A visszafogott piálás jót tesz az időskori memóriának

Hallottuk már eleget, hogy a sok piálás nem tesz jót a memóriánknak, sőt, tudjuk azt is, hogy gyorsabban hanyatlanak a kognitív képességei azoknak a középkorú férfiaknak, akik napi 2-3 pohár sörnél vagy bornál többet fogyasztanak. Most azonban úgy tűnik, az agyunknak az sem mindegy, hogy milyen életkorban mennyi alkoholt iszunk. Nyugdíj után például a mértékletes ivás kifejezetten jót tesz a memóriának. Persze csak akkor, ha szeretnénk sztorizgatni az életünkből.  

shutterstock 205290703

Az American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias című szaklapban publikált tanulmány szerint ugyanis ha az ember 60 felett mértékletesen bár, de fogyaszt alkoholt, nagyobb eséllyel emlékszik a múltbéli eseményekre. A kutatók vizsgálatukban 700 embert követtek a hetvenes évektől kezdve, és rendszeresen kitöltettek velük az alkoholfogyasztási szokásaikra vonatkozó kérdőíveket és neuropszichológiai teszteket. Az eredmények szerint pedig kevés vagy mérsékelt alkoholizálás mellett a múltbéli emlékek jobban megmaradnak. Ez a pozitív hatás azonban kizárólag az emlékezetet érintette, más kognitív képességekre, vagy az általános mentális állapotra nem volt hatással. A miért és a hogyan kérdésekre még nincs pontos válasza a kutatóknak, de a korábbi állatkísérletek alapján úgy tűnik, hogy az alkohol kis mennyiségben segíthet a memóriafunkciókért felelős hippokampális agyterületeknek a regenerálódásában, és serkentheti az információfeldolgozásban szerepet játszó kémiai anyagok termelődését is. 

A lényeg tehát, hogy ha keveset és szolidan iszunk, akkor öregkorunban több klassz emlékünk marad. Meg több rossz is, nyilván, szóval a pesszimista puffogósok maradjanak inkább antialkoholisták. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek