Az sem mindegy, milyen pózban alszik

Aludni jó dolog, de nem mindegy, hol és hogyan tesszük. Nagyon sok minden befolyásolhatja, mennyire pihentető az éjszaka, például nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk. Az emberek egy éjszaka alatt átlagosan 12 alkalommal váltanak testhelyzetet, és ahogy egyre idősebbek, ez a szám csökken – írja a Wall Street Journal. Persze mindenkinek megvan a kedvenc póza, és (majdnem) mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Például hiába tesz jót a háton fekvés a gerincnek, ha a légzési és emésztési problémákkal küzdőknek nem ajánlott. Részletek a hajtás után!

Háton fekve

Előny: A szakértők szerint egyértelműen ez a legjobb póz, biztosan nem fog tőle fájni a nyaka és a háta, valamint a refluxosoknak is enyhíti a tüneteit, főleg, ha párnát (vagy akár párnákat) is használnak. Ennek oka kézenfekvő: „Ha a fejet megemeljük, akkor a nyelőcső magasabban lesz mint a gyomor, így a gyomorsav vagy az étel nem tud visszafolyni” – magyarázza Eric Olson alvásszakértő a Health magazinnak. Ha ez sem segít, akkor a matrac fej felőli végét is meg lehet emelni egy kicsit. Persze ébredtünk már mi is derékfájással hátin alvás után, ezért ha a tökéletességre törekszik, akkor tegyen egy párnát a térdhajlata alá, egy összehajtogatott törülközővel pedig támassza alá a derekát. És ha ez nem lenne elég meggyőző, a bőrnek is ez a legjobb, hiszen nem nyomódik oda semminek, nem érintkezik a párna felületével (ami ugye messze nem olyan tiszta, mint gondolnánk!), és még a melleknek is ideális, mert nem lógnak, így nem nyúlnak meg a mellet tartó izmok és inak. 

shutterstock 218977285 (1)

Hátrány: Aki horkol vagy alvási apnoéban szenved, annak viszont mégsem ez az ideális testhelyzet, főleg ha a nyak egy kicsit hátracsuklik. Ezért érdemes egy vastag párnát a nyak alá tenni, de nem szabad túlzottan felpolcolni a fejet és a nyakfájósak ügyeljenek arra, hogy a párna váll felett helyezkedjen el. Eric Olson szerint az apnoéban szenvedők 10 százalékának segít, ha pózt vált. Ha nem ez a kedvenc testhelyzete, akkor trenírozhatja is magát, például varrjon egy teniszlabdát a hátára. Az első pár alkalommal biztosan nem tudja majd jól kialudni magát, de idővel jobb lesz, tényleg. Ha pedig nem akarja kínozni magát, akkor válasszon olyan párnát, ami 30 fokban vagy annál egy kicsit jobban megemeli a fejet.

A háton fekvésnek van egy külön „műfaja”, amit az angolszász országokban tengericsillagként emlegetnek. Ebben a pózban a lábak nincsenek összezárva és a karok sincsenek a test mellett. Ezzel a pózzal egy gond van, ha a karok egész éjjel a fejünk mellett vannak, akkor a vállaknál megnyomódhatnak az idegek, ami fájdalomhoz vezet. 

Hason fekve

Előny: Nem sok van, a szakértők szerint ez az egyik legrosszabb testhelyzet az alváshoz. Ha horkol, azért próbálkozzon vele, és akkor is, ha szereti az erotikus álmokat – írja a HealthGuidance. Igen, egy kutatás szerint azoknak, akik hason alszanak, többször vannak ilyen álmaik. Persze lehet, hogy nem a póz az oka ennek, hanem azok alszanak így, akik eleve hajlamosabbak intim dolgokat álmodni. 

shutterstock 221201011

Hátrány: Kezdjük a nyaknál. „Gondoljon bele, mennyire be lenne állva a nyaka, ha napközben akárcsak 15 percre is oldalra kellene néznie. Alvás közben ez ugye több óra, és nem is biztos hogy másnap érzi, de hosszútávon nem tesz jót” – magyarázta a Health magazinban Steven Diamant csontkovács. És persze nemcsak a nyaknak rossz ez a póz, hanem úgy általában a gerincnek, hiszen nem tudja tartani a természetes ívét. Ezért javasolják a szakértők, hogy helyezzünk egy kisebb párnát a hasunk alá. És azt sem nehéz belátni, hogy a belső szerveknek sem tesz jót ez a póz, hiszen nagyobb nyomás nehezedik rájuk, mint más testhelyzetben. Sajnos azt is kimutatták, hogy akik hason alszanak, nagyobb valószínűséggel kelnek fel bal lábbal.

Oldalt fekve

Előny: A Lifehacker egyik cikke szerint az emberek többsége (egészen pontosan 57 százaléka), az oldalán alszik, és 17 százalékuk tartozik csak a hason alvók közé, 11 százalékuk pedig a háton fekvőkhöz. Ez a póz is segít kivédeni a hát- és nyakfájdalmat, horkolás ellen is jó, mintha a hátán feküdne, és emellett a refluxosoknak, valamint a várandós anyáknak is ajánlott – írja a Health.com

shutterstock 42907456

Hátrány: Sajnos ebből is van bőven. Egyrészt a melleket nem támasztja alá semmi és a bőrünk is hozzáér a párnához, de ez a legkevesebb. És gondolta volna, hogy ez sem mindegy, melyik oldalán alszik? Ha a jobb oldalát preferálja, akkor ne csodálkozzon, ha mégis gyomorégése van, ha pedig a bal oldalán alszik, akkor több belső szervére (tüdő, máj, gyomor) nehezedik majd nagy nyomás. Ez nem hangzik túl jól, viszont a bal oldalas alvás jobb a keringésnek és a várandós nőknek is inkább ezt ajánlják – írja a Fashion Lady egyik szerzője.

Ha vállfájdalmai vannak, akkor semmiképpen ne aludjon a problémás oldalon. Ha mégsem tudja megállni, akkor helyezzen a mellkasához egy nagyobb párnát, és helyezze arra a fájós kart – tanácsolja a Wall Street Journal. Persze azzal így is számolni kell, hogy az a kar, amin alszunk, elzsibbad majd. Nem biztos, hogy ez hosszú távon komolyabb problémákhoz vezethet, de nem árt figyelni – írja a HealthGuidence. A vállfájósoknak az a legjobb, ha a hátukon fekszenek, és akkor is érdemes egy kispárnát rakni a fájós ízület alá.

A magzatpóz: Jót tesz a hátnak, a nyaknak, ha nem visszük túlzásba, a horkolás ellen is tökéletes, ám az ízületeknek nem tesznek jót a behúzott lábak és a leszegett fej, főleg, ha valaki ízületi gyulladásban szenved. Dody Chang akupunktőr szerint ez a póz ráadásul megnehezíti a rekeszlégzést, a ráncokról és a lógó mellekről pedig már ne is beszéljünk. Persze ha nem kucorodik össze nagyon, akkor semmi akadálya. 

Válasszon párnát a pózhoz!

A Lifehacker szerint a nők átlagosan négy, a férfiak pedig két párnával alszanak. Ám nemcsak a mennyiség fontos, hanem a minőség is. Ha háton alszik, akkor nagyobb, de puha párnát válasszon, de ne polcolja fel túlzottan a fejét, mert ez légzési nehézségekhez vezethet és a nyaknak sem tesz túl jót. Az oldalt alvóknak egy vastag és keményebb párna javasolt, fontos, hogy a párna kitöltse a matrac, a nyak és a fej közötti rést. A hason alváshoz nem feltétlenül kell párna, ha mégis ragaszkodik hozzá, akkor válasszon egy vékonyabbat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek