Szerelmes vagy szexet akar? A szeme megmondja.

Az megvan, amikor két ember hosszan és vágyakozva bámul egymás szemébe? És az, ahogy képesek elveszni egymás tekintetében? Annyira nyilvánvaló ilyenkor, mit éreznek, hogy még egy vadidegen is simán levágja: szerelmesek. De tényleg ennyire árulkodó a tekintetünk, vagy ez az egész nem több, mint romantikus sztereotípia? Egy új kutatás szerint az előbbiről van szó. 

shutterstock 42149398

A tekintet ugyanis minden hétköznapi kommunikációban rengeteg információt hordoz, és számos funkciót is betölt. A szemkontaktus szabályozza a beszélgetéseket, rangsort tükröz, érzelmeket közvetít, és sokszor szivárogtat információt a másik személyiségéről is. Nem véletlen, hogy a testbeszéd értelmezése során a szem által közvetített információkra különösen érzékenyek vagyunk, más nem verbális jelzéseknél sokkal pontosabban értelmezzük ezeket a jeleket. Az, hogy hogyan vagyunk erre képesek, még nem tiszta, de gyakorolni van időnk: a nyugati ember átlagosan a beszédidő 61 százalékában néz a másik szemébe, leginkább akkor, amikor hallgatja a másikat. A szimpátiával pedig a szemkontaktus gyakorisága is nő, ezért is annyira hatékony a szemezés a flörtölésben. 

A szem kommunikációban betöltött szerepével tehát sokat foglalkoztak a kutatók, de egy amerikai pszichológus csapat most azt is megnézte, vajon a tekintet pontosan elárulja-e, hogy vágyat vagy szerelmet érzünk a másik iránt. A Psychological Science című szaklapban nemrég publikált kísérleti eredményekből kiderül, hogy ha a szexuális vágy dolgozik bennünk, sokkal többet bámuljuk a másik testét, míg ha ennél többet érzünk, inkább a szemébe nézünk. Ráadásul teljesen mindegy, hogy férfiről vagy nőről van szó, mind ugyanúgy csináljuk: azaz mindenki oda figyel a szemével, ahová vágyik. (Már amennyiben a szemet a lélek tükrének fogjuk fel, a másik szemébe nézést pedig a lelkébe való behatolásnak.)

Szóval, ha legközelebb randizik, ne felejtse el megfigyelni, hova fókuszál a másik, és ha már úgyis figyel, jegyezze meg, hogy az ön tekintete hová téved a leginkább. Sokat el fog árulni önökről. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra