A munkahely az egyik legtutibb fertőzésforrás

Egy új kutatás szerint mindössze pár óra is elég ahhoz, hogy egy vírus elterjedjen egy irodaházban, szállodában vagy akár egy egészségügyi intézményben. Amerikai kutatók a kísérlet során csupán egy-két gyakran használt felületre vitték fel a vírust, és az elég volt ahhoz, hogy az egész épületben elterjedjen és az ott dolgozók és a látogatók 40-60 százaléka megfertőződjön - írja a Daily Mail.

Az Arizonai Egyetem munkatársai a vizsgálathoz MS2 bakteriofágot használták, ami felépítésében, méretben és egyéb tulajdonságaiban is nagyon hasonlít a gyomorpanaszokat okozó norovírushoz. A kórokozót olyan tárgyakon helyezték el, amiket gyakran és sokan érintenek, mint például a kilincs vagy asztallap. A minta felvitele után eltérő időpontokban (2-8 óra elteltével) ellenőrizték azokat a felületeket ahol a vírus elterjedhetett.

Mi az a norovírus?

Hasmenéssel, hányással járó vírus, ami nagyon könnyen terjed, hiszen nemcsak a fertőzöttektől lehet elkapni, hanem tárgyakon és az élelmiszerekben is megtelepszik. Ugyan nincs gyógyszer, ami hatásos lenne ellene, a tünetek pár nap alatt maguktól is elmúlnak. Az inkubációs periódus 12-48 óra. Bár ezen időszak alatt még nem jelentkeznek panaszok, de mások már elkaphatják a fertőzöttől a betegséget.

Egy korábbi tanulmány szerint az irodában a hat legmocskosabb hely közé tartoznak a közös konyhák csaptelepei, a mikrohullámú-sütők fogantyúi, a billentyűzetek, a hűtőfogantyúk, a csaptelepek, valamint az étel- és italautomaták gombjai. A kutatócsapat biztosan ezeket is bevonta a vizsgálatba, de emellett vettek mintát a kilincsekről, a telefonokról, lámpakapcsolókról, a kávégépek fogantyúiról, az ágykeretekről, különböző pultokról és így tovább.

Az alkalmazottakat ezután megkérték, hogy naponta legalább egyszer használjanak fertőtlenítő kendőket és ennek köszönhetően 80 százalékkal visszaszorult azoknak a felületeknek a száma, ahol a kórokozók megtelepedtek. "Pár óta leforgása alatt a felületek 40-60 százalékán megjelentek a vírusok. Az eredmények azt mutatják, hogy a vírusok gyorsan szaporodnak az ilyen helyeken, de nagyon egyszerű módszerrel hatékonyan fel lehet venni a harcot ellenük. A kvaterner ammóniavegyületet tartalmazó fertőtlenítő kendők hatásosak az influenza- és a norovírusokkal szemben" – nyilatkozta dr. Charles Gebra, aki hozzátette, ha emellett még módszeresen mossuk is a kezünket, 80-99 százalékkal csökkenteni lehet a kórokozók terjedését.

Mik azok a kvaterner ammónia vegyületek? 

A kvaterner ammóniumvegyületek mikroorganizmusok elleni fertőtlenítő hatású anyagok, valamint gombaölő tulajdonságúak. Antimikrobás hatásukat a mikroorga­niz­musok enzimreakcióinak bénításával, a sejtmembrán áteresztőképességének (permeabilitásának) meg­változtatásával (így megakadályozva annak tápanyagfelvételét), valamint az élesztőgombák légzési enzimjeinek blokkolásával fejtik ki.

Forrás: Wikipedia

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra