A kapcsolati krízisek még sokáig fájnak

Ahhoz, hogy az élet összességében klassz legyen, hogy boldogok legyünk a bőrünkben, a legtöbbünknek szüksége van párkapcsolatra. Jó párkapcsolatra. De vajon mi kell ahhoz, hogy elégedettek legyünk a viszonyunkkal? Mitől jó az egyik kapcsolat és mitől nem a másik? Leginkább ezek a kérdések kattogtak az agyunkban, amikor összeállítottunk önöknek egy párkapcsolati elégedettséget vizsgáló kérdőívet, amit önök ki is töltöttek szépen hétszáznyolcvanöten. Ki is derült belőle, hogy általában közepesen elégedettek párkapcsolatukkal, de jöjjenek az eredmények részletesebben. 

Önökről röviden

Ennek a kérdőívnek az eredményei messze nem azt mutatják, hogyan állnak az emberek, a nép, a magyarok a párkapcsolati elégedettséggel. Nem. Ezek az eredmények arról szólnak, hogy önök, átlagos Dívány-olvasók a döntően felsőfokú végzettségükkel, ott a harmincas éveik közepén (a kitöltők átlagéletkora 35,2 év) általában hogyan érzik magukat a hetero párkapcsolatukban.

 Szerelem kell, szex és a támogatás

Nem meglepő, hogy az ember szerelmesen és kielégülten jó helynek látja a világot és csodásnak tartja a párkapcsolatát is. Pontosan így vannak ezzel önök is. Azok ugyanis, akik szerelmesek a párjukba és elégedettek a szexuális életükkel a többieknél összességében is elégedettebbek a viszonyukkal is. Ezt pedig nem befolyásolja, hogy mennyi ideje vannak együtt a partnerükkel, sem az, hogy milyen típusú a kapcsolatuk. Na jó, az egy kicsit. Az látszik ugyanis, hogy a távkapcsolatban élők és a különköltözött házastársak az átlagosnál kevésbé érzik jól magukat a kapcsolatban. Mondjuk ez utóbbi azért elég érthető. 

Fotó: Image Source/nigel Riches
Fotó: Image Source/nigel RichesImage Source/nigel Riches

A párkapcsolati elégedettség szempontjából nem igazán számít, hogy vannak-e gyerekek vagy hány van belőlük, ahogy az sem, milyenek a pár anyagi körülményei és milyen a kapcsolati költségmegosztás. Nincs jelentősége. Annak viszont nagyon is van, hogy mennyire számíthat valaki a partnerére az életben, hogy mennyire támogatja a másik a hétköznapokban, a gyereknevelésben, és lelki, munkahelyi, anyagi téren. Ezek közül is a legfontosabb, hogy a felek lelkileg ott legyenek egymásnak a kapcsolatban. Úgy tűnik, ettől elég jó lesz nekünk. Szerencsére a kérdőívet kitöltők kétharmada épp ezen a területen számíthat leginkább a párjára, de épp ilyen jók vagyunk abban is, hogy a munkahelyi gondokat megosszuk. A támogatás tehát jót tesz az elégedettségnek, ráadásul az, hogy mennyire számíthatunk a másikra, közepesen erősen befolyásolja azt is, hogy mennyire érezzük magunkat szerelmesnek. A másik támogatását tehát felvehetjük a „hogyan is maradhat meg a szerelem hosszú távon" listánkra. Közvetlenül a közös szabadidős programok mellé. Az elégedettségnek ugyanis az is jót tesz.

A krízis még sokáig fáj

A coelhói szintű életbölcsességek között gyakran felbukkan az ami egyszer már tönkrement, sohasem lesz a régi lényegű gondolat, amiket néha csomókkal, néha szakadással, néha törött cuccokkal szemléltetnek az okosok. Na, ez a gondolat épp visszaköszön a párkapcsolati elégedettség szintjén is. Azok az olvasóink ugyanis, akik éltek már meg egymással válságos időszakot, kevésbé elégedettek a viszonyukkal, mint a gebaszmentes kapcsolatban lubickálók. Ők vannak egyébként kevesebben, a kérdőívet kitöltők negyede tartozik ebbe a csoportba. A többieknek már volt kimozgott vagy jelenleg is tartó kapcsolati krízise, és ez minél közelebb van időben, annál kevésbé elégedettek. 

A kapcsolati válság egyébként leggyakrabban a lelki eltávolodás nyomán alakult ki (34%), ezt követték a szexuális problémák (20%), majd a hűtlenség (18%). A legkevesebb konfliktusforrást az alkohol és droghasználat (4%), a munkahelyi gondok (9%) és a gyerekneveléssel kapcsolatos problémák (11%) okozták. A kitöltők nagy részének (68%) egy vagy két konfliktusforrással kellett/ kell megküzdenie, de olyan olvasóink is akadtak, akiknél öt különböző területen is gondok vannak. Az adatokból kiderült az is, hogy minél inkább számíthatnak a felek egymásra, minél több közös barátjuk, közös programjuk van, annál kevésbé valószínű, hogy felbukkan a a válság a viszonyban.

shutterstock 109115609

Mindent akarunk

Az elégedettséggel tehát így állunk, de mi kell nekünk egy kapcsolatban? Mi a fontos? Nagyjából minden. Fontos a szerelem, a szex, a hűség, a tisztelet, a közös értékek és célok, kell a hasonló érdeklődés, a lelki összhang, a szellemi inspiráció, az azonos gyereknevelési elvek és kell az anyagi biztonság. Ez mind számít a kapcsolatunkban, az azonos vallás és az azonos politikai nézetek felett azonban elsiklunk. Úgy tűnik, messze nem ezek alapján választunk párt. Kivéve azok, akik az egyházuk tanítása szerint is vallásosak. 

A nők számára egyébként minden kapcsolati elemnek egy kicsit nagyobb jelentősége van, de összességében még így is egy hajszálnyival elégedettebbek a párkapcsolatukkal, mint a férfiak. Ami fura. Eddig ugyanis úgy tudtuk, hogy elégedett asszonytól lesz boldog a férfi is

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra