Ez történik a fejével biciklis balesetkor

Szeret kerékpárral közlekedni és néha túl vakmerően száguldozik is? Oké, de védőfelszerelés nélkül? A következő képek talán meggyőzik arról, hogy érdemes egy jó bukósisakot beszereznie.

Egy biciklis baleset eszméletlenül gyorsan - a szempillantás századrésze alatt - történik, ezért egy apró figyelmetlenség miatt egy átlagos kerékpározás is könnyen katasztrófába torkollhat. Ha eddig fittyet hányt a biztonsági figyelmeztetésekre, megmutatjuk, miért olyan fontos a bukósisak használata.

Ütközés során kétféle erőhatás keletkezhet: lineáris vagy elforduló (rotációs), de a legtöbb esetben mindkét erőtípus jelen van. Koponyánkat az agy-gerincvelői folyadék veszi körül (ez védi az agyat a traumás behatásoktól), amit pedig a fejbőr borít – ez az elhelyezkedés egyfajta csúszó réteget hoz létre.

Két ezredmásodperc az életét is megváltoztathatja!

A Gizmodo.com oldalon közzétett oktatóvideó szerint lineáris erőhatás során a fej általában szemből egy kemény tárgynak csapódik. A bukósisakokat olyan béléssel látják el, ami enyhíti ennek a behatásnak az erejét mintegy második koponyaként szolgálva. Rotációs erő során az ütközés egy bizonyos szögben történik és a koponya körkörös mozgásának hatására az agy sérülhet.

Tudta?

  • Biciklizés, gördeszkázás vagy görkorcsolyázás során egy jól felhelyezett bukósisak 85%-kal csökkenti egy balesetben elszenvedett agysérülés esélyét. (A biciklis bukósisak nem alkalmazható gördeszkázáshoz vagy görkorcsolyázáshoz. A kiskerekű sporteszközökhöz más minősítésű bukósisak illik.)
  • Dánia városaiban, ahol arányaiban az egyik legmagasabb a kerékpározók száma a világon, a napi közlekedéshez szinte alig hordanak sisakot az emberek - ugyanakkor itt történik arányaiban a legkevesebb kerékpáros baleset és haláleset. A European Cyclists' Federation kutatásai szerint minél magasabb a kerékpárral közlekedők száma egy városban, annál biztonságosabbá válik a kerékpáros közlekedés.

Jobban elosztja a terhelést

Egy új fejlesztés, a Multidirectional Impact Protection System (többirányú ütésvédelemmel ellátott rendszer) hegyi és városi bicikliutak során is tökéletes védelmet nyújt a koponyának. A MIPS technológiának köszönhetően a sisakok a forgástól, pörgéstől védik az agyat lemásolva saját fejünk védőmechanizmusát. A speciális bukósisak külső héja és a belső habja között egy olyan réteg található, amin a héj elmozdulhat, tehát nem a saját sejtmembránunknak kell reagálnia az elfordulásra, hanem a szintetikus anyagnak. A végső cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk a súrlódást, és minél kisebb legyen az agyat érő erőbehatás a csapódás pillanatában. Ehhez pedig elengedhetetlen a bukósisak viselése!

shutterstock 182398502

Milyen a jó sisak?

Az országúti és közúti kerékpáros sisakok könnyűsúlyúak, külső héjuk műanyag, belsejüket pedig habpárnázat fedi. A levegő szabad áramlása és a súly csökkentése érdekében gyakran nyílások is vannak az ilyen sisakokon.

Az Európai Unióban érvényben lévő, kerékpáros fejvédőkre vonatkozó szabványok alapján a sisaknak 5,42 - 5,52 méter/szekundomos becsapódási sebességig kell elvezetnie az energiát. Keresse az EN1078 szabvány szerint bevizsgált termékeket!

Ez az egységes (tájékoztató jellegű) mérettáblázat segít megtalálni önnek a megfelelő nagyságú bukósisakot.

       3XS     2XS      XS       S       M       L       XL     XXL
UVEX 49-50 cm 51-52 cm 53-54 cm 55-56 cm 57-58 cm 59-60 cm 61-62 cm 63-64 cm
HEAD    49-51 cm 52-53 cm 54-55 cm 56-57 cm 58-59 cm 60-61 cm 62-63 cm
CARRERA    51-52 cm 53-54 cm 55-56 cm 57-58 cm 59-60 cm 61-62 cm 62-63 cm
SCOTT    50-51 cm 52-53 cm 54-55 cm 56-57 cm 58-60 cm 61-62 cm 63-64 cm
RED       53-55 cm 55-57 cm 57-59 cm 59-61 cm 61-63 cm 63-65 cm
RED JR          49-51 cm 51-53 cm 53-55 cm      

Így helyezze fel

Ha már van sisakja, arra is ügyeljen, hogy biztonságosan viselje azt.

  • A sisak ne feküdjön a tarkójára, mert akkor a homlokot nem védi, de ne legyen a homlokába behúzva sem.
  • A hevederszalagot úgy helyezze el, hogy a füleit ne érintse.
  • A szíjak hosszúsága akkor van helyesen beállítva, ha a tarkószalag feszesen vezet lefelé.
  • Az állszíj szintén passzentosan, de ne túl szorosan illeszkedjen az állra.
  • Ha a fejét oldalra, illetve előre-hátra billenti, a sisak nem mozoghat rajta.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra