8 ok, amiért mindig fáradtnak érzi magát

Nincs egy szemernyi energiája sem? Minden reggel fizikai fájdalommal jár a felkelés és több csészényi kávé után sem lesz jobb a helyzet? A Huffington Post cikke nyomán összeszedtük, milyen okai lehetnek annak, ha valaki folyamatosan fáradt.

Nem alszik eleget

Ezt aztán nem gondolta volna, ugye? Na, de itt a pontos magyarázat. Az alvás nem csak a pihenésről szól, szervezetünk ekkor is keményen dolgozik, például az agyalapi mirigy ekkor kapcsol rá a növekedési hormon termelésére. Ez a hormon amellett, hogy szerepet játszik a csontok fejlődésében, számos egyéb folyamatra is hatással van, befolyásolja például a jó és a rossz koleszterin arányát a vérben, hogy testünk melyik részén raktározódik zsír, és az agy megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. Ha túl kevés termelődik, mert mondjuk nem alszunk eleget, akkor az fáradtsághoz, erőtlenséghez, sőt akár depresszióhoz is vezethet.

shutterstock 165043844

Nem iszik eleget

Ha fáradtnak érzi magát, először próbálkozzon egy pohár vízzel, és utána nyúljon csokiért. Emberként eltérő, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége, de amíg nem szárad ki a szája és a vizelete áttetsző és világos sárga, addig nincs olyan nagy baj. És ne feledkezzen meg arról sem, hogy nem minden folyadék jó dehidratáció ellen, az alkohol és a kávé például nem hogy nem segít, hanem kifejezetten ártanak

Nem mozog eleget

Bár egy kiadós edzés után előfordulhat, hogy az ember alig tudja hazavonszolni magát, hosszú távon sokat segít a rendszeres mozgás. „Banális szempont, de sokan mégis megfeledkeznek róla, pedig a frissesség megőrzéséhez a szervezetnek oxigénre van szüksége. Aki egész nap zárt térben, az irodában ül, majd este otthon a kanapén tölti a szabadidejét, az természetes, hogy egyre fáradtabbnak fogja érezni magát. Tehát fontos, hogy télen is mozogjon, töltsön minél több időt a szabadban!" – nyilatkozta a Díványnak korábban dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza és endokrinológusa .

Túl sok szemétkaját eszik

A cukor és a szénhidrát jó, ha azonnal szüksége van az energiára, de csak átmenetileg segít, és kezdeti löket után ismét hamar visszatér a fáradtság, akár még erősebben is - aki evett már gyorsétteremben, pontosan tudja, hogy miről beszélünk. Persze nem szabad teljesen lemondania a szénhidrátokról, az agynak például szüksége van a glükózra ahhoz, hogy rendesen működjön. Tanács: amennyire lehet, kerülje a finomított alapanyagokat, a túl sok adalékanyagot tartalmazó termékeket és egyen minél több frissen készített ételt.

shutterstock 127373735

Megbolondultak a hormonjai

Állandósulhat a fáradtságérzet akkor is, ha nem működnek megfelelően a hormontermelésért felelős mirigyek, például a pajzsmirigy és a mellékvesék. Persze nem ez az egyetlen tünet, ami ilyen problémákra utalhat, a pajzsmirigy működésének zavara okozhat súlyváltozást, depressziót, hangulatingadozást, menstruációs és termékenységi problémákat, bélpanaszokat, haj- és bőrproblémákat, izom- és ízületi fájdalmakat. Az adrenalin és a kortizol termelésért felelős mellékvese okozta fáradtságnak is szép hosszú a tünetlistája, de a krónikus fáradtság van az első helyen. Ennek a szervnek a "kimerülésért" a túlzott stressz felelős.

Valamilyen fertőzés bujkál önben

A fertőzések és a gyulladások is lemerítik a szervezetet, ezért érdemes vigyázni, hogy ne kapjunk el semmit és gondoskodjunk arról, hogy immunrendszerünk is megfelelően működjön. Influenzaszezonban ez nem olyan könnyű feladat, de ha betartja a higiéniás szabályokat, megfelelően étkezik és rendszeresen mozog, már jobb esélyekkel szállhat harcba a kórokozók ellen.

B-vitamin-hiány

A Huffington Post szerint az emberek 99%-a nem visz be elég B-vitamint a szervezetébe, és jobban tennénk, ha reggel és este is bevennénk egy-egy tablettát, és mivel mindegyik B-vitamin vízben oldódó, nem kell félni a túladagolástól. „A vitaminok a vékonybélben szívódnak fel, és a szervezet biokémiai folyamatainak motorjaként vesznek részt. A vitaminok hiányát okozhatja az alkoholfogyasztás, gyomor-bélrendszeri betegség miatt kialakuló felszívódási zavar. A B-vitaminok hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetekben jelentkezik" – olvasható a Webbeteg oldalán.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség – írja a Webbeteg. A betegségre utaló jelek közé pedig hozzátartozik a fáradékonyság és csökkent koncentrálóképesség időszakosan a nap folyamán. Ha ezt a problémát nem veszik észre időben és nem kezelik, cukorbetegség alakulhat ki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek