A hirtelen jött napsütés öngyilkossághoz vezethet

Az ember azt gondolná, hogy napsütés időben mindenkinek jobb lesz a kedve, még annak is, aki depresszióval küzd. Ez azonban nem teljesen igaz, nyáron például sokak számára nehezebb megküzdeni a betegséggel, hiszen ilyen szinte kötelező boldognak, kipihentnek és aktívnak lenni. A Bécsi Orvostudományi Egyetem munkatársai pedig egy merőben új összefüggésre bukkantak rá, és eredményeikről a JAMA Psychiatry szakfolyóirat is beszámolt. 

shutterstock 150380876

Matthäus Willeit és Nestor Kapusta kutatásvezetők munkatársaikkal arra jutottak: ha egyik pillanatról köszönt be a jó idő, az első pár napsütéses napon sokkal többen lépnek a tettek mezejére azok, akiknél fennáll az öngyilkosság kockázata, mint borongós, felhős időben – írja a medicalnewstoday.com

Kapustáék az 1970 januárja és 2010 májusa között elkövetett öngyilkosságokat matematikai modellekkel vizsgálták, hogy kiderítsék, volt-e köze a napsütésnek ahhoz, hogy adott napon mennyien vettnek véget az életüknek. Az elemzés során 86 meteorológiai állomás adatait vették figyelembe, és megpróbálták kizárni azokat a szezonális változókat, amik befolyásolhatják az eredményt. „A jó idő 14. és 60. napja között a napfény pozitívan hatott az emberekre, sokkal kevesebb öngyilkosság történt” – állítja Matthäus Willeit, aki szerint sikerült kimutatni azt is, hogy a napsütéses időjárás milyen esetekben ront a helyzeten.

A vizsgálati eredmények szerint pedig minél gyorsabban követi a napfényes időszak a sötétebb heteket, hónapokat, annál nagyobb veszélynek vannak kitéve az erre érzékeny emberek. „Néhány napig a sok napfénynek köszönhetően általánosságban mindenki aktívban lesz. A depressziósok is sokkal tettrekészebbek lesznek, de egyúttal nő a belső nyugtalanság, sokkal lobbanékonyabbak lesznek, és végül öngyilkos gondolataik támadnak” – nyilatkozta Willeit.

Így már érthetőbb, hogy Ausztriában, de sok más országban miért tavasszal nő meg az öngyilkosságok aránya „Minél északabbra fekszik egy ország, annál jobban érvényesül ez a hatás” – tette hozzá a kutatás vezetője. Azoknál tehát, akiknél valamilyen oknál fogva nagyob az esély arra, hogy saját kezükkel vetnek véget életüknek, tavasszal és kora nyáron még kiemeltebben kell figyelni, és szakértői segítséget nyújtani nekik.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy a 06 80 820 111-es telefonszámot!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra