Három tipp, hogy ne legyen nyűg a reggeli edzés

Nem mindenki annyira elszánt, hogy reggel korábban keljen fel, pedig a reggeli edzés számos ismert jótékony hatása – felpörgeti az anyagcserét, felébreszt stb. – csak jól jön, mielőtt beindul a mókuskerék, és egymást érik a különböző teendők. Kivételt képeznek ez alól persze a pollenallergiások, akiknek a tavaszi és nyári szezonban nem érdemes a korai órákban kint tartózkodniuk. A szándék azonban önmagában nem elég, így segítségképp a Women’s Health magazin Travis Barnes személyi edző segítségével összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki reggel akarja letudni a napi mozgásadagját.

1. Óvatosan az altatókkal és az allergia elleni gyógyszerekkel!

Vannak olyan éjszakák, amikor az ember nem tud elaludni, és valamilyen gyógyszerrel próbálja megoldani a problémát. Ám ha időben hatnak a szerek, és úgy érzi, hogy kipihente magát, a reggeli edzés akkor is kellemetlen lehet a difenhidramin nevű hatóanyag miatt. A szakember szerint ez ugyanis csak jóval hosszabb idő, 12-18 óra alatt ürül ki teljesen a szervezetből, és a mellékhatásai így jóval a bevétel után is érezhetőek. Hogy pontosan mik ezek? Álmosság, fáradtság, szédülés, csökkent koncentrációs képesség. Két megoldás van: vagy természetes, kevésbé komoly módszerekkel kell próbálkozni az elalvásnál, vagy később, mondjuk, ebédidőben, vagy munka után kell edzeni.

tk3s 56-1017905672

2. Nincs késő esti zabálás, nassolás!

Az egészséges életmódba egyébként is nehezen férnek bele az ilyen kihágások, de – ahogy Péntek Enikő is mondta – csak 80 százalékban kell betartani az ilyen és ehhez hasonló szabályokat. Viszont ha valaki reggel akar edzeni, akkor fegyelmeznie kell magát, az éjszakai látogatás a hűtőnél ugyanis nem tesz jót. „Hiába tér nyugovóra, a szervezet tovább dolgozik, emészt, és ettől nem lesz olyan pihentető az alvás, ami azt jelenti, hogy nyűgösen ébred majd” – állítja Barnes. Ha nyugodtan szeretnél aludni, két órával a lefekvés előtt már ne egyél, és így kisebb az esély arra, hogy morcosan, fáradtan indul a reggel.

shutterstock 188281034

3. Pizza vacsorára? Kizárt!

A szénhidrátban gazdag ételek miatt az egekbe szökik a vércukorszint, és még dehidratációt is okoznak, a sós ételek pedig szintén nem segítenek. Egy éjszaka állítólag kevés ahhoz, hogy minden visszaálljon a normális szintre, így még reggel is folyadékhiány hatásaitól szenvedsz majd. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben a cukor utáni sóvárgás is a szomjúság jele lehet. Mit lehet tenni? Vagy lefekvés előtt döntesz magadba egy pohárnyi vizet – bár így lehet, hogy éjszaka fel kell kelned –, vagy ébredés után iszol sok folyadékot. Persze az a legegyszerűbb, ha vacsorára nem eszel semmi olyat, amiben túl sok a só és a szénhidrát.

Elalvás előtt nem jó ötlet
Elalvás előtt nem jó ötlet
 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra