Szemüveg vs. kontaktlencse: előnyök és hátrányok

A szemüveg mellett szól, hogy bármennyit hordható, a kontaktlencse viszont sokkal kényelmesebb.

Ha a tömérdek reklám és kuponos akció ellenére eddig még nem pörgtél rá egy jó októberi szemvizsgálatra, akkor szólnánk, hogy még van pár napod megnézetni a szemed – ingyen, mert, ugye, október a látás hónapja.

A kezdeményezést még 2005-ben indította el el a Magyar Látszerészek Szövetsége, mára 290 optikában lehet ellenőriztetni a látásunkat. Ezért pénzt nem kérhetnek az optikák – hangsúlyozta Tóbiás Richárd, a szövetség szóvivője. Ő segített nekünk eligazodni a szemüvegeket, a kontaktlencsét, meg úgy általában, a látást érintő kérdésekben. Apropó, azt tudtátok, hogy Magyarországon jelenleg 3,5 millió ember hord szemüveget és kontaktlencsét, de további 1,5 milliónak lenne még rá szüksége?

Rövid- és távollátó

A rövidlátás kialakulásának genetikai oka van, a szem a növekedéssel párhuzamosan romlik, majd egy adott szinten megáll. A kor előrehaladtával elindul egy fordított folyamat, amely során az ember egyre jobban lát, de addig persze sosem jutunk el, hogy szemünk visszajavuljon, hanem inkább egyszerre leszünk rövid- és távollátók, éljen. Szerencsére már léteznek multifokális szemüvegek, így a dolog kezelhető. Negyven év környékén kezd kialakulni az úgy nevezett öregszeműség (presbyopia), melynek kezelésére látásjavító eszközt kell viselnünk.

shutterstock 222577912

Mielőtt belemennék a szemüveg kontra kontaktlencse kérdésbe, érdemes tudatosítani, hogy van egy szabály, mely szerint 5 nap lencsehordást 2 nap szemüvegviselésnek kell követnie. Ez egyrészt óvja a szemet, másrészt pedig csökkenti a költségeket is. A kontaktlencséseknek egyébként is kötelező lenne egy pótszemüveg, bármi történhet ugyanis a kontaktlencsékkel, ráadásul egy viszonylag gyakran előforduló kötőhártya-gyulladás esetén nem fogunk látni szemüveg nélkül.

A szemüveget viszont bármeddig hordhatja

A legegyszerűbb dolog a világon, ha az ember vesz egy jó szemüveget, és azt hordja. A legtöbb optikában a Hoya, a Zeiss és az Essilor márkájú lencséket használják. Ezek többnyire könnyű, műanyag lencsék, kérhetsz rájuk csillogáscsökkentő (antireflex) vagy vízlepergető réteget, UV-szűrést, felületkeményítést is. Jó hír a nagyon rövidlátóknak, hogy jó ideje létezik vékonyított lencse, ami esztétikusabb hatást kelt, és ebben nem kell senkinek sem úgy kinéznie, mint aki két szódásüveggel rohangál. A rossz hír az, hogy ezek elég drágák, darabja 40-50 000 forint (szemüvegenként tehát 80-100 ezer forint) – legalábbis mínusz 6 dioptria felett, a legvékonyabb lencsét figyelembe véve. Öröm az ürömben, hogy nagyon sokszor van 50 százalékos kedvezmény ezekre. Érdemes tudni, hogy 18 év alatt kérhető SZTK-támogatás is a lencsékre, igaz, iparági tapasztalatok szerint ez finoman szólva sem működik gördülékenyen, és nehéz olyan optikát találni, amely beváltja.

Szemüveg pro és kontra:

+ divatos kerettel feldobja az arcot

+ bármennyi ideig hordható

+ higiénikusabb, mint a kontaktlencse

+ nem kell cserélgetni

+ nem szárítja ki a szemet, mint a kontaktlencse

– kényelmetlen sportolásnál, de léteznek sportszemüvegek

– vigyázni kell rá

– nehéz benne sminkelni, bár léteznek már sminkszemüvegek is, ezek 5-8000 forint környékén kaphatóak

– külön kell fényre sötétedő lencsét kérni, vagy dioptriás napszemüveget csináltatni

Kontaktlencsék: csak tiszta kézzel kotorjon a szemében

A kontaktlencsések több típusból is választhatnak: a kemény, félkemény és (a leginkább ismert és használt) lágy kontaktlencse mellett létezik a csak éjszaka hordandó (ortokeratológiai) kontaktlencse is.

shutterstock 224900815

A kemény lencse pont olyan, mint amit a neve takar: egy kis kemény műanyag darab, ami úszik a szem felületét borító könnyrétegen. Szakmai meghatározása alapján: A kemény kontaktlencse (cornealencse vagy úszólencse), lényegében egy apró 8-10 mm átmérőjű PMMA, vagy gázáteresztő anyagból készült plán, vagy dioptriás lencse, melyet a szem szaruhártyájára helyezve kell viselni. Mivel fajsúlya kicsi, tökéletesen sima felszínű, és a szaruhártya görbületének megfelelően van kialakítva, csaknem teljesen érezhetetlen. Budapesten többek közt a Tömő utcai szemklinikán foglalkoznak az illesztésével, itt meg is rendelhető a lencse, amit évente szükséges cserélni. Nagy előnye, hogy kevésbé sérülékeny, hosszú élettartamú (a lágy lencsékhez képest legalábbis mindenképp), javítható, és ha jól kezeljük, kevesebb szemészeti szövődményt okoz, mint a lágy lencse. Hátránya, hogy teljesen elzárja a szemet az oxigén elől.

A köznyelvben félkemény lencsének nevezett lencsék nagyjából ugyanezt tudják, annyi különbséggel, hogy átengedik az oxigént. A fluortartalmú szilikon-akrilát anyagú lencséket itthon is gyártják, személyre szabva gyártják le, akárcsak a szemüveget. A legnagyobb hátrányuk, hogy meg kell szokni a viselésüket, mert amikor az embernek először beteszik a szemébe, olyan, mintha belement volna valami a szemébe. Pár hét alatt megszokható a viselése, de ez nem egy fáklyásmenet. Manapság leginkább terápiás célra ajánlják a kemény lencsével együtt, pedig egyáltalán nem rosszabbak, mint a lágy lencsék, csak időbe kerül hozzászokni.

A lágy lencsék könnyen megszokhatóak, kényelmesek, nem drágák, számos márka forgalmazza őket. A legnagyobbak a Bausch&Lomb, a CIBA Vision, Johnson&Johnson, Cooper Vision és a Sauflon, de emellett számos más gyártó is árulja a lencséit, sőt egy ideje megjelentek a Privat Label, azaz a saját márkás termékek is. Érdemes tudni, hogy a lágy lencsék esetében hidrogél vagy szilikon-hidrogél lencsékről beszélhetünk, utóbbi a modernebb. Az oxigénáteresztő képessége mindegyiknek eltérő, ezt is a szakember dönti el, melyiket ajánlja.

Ezekből napi, heti, kétheti, havi lencsék egyaránt léteznek, de használóik sajna előszeretettel hordják túl őket, ami azt jelenti, hogy nem tartják be sem a napi maximálisan előírt hordási időt, sem a lencse élettartamát (tapasztalatom szerint a legtöbben az egy hónapot sem veszik annyira komolyan, mint ahogy a kontaktlencsék gyártói előírják). Magyarországon a felmérések szerint 30 százalékos a túlhordás.

Az, hogy kinek milyen lencse válik be, sok mindentől függ. Egyrészt nem mindegy, milyen a szem görbülete, hogy mennyit ül a monitor előtt valaki, illetve pontosan milyen szemproblémára keres megoldást. A nagyobb optikákban optometrista, kontaktológus vagy szemészorvos dolgozik, ők ajánlanak megfelelő lencsét.

A kontaktlencséhez még folyadék is kell

A kontaktlencse mellé rendszeresen kell vásárolni tisztító/tároló folyadékot is, amely lehet márkás és noname is. Jó tudni, bár erről az optikák vagy a nagyáruházak időnként elfelejtenek tájékoztatni, hogy a szilikon-hidrogél lencsékhez más folyadék kell, mint a sima hidrogél lencsékhez. Jelenleg háromféle típusú folyadék van a piacon, az egyik csak tárolásra szolgál, a második tárol és tisztít, a harmadik verzió pedig tárol, tisztít és fertőtlenít. Az áruk változót, 1000-5000 forint között kapható a 300-360 ml-es változat. De honnan tudjuk, hogy megfelelő folyadékot használunk-e? Tóbiás Richárd szerint onnan, hogy a kontaktlencsénk a lejárati idejéhez közeledve ugyanolyan kényelmes hordani, mint az első nap. Azt is érdemes tudni, hogy számos szemprobléma a nem megfelelő higiéniás viszonyok miatt alakul ki, tehát a lencse kivétele és behelyezése előtt mossunk alaposan kezet, csak ezután kotorásszunk a szemünkben, és tartsuk be a használati utasításokat. Már csak azért sem éri meg a higiéniás előírásokra fittyet hányni, mert akár olyan betegséget is elkaphatunk, ami után a kontaktlencseviselés már csak álom marad. Rosszabb esetben a látás is.

shutterstock 218907652

A kontaktlencse előnyei és hátrányai:

+ sportoláshoz tökéletes

+ a legkényelmesebb látásjavító eszköz

+ UV-szűrője védi a szemet (az összes Johnson&Johnson termékeknél és a többi gyártó egyes termékeinél)

– fokozottan figyelni kell a higiéniára 

– nagyobb az esély a szemészeti problémákra

– havonta ismétlődő kiadást jelent

– reggel és este pepecselni kell vele

Oké, de mennyibe kerül?

Táblázatunkban 3,5 éves kihordási idővel számoltunk, ugyanis a felmérések szerint mostanában átlagosan ennyi időnként cserélik le Magyarországon a szemüvegüket az emberek.

Termék Hordhatósági idő Ár (forint) Ár (forint)/Hónap
szemüvegkeret 3,5 év 1500-600 000.-  35-14 285.-
szemüveglencse(pár) 3,5 év 5980-220 000.-  142-5280.-
napi lágy lencse(30 db) 1 nap 5000-12 000.- 4500-7000.-
kéthetes lencse(6db) 2 hét 5000-9000.- 2500-4500.-
havi lencse (3db) 1 hónap 3990-8000.- 1000-4000.-
kontaktlencse-folyadék egyéni 990-5500.-/300-360ml 330-1630.-

Kíváncsiak voltunk, mennyiért lehet a nagyobb hálózatokban szemüveget csináltatni, amihez a leggyakoribb dioptriát (-3) vettük alapul.

Az Optic World Exkluziv boltjaiban vagy alaplencsét kérünk 4990 ft/darab áron (plusz persze a keret 9000-40 000 ft közötti áron), vagy ugyanezt vékonyított verzióban kérjük, de akkor már 11 800-20 000 forint közti árat kell fizetnünk lencsénként, attól függően, mennyire akarjuk vékonyítani és milyen felületkezelő rétegeket szeretnénk pluszban. 

A Vision Expressznél az alaplencse darabja 3980 forintba kerül akkor, ha keretet is veszünk hozzá, ebben az árban felületkeményítés és antireflexréteg is van. Ha szeretnénk némiképp vékonyabb lencsét, akkor azt az eredetinél húsz százalékkal olcsóbban, azaz 17 585 forintos áron megkaphatjuk. A legeslegvékonyabb verzió 27 986 forint akciósan akkor, ha keretet is kérünk hozzá.

Az Ofotértnél nem voltak segítőkészek, csak annyit sikerült megtudni, hogy 9980 forintba kerül az alaplencse, és 22 000-75 000 forint között mozog a vékonyított. Novemberig van 50 százalék akció, de akármit is csinálok, ők nem fogják megmondani, hogy a teljesen átlagos dioptriámra mennyiért csináltathatnék szemüveget.

A Tóbiás optikának több üzlete is van, de láncolatnak nem neveznénk őket. Itt komplett szemüvegrendelés esetén adnak kedvezményt a keretekre. A szemüveglencse ára 38 000 ft/pár, vékonyítással, ebben van karcmentesítő réteg, UV-szűrő, páramentesítés, antireflexréteg is. Az alaplencse ára szintén tartalmazza ezeket, ez 15 000 forintba kerül.

Hogy melyik éri meg, sok mindentől függ. A szemüveg nyilván nagyobb beruházás, viszont egy nem változó szem esetén évekig lehet hordani, bármiféle ráfordítás nélkül. A kontaktlencse árára rájön a folyadék ára is, némiképp macerásabb a használata, ám a mindennapi életet sok esetben megkönnyíti.

Boltból vagy netről?

A boltok természetesen szorgalmasan kampányolnak azért, hogy az ember náluk vegye meg a kontaktlencsét. Ilyenkor gyakran hangzik el érvként a neten vásárolt lencsékkel szemben, hogy ezekről nem tudni, milyen körülmények közt tárolták őket. Ilyenkor a másik fél pedig az árakkal vág vissza. A kérdésre jó válasz nincs, a szerkesztőségből vannak, akik évek óta csak a netről veszik a lencséjüket, és sokat spóroltak vele, de persze ehhez a vásárlási módhoz elengedhetetlen, hogy az emberre legalább félévente egyszer ránézzen egy szemész vagy optometrista.

A bolti vásárlás mellett szól, hogy csak szemvizsgálat után adnak lencsét – ilyenkor a szemvizsgálat (a látás hónapján kívül eső időszakokban is) – általában ingyenes, és gyakran olyan kezdődő betegségeket is feltárnak, amit sosem tudunk meg, ha a netről rendelünk. Ez lehet akár rendellenes ereződés (a kontaktlencse rendszeres túlhordásának gyakori szövődménye), vagy más olyan probléma, aminek a kezeléséhez le kell rakni a kontaktlencsét. Létezik a két verzió kombinációja is: az Optic Worldnél például neten rendelve, üzletben átvéve 3000 forinttal olcsóbban juthattam volna lencséhez, mint offline vásárolva, kár, hogy ezt nem nagyon reklámozzák.

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra