Így segít egy jó talpmasszázs

Szereti, ha egy hosszú és pörgős nap után a párja alaposan átmasszírozza a talpát? Nem csoda, hiszen az érzékeny talpfelület érintése és masszírozása azonnal ellazít, miközben felfrissíti a fáradt lábakat. Ezt a kellemes szokást könnyedén kamatoztathatja is, a lábmasszázs ugyanis nem csak a feszültség levezetésére, de a vérkeringés javítása révén egyes betegségek megelőzésére vagy enyhítésére is alkalmas.

Az ember lábfeje nyitott könyv: a talp reflexzónáinak tapintásával egy szakember képes megállapítani egyes betegségeket, stimulálással, masszírozással pedig javít a problémás reflexponthoz tartozó szerv állapotán - állítja Szabó Sigfrid, aki több mint harminc éve foglalkozik reflexológiás talpmasszázzsal. Egy-egy ilyen kezelés körülbelül húsz percet vesz igénybe. Belső szervi rendellenességekkel, ízületi és nőgyógyászati panaszokkal is lehet talpreflexológushoz fordulni, de a kezeléseket sok esetben kiegészítő terápiaként is alkalmazzák.  

Az epesavak szerepe

Jó néhány betegségünk a csökkent epetermelésre, vagyis az emésztőrendszer nem megfelelő működésére vezethető vissza – állítja Szabó Sigfrid. Az epe és az enzimek biztosítják ugyanis, hogy minden belső elválasztású mirigyünk, szervünk megkapja a megfelelő tápanyagot. A rossz emésztés forrása a nyombélben található Vater-papilla (szemölcsszerű kiemelkedés a nyombélben, az epe- és hasnyálmirigyvezeték találkozási pontja), amely ha nem nyílik ki, nem jut elegendő epe és enzim a vékonybélbe. Szerveink megfelelő működése érdekében a szénhidrátok és fehérjék mellett azért fontos a zsíros ételek fogyasztása is, mert a Vater-papillát egyedül csak a zsír nyitja meg olyan mértékben, ami szükséges a szerveink működtetéséhez.

shutterstock 171516377

Miért jó a talp nyomkodása?

A talpreflexológia lényege a vérkeringés gyorsítása bármely szervben. Talpunkban több tízezer idegvégződés található, a reflexológus pedig az egyes talpzónák nyomkodásával, stimulálásával hat az idegrendszerre és a problémás szervek működésére. Olyan esetekben, ahol nincs szakadás, fertőzés vagy törés, a vérkeringéssel sikeresen lehet gyógyítani.

W. H. Fitzgerald, amerikai orvos az emberi testet 10 hosszanti és 3 harántzónára osztotta fel, és ezeket a kézen, valamint a lábon megfelelő reflexpontokhoz rendelte. Ez a zónafelosztás segít a beteg szerv meghatározásában vagy annak kezelésében. A fej-, fül-, talp- és tenyértérképek segítségével könnyebben behatárolhatók az egyes szervek, testrészek reflexpontjai, azok érzékenysége vagy fájdalma pedig a hozzájuk tartozó belső szerv funkciózavarát vagy megbetegedését jelenti. A lábon lévő reflexzónák a megfelelő szervek salakanyag lerakóhelyei. Ha a káros anyagcseretermékek a helytelen táplálkozás vagy életmód következményeként felszaporodnak a szervezetben és nem tudnak természetes úton eltávozni, a szervek károsodnak, és a reflexzónákban lerakódások képződnek. A sérült, terhelt zónákban különböző nagyságú és állagú kristályos göböket tapinthatunk ki, ilyenkor a zónák érzékenyek, sőt masszázs során fájdalmasak is lehetnek.

Reflexologiai lab terkep.gif

Mi mindenben segíthet?

 • betegségmegelőzés, közérzetjavítás
 • segít a fogyókúrás és leszokási folyamatokban
 • vérnyomás problémák
 • látás, hallás zavar, egyensúlyzavarok
 • ízületi és mozgásszervi zavarok
 • allergiák, légúti betegségek
 • emésztési zavarok, székrekedés gyomorfájdalom
 • vese és húgyúti problémák
 • női – férfi bajok, klimax, meddőség esetén
 • fájdalom, görcsök esetén
 • álmatlanság, alvászavar
 • depresszió, feszültség, szorongás feloldására
 • jótékony hatással van az idegrendszerre
 • szabályozza a hormontermelést
 • méregtelenít
 • serkenti a nyirokkeringést
 • szabályozza a gyomor és bélműködést
 • oldja a feszültséget és relaxál

shutterstock 2635248

A gyógyulás

A módszer hatékonysága, a felépülés üteme és sikeressége attól függ, hogy mennyire régóta áll fenn a probléma, mi áll a hátterében, és milyen életmódot folytat az érintett beteg. Ha egy ízületi gyulladást góc okoz, akkor először a gócot kell szanálni, és csak kiegészítő szerepe lehet a reflexterápiának - magyarázza dr. Balaicza Erika, az Activ Naturmed belgyógyász főorvosa. Emésztési zavaroknál is fontos tudni az okot: epekő kialakulása - ami gyulladást is rendszeresen okoz - esetén én is nagyon meggondolom, mikor operáltatok. Ha ugyanis bent marad a kő, akkor az később hasnyálmirigy-gyulladást vagy epehólyagrákot is előidézhet. Székrekedés, hasmenés, érzékeny gyomor esetén a diéta mellett a reflexterápia stimulálhatja az emésztést, de egyedül ettől ilyenkor sem várhatunk csodát. Cikluszavarok, ciszták, miómák, erős vagy fájdalmas vérzés esetén is segíthet a reflexterápia - kombináltan más módszerekkel, fitoterápiával, akupunktúrával, Aviva-tornával, homeopátiás szerekkel vagy vitaminkúrával - mondja a szakértő.

Mikor nem ajánlott?

Daganatos betegségek esetén a klasszikus reflexterápiás útmutatók nem javasolják a talpmasszázst, bár itthon sokan pont ilyenkor várják ettől a kezeléstől a "csodát". Természetesen a reflexpontok masszírozása nem ajánlott a láb kezelendő felületének sérülésekor sem - figyelmeztet dr. Balaicza Erika.

Mustra