Ezt teszi bőrével a napfény

Amikor megszületünk, mindenkinek tökéletes a bőre, később eltérő ütemben öregszik, ami erősen függ attól is, mennyi napsütés éri. Az egyik alapvető védekezés tehát a bőr öregedésének lelassítására, a maradandó sérülések elkerülésére például, hogy soha ne felejtsük el bekenni magunkat napvédő termékekkel, ha sokat tartózkodunk a napon vagy magas az UV-sugárzás. Ezért készítette el Thomas Leveritt író és fotós a következő videót, amit eddig már több mint egymilliószor tekintettek meg – írja a Designboom.

A művész ugyanis brooklyni járókelőket fotózott le UV-kamerával, majd mutatta meg nekik a végeredményt. A résztvevők jó részét sokkolták a látottak: az UV megvilágítás ugyanis a fényképeken feltárta az emberi szem számára normál fénytartományban láthatatlan bőrelváltozásokat, sérüléseket, amelyeket a napfény okozott az arcukon. Leveritt kísérletéhez tartozik még, hogy ezután megkérte alanyait, kenjék be az arcukat fényvédő krémmel. Bár ezek természetesen átlátszónak tűnnek felkenve, az UV-sugarak számára a következő képeken áthatolhatatlan fekete maszatként látszanak – ezzel is demonstrálva e krémek hatásosságát a káros sugárzással szemben.  

„Ilyen fényben nagyon érdekes felvételeket lehet készíteni az emberekről, olyan, mintha egy alternatív valóságból érkeztek volna vagy a jövőből. Kicsit olyan érzés, mintha láthatóvá válna a lélek" – nyilatkozta a művész a Yahoo Health-nek. Állítása azoknak az embereknek a reakciója tetszett neki a legjobban, akiken látszott, hogy most tényleg olyan dolgot tudtak meg magukról, amiről sejtésük sem volt. „A magabiztosságuk pillanatok alatt elszáll, olyan, mintha a jövőbeli önmagukkal találkoztak volna. De ez nem is olyan borzasztó" – tette hozzá. 

Josh Zeichner, a Mount Sinai kórház bőrgyógyásza szerint érdemes mindennap bekenni magunkat naptejjel, ennek ugyanúgy, szigorúan a napi rutin részévé kell válnia, mint a fogmosásnak, és az sem lehet kifogás, hogy a nap nagy részét a négy fal között töltjük. Jennifer A. Stein, a Langone Medical Center munkatársa szerint ha nem is tudjuk visszaforgatni az idő kerekét, a bőrünk képes regenerálódni egy bizonyos mértékig. Ehhez viszont segítségre van szüksége, mindenek előtt arra, hogy ne tegyük ki újabb UV-sugárzásnak, fedjük vagy kenjük be az érintett területeket - azokat is, amikre esetleg nem is gondolnánk. Ja, és persze kerüljük a szoláriumokat is.  

Zeichner hozzátette, bizonyos helyi hámlasztó vagy lézeres kezelések is segíthetnek eltüntetni a bőrhibákat, és persze a retinol tartalmú termékek is hatásosak lehetnek, mivel ezek elősegítik a kollagéntermelődést, amitől feszesebb és egyúttal ruganyosabb lesz a bőr. Ha pedig nem biztos a dolgában, akkor keressen fel bőrgyógyász vagy kozmetikus szakembert.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra