Fogyást, okosodást ígér a csodakávé – de működik is?

Ismerősen hangzik önnek a bulletproof kávé? És ha azt mondom, a Szilícium-völgyben kitaláltak egy olyan ún. csodaitalt, amely segítségével fogyhatunk, okosodhatunk és energikusabbak is lehetünk? A dolog baromi jól hangzik, a bulletproof (golyóálló) kávé feltalálója, Dave Asprey azóta lelkesen árulja is saját olaját, kávéját a világ és Hollywood örömére. Kipróbáltam. 

A Spíler kávéja
A Spíler kávéja

Az elkészítése nem egy nagy vaszisztdasz, Asprey a jakvajas tea nyomdokain haladva helyettesítette be a teát kávéval, és megtolta egy kis kókuszolajjal, amitől mostanában mindenki annyira odavan, hogy csak na.

Az ígért hatások:

  • fogyás
  • IQ-növekedés
  • kevesebb alvással is megfelelő közérzet

Az eredeti receptben jó sok kávé van, de Asprey nem az espresso vonalon mozog, ő inkább a french presst, azaz a dugattyús kávéfőzőt és társait részesítette előnyben, ami leginkább a német kávéhoz hasonlít.

Tehát az eredeti recept:

– 2,3 dl kávé

– 1-2 evőkanál kókuszolaj

– 1-2 evőkanál kizárólag fűvel táplált tehén tejéből készült biovaj vagy ghi (más néven jászvaj)

Az elkészítés roppant egyszerű: az egészet össze kell keverni egy mixerben 20-30 másodpercen keresztül.

A fűvel táplált tehén nevetségesnek hathat, lényeges, mert a tejéből készült vaj tápértéke különbözik a kukoricával vagy szójával táplált állatokétől – ezért ragaszkodik az alkotó ehhez. Én mindenesetre osztrák biovajat használtam, biztos, ami biztos. Végül pedig nem Asprey, hanem a Spíler receptje alapján készült a kávém, annyi változtatással, hogy egy espresszót öntöttem fel vízzel, mert nem vagyok hajlandó meginni 2 dl kávét, akármilyen okos leszek is tőle.

A kísérletet hallva mindenki sajnálkozva nézett, hogy ezt akarom inni, de egyrészt szeretem a vaj ízét, másrészt egyáltalán nem érezni, hogy vajat inna az ember, a kókuszolajnak pedig konkrétan nincs íze. Mondjuk a turmixtakarítást utálom, ez volt az egyetlen nehézség a dologban.

Három hétig ittam, legalább az íze jó volt

Okosabb lettem? A főnök szerint nem.

Fogytam? Sajnos nem.

Energikusabb vagyok? Talán.

Alvásigény? Ugyanannyi, marha sok.

Pedig minden reggel ezt ittam három héten át. Minden egyes reggel, 6-7 óra között. Reggeli előtt. Simán képes voltam ugyanannyit enni, és sajnos egy grammot nem fogytam. Amit talán a kávé hatásának tudok be, hogy energikusabbnak érzem magam, és talán kevésbbé fáradok el, de eközben elkezdtem hetente 3-4 alkalommal edzőterembe járni, tehát nehéz eldönteni, hogy a csodakávétól bírom jobban a melót, vagy a mozgástól.

A leírások szerint egy szuperokos GI Jane-né kellett volna válnom, ehhez képest maradtam olyan, amilyen. Semmi beütő energia és semmi extra agyakapacitás, pont ugyanazokat a baromságokat csinálom, mint eddig.

Ha kiváncsi rá, hogy mit tapasztalt Hanula kolléga a techrovatból, kattintson, alább pedig megnézheti, hogyan fogadták az indexesek a csodaital ízvilágát.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra