – legalábbis a kutatók szerint. Ezek a különbségek egyébként nemcsak a viselkedésben, de az agyfelépítésében is tetten érhetőek, az éjszakai baglyok ugyanis kevesebb fehér állománnyal bírnak, így az olyan klassz érzéseket okozó hormonok, mint a szerotonin és a dopamin kevésbé tud szétáradni az agyukban.

shutterstock 146043197

Persze, az éjszakát kedvelők élete sem csupa szívás, a kutatások szerint ők társaiknál kreatívabbak, jobb kognitív képességekkel rendelkeznek és kockázatvállalóbbak. Bár fehérállományból nem állnak olyan jól, a kortizol nevű stresszhoromnból több jutott nekik, azaz könnyebben megküzdenek a kemény helyzetekkel és a pénzügyi életben is jobban teljesítenek. Ráadásul korán kelő társaiknál tovább is bírják az agymunkát. Reggelente ugyanis hiába jobbak a korán kelők a kognitív feladatokban, ez az előny ébredés után 10 órával nemhogy megszűnik, de messze az éjszaka aktívok javára fordul. 

A lényeg tehát, hogy minden adottságnak megvannak az előnyei, már csak az kell, hogy igyekezzünk alkalmazkodni ahhoz, amink van, és hozzuk ki belőle a legtöbbet. Hajrá!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra