Így tudja otthon megvizsgálni a mellét

Évente 7000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot Magyarországon, és ebből 2000 eset végződik halállal a késői felismerés miatt. A nők 40 százaléka jár csak szűrésre, pedig a havi, rendszeresen végzett önvizsgálat akár életeket is menthet - olvasható Mellrákfórum közleményében. Azt már sokszor elmondták, hogyan kell szakszerűen végezni a mellvizsgálatot saját kezűleg. A hajtás után viszont olyan ábrát talál, amely meg is mutatja, hogyan tudja megfelelően és szakszerűen elvégezni a mindössze ötperces vizsgálatot. 

Amennyiben a vizsgálat során bármilyen, korábban nem észlelt csomót, tömörülést tapint - akár a mellben, akár a hónaljárokban -, illetve egyéb elváltozást fedez fel, forduljon nőgyógyász kezelőorvoshoz - olvasható a fontos intelem a mellrák-túlélőként a felvilágosításért kampányoló Halom Bori által indított mozgalom hivatalos honlapján. 

Fotó: MeDoc Egészségközpont
Fotó: MeDoc EgészségközpontMeDoc Egészségközpont

Ha még többet szeretne megtudni a témáról és esetleg éppen a Balatonon tartózkodik, látogasson el a balatonfüredi Tagore sétányra a 46. Kékszalag vitorlásverseny alatt. A július 9. és 12. között megrendezett eseményhez ugyanis a Mellrákfórum mozgalom is csatlakozott, és önkénteseik is ott lesznek a Magyar Vitorlás Szövetség sátrában. Az ügyet természetesen minden résztvevő támogatja, és közel 600 hajó a mellrák elleni harc nagyköveteként fut majd ki a kikötőből.

„A betegség talán legnehezebb része, hogy az ember elszigetelődik, mert azt hiszi, egyedül van a problémájával. Ez nem igaz, hiszen mindig akad valaki, aki segíteni szeretne. Aztán csatlakozik hozzájuk még valaki, aztán pedig mások is… Így jöhet létre egy nagy közösség, ami már elég erős hozzá, hogy valódi változást indítson el. Remélem, hogy hamarosan annyian leszünk, mint a vitorlások a vízen vagy a rózsaszín lufik az égen” – nyilatkozta Halom Bori, aki saját blogjában számol be arról, hogyan vette fel a küzdelmet a rák ellen. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek